Norrköpings kommun

Nu tas nästa steg i arbetet med att stärka Norrköpings stadskärna

Dela

Sedan 2019 driver Norrköpings kommun en så kallad BID-process för att tillsammans med privata aktörer utveckla Norrköpings stadskärna. När BID nu avslutas föreslås arbetet med att utveckla stadskärnan fortsätta i nystartade samverkansbolaget NKPG City AB, som ägs av näringslivet.

Bild: Fredrik Schlyter.
Bild: Fredrik Schlyter.

–  Det känns väldigt kul att vi nu kan gå vidare i arbetet med att stärka och förbättra Norrköpings stadskärna. Stadskärnan i Norrköping har många olika värden för dem som bor, verkar i och besöker staden. Här finns många arbetsplatser och här bedrivs handel inom många olika områden. Här bor också många Norrköpingsbor och här skapas möten mellan människor. Därför är det viktigt att vi jobbar inte minst med trygghetsfrågan, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Sedan 2019 har Norrköpings kommun genom näringslivsavdelningen drivit ”BID” (business improvement district) enligt Svenska stadskärnors modell. Det är en organiserad samverkan mellan offentlig och privat sektor där man på ett tidigt stadium i processen ska enas kring ett gemensamt nuläge, målbild samt upprätta en affärsplan med finansieringsmodell och tillhörande budget.

Varje stad som arbetar med BID anpassar modellen efter det egna förutsättningar och behov och i Norrköping har man valt fyra olika fokusområden, varumärke, utbud, plats och tillgänglighet samt trygghet. En målsättning är också att arbetet skall leda till att Norrköping utnämns till årets stadskärna.

I april 2021 avslutas BID-processen och nu föreslås att arbetet går vidare genom att näringslivet startar samverkansbolaget Norrköping Citysamverkan AB/ NKPG CITY AB. Bolaget samägs av näringslivet och representerar fastighetsägare, handel, hotell och restaurang samt övrig besöksnäring och kommersiella tjänsteföretag i Norrköpings stadskärna.

–  Arbetet med att skapa en än mer attraktiv stadskärna i Norrköping är ett gemensamt ansvar där vi på Lundbergs Fastigheter självklart vill vara med och bidra. BID-processen har gjort att vi nu har den struktur och ledning på plats som krävs för att gå vidare. Vi ser nu fram emot samarbetet i det nya bolaget som vi är övertygade om är en förutsättning för att nå hållbar och långsiktig utveckling av Norrköpings citykärna, säger Christian Claesson, regionchef Öst Lundbergs Fastigheter.

Kommunstyrelsen föreslås nu att kommunen ska teckna ett samverkansavtal med bolaget. Kommunen kommer att ha full insyn i bolagets arbete och representeras i styrelsen av tjänstepersoner från flera olika kontor. Norrköpings kommun kommer enligt förslaget att finansiera projektet med en miljon kronor om året under tre år och finansieringen sker inom ramen för kommunstyrelsens kontors budget. Tillsammans med fastighetsägarnas tillskott på minst 1,2 miljoner kronor per år är det tänkt att kommunens insats den finansiella basen för projektet.

–  Arbetet med BID har varit spännande och samarbetet mellan de olika aktörerna har hela tiden stärkts och det är många som visat ett stort engagemang för hur vi kan stärka stadskärnan ytterligare. Vi har under det senaste året funderat mycket på hur vi ska ta det vidare efter att BID-processen avslutas i april. Efter att bland annat ha tittat på hur en del andra kommuner har gjort så har vi tillsammans landat i att den här modellen är bäst för Norrköping, säger Norrköpings kommuns näringslivsdirektör Pontus Lindblom.

Kontakt:
Olle Vikmång (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0706-87 15 38

Pontus Lindblom
Titel: näringslivsdirektör
Telefon: 011-15 12 74

Christian Claesson
Titel: regionchef Öst Fastighets AB L E Lundberg
Telefon: 0709-21 66 14

____________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Bild: Fredrik Schlyter.
Bild: Fredrik Schlyter.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Anna Sjödahl – All denna jävla lycka16.9.2021 15:17:36 CEST | Pressinbjudan

Norrköpings Konstmuseum presenterar för första gången en omfattande retrospektiv med konstnären Anna Sjödahl. All denna jävla lycka samlar över fyrtio år av Anna Sjödahls rika konstnärskap genom ett stort och varierat urval av hennes måleri, teckning och skulptur. Politiskt laddade verk som Vår i Hallonbergen möter i utställningen mindre kända sidor som landskapsmåleriet från Ukna-dalen, reflektioner över gränsdragningen mellan konst/vetenskap och djupdykningen i hennes egen släkts kvinnoöden.

Ny uppsökande verksamhet riktat till unga i utsatta områden15.9.2021 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har socialkontoret i Norrköpings kommun, på uppdrag av socialnämnden, påbörjat sin uppsökande verksamhet som riktar sig till ungdomar i utsatta områden. Målgruppen är barn och ungdomar som är i riskzonen för att utveckla, eller som redan har utvecklat, ett normbrytande beteende. Det uppsökande teamet ska aktivt söka upp barn och unga i de socialt utsatta områdena och prata med dem på deras villkor och utifrån barnets bästa. Allt i nära samverkan med bland annat polis, skolor och föreningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum