Umeå kommun

Nu tar Umeås snöborg form

Dela

Arbetet med att bygga en snöborg och en labyrint i centrala Umeå är i full gång. Under nästa vecka ska den vara klar. - Det krävs pusslande och samordning för att ställa en sådan stor sak på Rådhustorget utan att hindra torghandel och andra evenemang. Särskilt i år, med Umeås 400-årsjubileum och rally-VM som är på ingång, säger Magnus Lingegård, landskapsarkitekt på Umeå kommun.

Skiss över hur snöborgen och labyrinten kommer att se ut.
Skiss över hur snöborgen och labyrinten kommer att se ut.

Årets snöborg byggs med torn, bröstvärn och labyrint och när den är färdig tar den upp nedre halvan av den centrala ytan på Rådhustorget. Grunden byggs med formar och snöslunga, medan labyrint och finlir sker manuellt.

Markvärmen på torget är avstängd och om vädret tillåter ska borgen och labyrinten stå fram till våren. Under den tiden samsas ytorna med bland annat Umeå 400, cirkusartister och Rally Sweden.

Tre rutschbanor för stjärtlapp

Snöborgen blir 13 meter bred, 13 meter djup 3,5 meter hög. Den har tre rutschbanor som det går att åka stjärtlapp i. Labyrinten blir 8 meter djup och 13 meter bred och utformas för att kunna fungera som broms om det blir för hög fart i rutschkanorna.

- Det känns fint att vi lyckats få till detta i samband med de evenemang som stundar. Det är välkommet med den här typen av aktiviteter nu under jubileumsåret och de allra bästa vinterveckorna, säger Magnus Lingegård.

Planerar för snowboard- och pulkaåkning

Borgen förväntas färdigställas under nästa vecka. Därefter övergår Gator och parker, Umeå kommun, med att planera för en repris av snowboard- och pulkaåkning i Broparken.

Kontakt

Magnus Lingegård
Landskapsarkitekt Gator och parker
090-16 15 09
magnus.lingegard@umea.se

Kontakter

Bilder

Skiss över hur snöborgen och labyrinten kommer att se ut.
Skiss över hur snöborgen och labyrinten kommer att se ut.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Välkommen till Umeå Live 400 år, 13–14 juli8.7.2022 15:45:41 CEST | Pressmeddelande

När Umeå Live 400 år tar över Skeppsbron och Rådhustorget under två dagar i juli är det en line-up med kända och efterlängtade artister. Onsdag 13 juli presenterar Umeå live 400 år Lisa Miskovsky med band samt Sahara Hotnights. Kvällen därpå, torsdag 14 juli, står Fricky, Cleo och Broder John på Skeppsbrons scen. Dagarna är därtill fyllda med aktiviteter på Rådhustorget. Hela festivalen är gratis och medier är förstås varmt välkomna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum