Riksteatern

Nutid möter dåtid i normbrytande Parismiddagen

Dela
Genom att lyssna till en middagskonversation bjuds publiken på en resa i tiden genom dövas historia. En praktfull, visuell och färgglad föreställning med både förrätt, huvudrätt och efterrätt. Parismiddagen är en normbrytande hyllning till svenska dövrörelsens 150- års jubileum som leker med våra förväntningar och fördomar. Urpremiär den 8 april i Härnösand.
foto-Urban-Joren
foto-Urban-Joren

Parismiddagen syftar till de banketter som arrangerades i Paris på 1800-talet under teckenspråkets guldålder. Här åt döva middagar, höll tal i teckenspråkets ära och hyllade den gränslösa gemenskapen döva emellan.

Idén till föreställningen Parismiddagen skickades ut till allmänheten för att genom en audition få fram föreställningens manus. Flera synopsis skickades in och Jenny Schöldts bidrag valdes ut.

- Föreställningen handlar helt enkelt om två personer som äter middag, två personer som far fram och tillbaka i tid och rum, pratar högt och lågt kring vad döva är och gör. De minns, gestaltar vad de minns, och de ÄR döva, så som jag föreställer mig essensen av vad dövhet är, säger Jenny Schöldt, manusförfattare.

Parismiddagen är en tidlös föreställning där dövas historia möter nutid och google-glasögon. Debbie Z. Rennie som regisserar har tidigare gjort bland annat Här kommer Pippi Långstrump och Apkungen för Tyst Teater.

- Parismiddagen är en viktig föreställning för både döva och hörande. Döva kommer att känna igen mycket medan hörande kan få kunskap om dövhistoria. Alla kommer att få sina egna “feel good” känslor av föreställningen, säger Debbie Z. Rennie, regissör.

Runt om i Sverige kommer det i samband med föreställningen, i samarbete med Dövas Riksförbund, att hållas uppföljande seminarium. Seminarierna med panelsamtal ska belysa dövkulturen och dövhistorien.

Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och textas till svenska.

Urpremiär den 8 april Härnösand

Medverkande

Mette Marqvardsen Joakim Hagelin Adeby

Manus Jenny Schöldt Regi Debbie Z. Rennie Scenograf Alexei Svetlov Kostym Lars Otterstedt Mask Eva Rizell

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/parismiddagen

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/parismiddagen

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

foto-Urban-Joren
foto-Urban-Joren
Ladda ned bild
parismiddagen-foto-Urban-Joren8
parismiddagen-foto-Urban-Joren8
Ladda ned bild
parismiddagen-foto-Urban-Joren3
parismiddagen-foto-Urban-Joren3
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum