Ny årlig statistik ökar kunskapen om svenska skogar
I dag presenteras för första gången samlad officiell statistik över hur mycket formellt skyddad och frivilligt avsatt skog som finns, hur mycket skogsägare lämnat som miljöhänsyn och hur mycket improduktiv skog vi har i Sverige. Statistiken kommer i fortsättningen att presenteras årligen och har tagits fram med hjälp av bland annat satellitbilder och nya analyser av geografiska data.
– Att vi nu fått fram den här statistiken är ett viktigt steg i arbetet med att öka kunskapen om den svenska skogen. Däremot ger siffrorna i dag inget fullständigt svar på hur vi ligger till i förhållande till nationella eller internationella miljömål. Där krävs politiska beslut om ett nytt uppdrag att analysera hur statistiken ska värderas, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.
Statistik har tidigare redovisats löpande på olika sätt men inte samlat och årligen återkommande. I dag publiceras den första samlade officiella statistiken över formellt skyddad skog, skogsägarnas frivilliga avsättningar, hänsynsytor som lämnats vid föryngringsavverkning samt improduktiv skogsmark (närmare förklaring av begreppen nedan).
– En utmaning i arbetet har varit att ett och samma skogsområde kan beröras av överlappande ställningstaganden från både skogsägare och myndigheter, till exempel i form av frivillig avsättning, Natura 2000 eller naturreservat. För att bygga enhetlig statistik har vi därför lagt ned en stor arbetsinsats på att göra beräkningar så att sådana arealer inte dubbelredovisas, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.
För att ta fram statistiken har delvis nya underlag och metoder som till exempel nya nationella marktäckedata använts. Dessa data visar hur vegetationen täcker Sverige och utifrån den har skogen kunnat klassas i olika naturtyper. Den nya tekniken kan med större precision och tydlighet visa var det finns produktiv och improduktiv skogsmark.
Redovisningen sker på uppdrag av regeringen som en del i arbetet med det nationella skogsprogrammet och kommer att uppdateras årligen. Statistiken är inte värderad i relation till nationella eller internationella mål.
Med statistiken får nu alla aktörer en gemensam grund att utgå ifrån. Förhoppningen är också att transparensen ökat och att det är tydligare hur beräkningarna är gjorda.Det blir också möjligt att följa utvecklingen över tid eftersom statistiken ska uppdateras årligen.
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har haft i uppdrag att ta fram statistiken i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och SCB. Den officiella statistiken publiceras av SCB.
Länk till statistiken hos SCB: http://www.scb.se/mi0605
Länk till de fyra myndigheternas gemensamma rapport: https://www.skogsstyrelsen.se/globalassets/om-oss/publikationer/2019/rapport-2019-18-statistik-om-formellt-skyddad-skogsmark-frivilliga-avsattningar-hansynsytor-improduktiv-skogsmark.pdf
Ordlista
Formellt skyddad skogsmark - formellt skyddad skogsmark omfattar nationalpark, naturreservat, biotopskyddsområde, naturvårdsavtal och Natura 2000-områden. I naturvårdsavtalen ingår ekoparksavtal och vitryggsavtal. Även inomstatliga överenskommelser och markersatta områden som saknar beslut betraktas som formellt skyddad skog.
Frivilliga avsättningar - områden med produktiv skogsmark för vilka markägaren frivilligt har fattat beslut om att åtgärder som kan skada naturvärden, kulturmiljön och/eller sociala värden inte ska utföras.
Hänsynsytor - hänsynsytor är mindre områden som frivilligt eller enligt skogsvårdslagen lämnats vid föryngringsavverkning.
Improduktiv skogsmark - improduktiv skogsmark är den skogsmark som i genomsnitt producerar mindre än en kubikmeter virke per hektar och år.
Mer information:
Bo Hultgren, projektledare, Enheten för policy och analys, Skogsstyrelsen, 033-48 25 20, 070-676 08 64, bo.hultgren@skogsstyrelsen.se
Birgitta Olsson, handläggare, Fastighetsenheten, Naturvårdsverket, 010-698 14 48, birgitta.olsson@naturvardsverket.se
Jonas Fridman, programchef, Institutionen för skoglig resurshushållning, SLU, 070 678 40 52,
jonas.fridman@slu.se
Karin Hedeklint, utredare markanvändning och GIS, Avdelningen för Regioner och miljö, SCB, 010-479 45 14, karin.hedeklint@scb.se
Rikard Flyckt, kommunikationschef, Skogsstyrelsen, 036-35 94 38, 076-136 13 53, (Pressjour, Skogsstyrelsen: 036-35 9491), rikard.flyckt@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nya områdesskydd i skogen fortsatt på rekordlåga nivåer31.1.2023 09:35:08 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsens bildande av nya områdesskydd, där skog med höga naturvärden skyddas och inte får avverkas, låg under 2022 fortsatt på rekordlåga nivåer, visar ny statistik. Under 2022 bildades områdesskydd som innehöll 1 200 hektar produktiv skogsmark, en marginell ökning jämfört med 2021 då nivåerna var lägre än någonsin.
250 miljoner i ersättning till markägare som nekats avverkning i fjällnära skogar27.1.2023 08:24:42 CET | Pressmeddelande
Under 2022 betalade Skogsstyrelsen ut cirka 250 miljoner kronor i ersättning i 110 ärenden där markägare nekats avverka i fjällnära skogar. Antalet nya ansökningar om att få avverka minskade under året men trycket är fortsatt högt och det kan just nu ta lång tid innan en ansökan är beslutad och klar.
Uppemot hälften av en minskad avverkning i Sverige kan flytta till andra länder29.12.2022 07:43:38 CET | Pressmeddelande
Om Sverige skulle minska avverkningen, till exempel av klimatpolitiska skäl, kan uppemot hälften istället komma att avverkas i andra länder och importeras. Det visar en undersökning av läckageeffekterna, som Skogsstyrelsen låtit göra. Förekomsten av läckaget innebär att klimatnyttan inte blir lika stor.
40 procent av ungskogen i norra Sverige är skadad visar ny inventering20.12.2022 08:05:20 CET | Pressmeddelande
Nästan 40 procent av ungskogen i Sveriges fyra nordligaste län har drabbats av skador, en del har drabbats av flera samtidigt, så kallad multiskadad skog. Skadorna orsakas av bete av älgar och annat vilt samt angrepp av skadesvampar. Skadorna orsakar stora förluster för skogsägarna, samhället men också klimatet.
En tredjedel av vattnen i skogen saknade kantzoner8.12.2022 09:34:05 CET | Pressmeddelande
En tredjedel av strandlinjerna vid vatten i skogen saknade kantzoner med kvarlämnade träd. Det visar statistik som Skogsstyrelsen för första gången tagit fram som en del i uppföljningen av miljöhänsynen i skogen. Samtidigt presenteras för första gången också statistik över storleken på sammanhängande kalmark efter avverkningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum