Norrköpings kommun

Nu tas nästa steg i arbetet med att stärka Norrköpings stadskärna

Dela

Sedan 2019 driver Norrköpings kommun en så kallad BID-process för att tillsammans med privata aktörer utveckla Norrköpings stadskärna. När BID nu avslutas föreslås arbetet med att utveckla stadskärnan fortsätta i nystartade samverkansbolaget NKPG City AB, som ägs av näringslivet.

Bild: Fredrik Schlyter.
Bild: Fredrik Schlyter.

–  Det känns väldigt kul att vi nu kan gå vidare i arbetet med att stärka och förbättra Norrköpings stadskärna. Stadskärnan i Norrköping har många olika värden för dem som bor, verkar i och besöker staden. Här finns många arbetsplatser och här bedrivs handel inom många olika områden. Här bor också många Norrköpingsbor och här skapas möten mellan människor. Därför är det viktigt att vi jobbar inte minst med trygghetsfrågan, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Sedan 2019 har Norrköpings kommun genom näringslivsavdelningen drivit ”BID” (business improvement district) enligt Svenska stadskärnors modell. Det är en organiserad samverkan mellan offentlig och privat sektor där man på ett tidigt stadium i processen ska enas kring ett gemensamt nuläge, målbild samt upprätta en affärsplan med finansieringsmodell och tillhörande budget.

Varje stad som arbetar med BID anpassar modellen efter det egna förutsättningar och behov och i Norrköping har man valt fyra olika fokusområden, varumärke, utbud, plats och tillgänglighet samt trygghet. En målsättning är också att arbetet skall leda till att Norrköping utnämns till årets stadskärna.

I april 2021 avslutas BID-processen och nu föreslås att arbetet går vidare genom att näringslivet startar samverkansbolaget Norrköping Citysamverkan AB/ NKPG CITY AB. Bolaget samägs av näringslivet och representerar fastighetsägare, handel, hotell och restaurang samt övrig besöksnäring och kommersiella tjänsteföretag i Norrköpings stadskärna.

–  Arbetet med att skapa en än mer attraktiv stadskärna i Norrköping är ett gemensamt ansvar där vi på Lundbergs Fastigheter självklart vill vara med och bidra. BID-processen har gjort att vi nu har den struktur och ledning på plats som krävs för att gå vidare. Vi ser nu fram emot samarbetet i det nya bolaget som vi är övertygade om är en förutsättning för att nå hållbar och långsiktig utveckling av Norrköpings citykärna, säger Christian Claesson, regionchef Öst Lundbergs Fastigheter.

Kommunstyrelsen föreslås nu att kommunen ska teckna ett samverkansavtal med bolaget. Kommunen kommer att ha full insyn i bolagets arbete och representeras i styrelsen av tjänstepersoner från flera olika kontor. Norrköpings kommun kommer enligt förslaget att finansiera projektet med en miljon kronor om året under tre år och finansieringen sker inom ramen för kommunstyrelsens kontors budget. Tillsammans med fastighetsägarnas tillskott på minst 1,2 miljoner kronor per år är det tänkt att kommunens insats den finansiella basen för projektet.

–  Arbetet med BID har varit spännande och samarbetet mellan de olika aktörerna har hela tiden stärkts och det är många som visat ett stort engagemang för hur vi kan stärka stadskärnan ytterligare. Vi har under det senaste året funderat mycket på hur vi ska ta det vidare efter att BID-processen avslutas i april. Efter att bland annat ha tittat på hur en del andra kommuner har gjort så har vi tillsammans landat i att den här modellen är bäst för Norrköping, säger Norrköpings kommuns näringslivsdirektör Pontus Lindblom.

Kontakt:
Olle Vikmång (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0706-87 15 38

Pontus Lindblom
Titel: näringslivsdirektör
Telefon: 011-15 12 74

Christian Claesson
Titel: regionchef Öst Fastighets AB L E Lundberg
Telefon: 0709-21 66 14

____________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Bild: Fredrik Schlyter.
Bild: Fredrik Schlyter.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Jakten på plast har lett till minskad klimatpåverkan21.4.2021 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Samverkansprojekt Jakten på plasten har resulterat i nya metoder, verktyg och arbetsmaterial som kan användas för att minska kommunernas miljö- och klimatpåverkan från plast. Genom att ta bort onödiga plastprodukter ur sortimentet, minska användningen av flertalet plastprodukter och öka andelen återvunnen plast så har kommunerna Uppsala, Eskilstuna, Norrköping och Linköping tillsammans minskat sin klimatpåverkan med över 2 000 ton CO2 per år.

Brister i utförandet av hemtjänstinsatser anmäls enligt lex Sarah14.4.2021 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

I oktober 2020 var en hemtjänsttagare utan mat och dryck under ett och ett halvt dygn i ett svalt bostadshus. Hemtjänsten gjorde under perioden tre besök hos personen men på grund av brister i informationsöverföringen uppmärksammades inte vilken tid som förflutit sedan personen senast åt eller drack. Vård- och omsorgskontoret ser allvarligt på händelsen och anmäler till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum