Norrköpings kommun

Ny app nyhet när Norrköpings städas

Dela

Nu är det dags att städa Norrköping igen. För sjätte året i rad är det dags för aktiviteten som ger en renare stad. Nytt för i år är en app som ska samla in data som i efterhand gör det möjligt att visuellt kunna se resultatet av städningen.

Bild: : Josefin Warg/Städa Sverige.
Bild: : Josefin Warg/Städa Sverige.

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige tillsammans med Pantamera/Returpack håller i initiativet Städa Norrköping som samlar föreningar, kommunen och näringsliv för att städa Norrköping. Totalt deltar över 40 olika föreningar i arrangemanget.

– Det känns jättebra att det här initiativet fortsätter. Att många föreningar deltar visar på stort engagemang och det bidrar inte bara till en renare kommun utan också till en tryggare kommun, säger tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson (C).

Nytt för i år är en app där deltagarna loggar in för att visa vart i staden det städas. De som är med och städar laddar ner en testversion av appen Litterquitter och startar den när de påbörjar städningen så att data kan samlas in. Efter städningen kommer man sedan visuellt att kunna se hur staden har städats. 

– Det ska verkligen bli kul att efter eventet visuellt kunna se hur Norrköping har städats under veckan. Det är också ett viktigt initiativ på så sätt att det engagerar många ungdomar, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S), som själv kommer att delta genom att tillsammans med Norrköpings gymnastikförening städa i Hageby den 14 september klockan 17:00.

Städning sker under hela vecka 37, alltså mellan 13 till 18 september. Föreningarna städar när de vill och taggar i sociala medier när de börjar och slutar städa med #städanorrköping. Deltagarna checkar in via sociala medier i området de kommer att städa. När de har städat klart för dagen sorteras skräpet vid närmaste returpunkt där deltagarna checkar ut för dagen. Alla städområden, totalt 43 stycken är bemannade.

– Vi är glada och stolta över att Städa Norrköping växer för varje år. Norrköpings föreningsliv får genom att delta i städningen ett viktigt och välkommet bidrag om 5 000 kronor till sina lagkassor. Att vi samtidigt utbildar våra unga i vikten av att hålla rent och värna om miljön, och att det leder till ett skinande rent Norrköping blir en bra bieffekt, säger Lil Berger, projektledare vid Returpack/Pantamera.

Precis som förra året samverkar Norrköpings kommun, idrottens miljöorganisation Städa Sverige, Pantamera/Returpack, Eon och Hyresbostäder tillsammans med alla föreningar för att städa Norrköping. För att underlätta skräpplockandet har Städa Sverige i förväg delat ut handskar, plockare, påsar och tröjor till deltagarna.

– Från föreningar och våra partners är engagemanget stort och ambitionen tydlig, vi vill ha ett skräpfritt Norrköping. När vi år inte kan ha en stor återsamling på grund av pandemin känns det spännande att se hur städningen istället kan visualiseras via appen Litterquitter, säger Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige.

 

Kontakt:

Karin Jonsson (C)
Titel: kommunalråd och ordf. i tekniska nämnden
Telefon: 073-205 42 60

Olle Vikmång (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0706- 87 15 38

Anton Hedlund
Titel: projektledare Städa Sverige
Telefon: 070-683 08 73

Lil Berger
Titel: projektledare Pantamera vid Returpack
Telefon: 070-508 32 32

___________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Bild: : Josefin Warg/Städa Sverige.
Bild: : Josefin Warg/Städa Sverige.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Exklusivt gästspel på Norrköpings Konstmuseum med The Noa Eshkol Chamber Dance Group19.9.2022 16:47:21 CEST | Pressmeddelande

Upplev ett exceptionellt möte mellan konst och dans när den israeliska dansgruppen The Noa Eshkol Chamber Dance Group intar Konstmuseet 22-24 september. Gruppen, som varit aktiv sedan 50-talet, både framträder och undervisar med hjälp av unik koreografi som skapades av den legendariska konstnären, dansaren och koreografen Noa Eshkol. Under tre dagar välkomnas såväl proffs som nybörjare till muséet för att både uppleva och själva få vara en del av det gränsöverskridande mötet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum