Riksteatern

Nutid möter dåtid i normbrytande Parismiddagen

Dela
Genom att lyssna till en middagskonversation bjuds publiken på en resa i tiden genom dövas historia. En praktfull, visuell och färgglad föreställning med både förrätt, huvudrätt och efterrätt. Parismiddagen är en normbrytande hyllning till svenska dövrörelsens 150- års jubileum som leker med våra förväntningar och fördomar. Urpremiär den 8 april i Härnösand.
foto-Urban-Joren
foto-Urban-Joren

Parismiddagen syftar till de banketter som arrangerades i Paris på 1800-talet under teckenspråkets guldålder. Här åt döva middagar, höll tal i teckenspråkets ära och hyllade den gränslösa gemenskapen döva emellan.

Idén till föreställningen Parismiddagen skickades ut till allmänheten för att genom en audition få fram föreställningens manus. Flera synopsis skickades in och Jenny Schöldts bidrag valdes ut.

- Föreställningen handlar helt enkelt om två personer som äter middag, två personer som far fram och tillbaka i tid och rum, pratar högt och lågt kring vad döva är och gör. De minns, gestaltar vad de minns, och de ÄR döva, så som jag föreställer mig essensen av vad dövhet är, säger Jenny Schöldt, manusförfattare.

Parismiddagen är en tidlös föreställning där dövas historia möter nutid och google-glasögon. Debbie Z. Rennie som regisserar har tidigare gjort bland annat Här kommer Pippi Långstrump och Apkungen för Tyst Teater.

- Parismiddagen är en viktig föreställning för både döva och hörande. Döva kommer att känna igen mycket medan hörande kan få kunskap om dövhistoria. Alla kommer att få sina egna “feel good” känslor av föreställningen, säger Debbie Z. Rennie, regissör.

Runt om i Sverige kommer det i samband med föreställningen, i samarbete med Dövas Riksförbund, att hållas uppföljande seminarium. Seminarierna med panelsamtal ska belysa dövkulturen och dövhistorien.

Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och textas till svenska.

Urpremiär den 8 april Härnösand

Medverkande

Mette Marqvardsen Joakim Hagelin Adeby

Manus Jenny Schöldt Regi Debbie Z. Rennie Scenograf Alexei Svetlov Kostym Lars Otterstedt Mask Eva Rizell

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/parismiddagen

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/parismiddagen

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

foto-Urban-Joren
foto-Urban-Joren
Ladda ned bild
parismiddagen-foto-Urban-Joren8
parismiddagen-foto-Urban-Joren8
Ladda ned bild
parismiddagen-foto-Urban-Joren3
parismiddagen-foto-Urban-Joren3
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye