VisitDenmark

Ny balett på Tivoli skapad av den danska drottningen och Yuri Possokhov

Dela

Lonely Planet utsåg i år Köpenhamn till staden att besöka 2019. Den hamnade överst på listan, och ett av skälen som nämndes var Tivoli. Det finns ännu en god anledning att besöka Tivoli 2019 – en alldeles speciell balettföreställning baserad på en berömd H. C. Andersen-saga har premiär 1 december 2019. Baletten är skapad av den danska drottningen Margrethe II, den prisbelönte koreografen Yuri Possokhov och den danska sångerskan Oh Land.

Snedronningen.Fr v på bild: OhLand, Drottning Margrethe, Peter Bo Bendixen. Fotograf:Bax Lindhardt
Snedronningen.Fr v på bild: OhLand, Drottning Margrethe, Peter Bo Bendixen. Fotograf:Bax Lindhardt

För åttonde gången har den danska drottningen sagt ja till kreativt arbete med en balettföreställning på Tivoli i Köpenhamn. Denna gång blir det Snödrottningen, skriven av den världsberömde danske sagoförfattaren H.C. Andersen. Föreställningen görs i samarbete med den danska musikern Oh Land (Nanna Øland Fabricius) och den prisbelönte koreografen Yuri Possokhov. De tre stod även bakom uppsättningen av Askungen på Pantomimeteatret på Tivoli och nu fortsätter alltså det framgångsrika samarbetet. Det blir en nytolkning av Snödrottningen, med balett, sång och levande musik. Premiären på Snödrottningen äger rum 1 december 2019 i Koncertsalen på Tivoli. Biljettförsäljningen startar i dag.

Danmarks drottning säger om det kommande balettprojektet:
Tillsammans med den övriga gruppen, som jag känner väl från tidigare föreställningar, ser jag mycket fram emot att skapa nya dekorationer och kostymer. Det är en vacker saga som tar med publiken på en resa genom både sorg och glädje, och det finns många möjligheter att göra berättelsen rolig”.

Gripande saga

Se så! Nu börjar vi.” Så börjar sagan om Snödrottningen, som Danmarks nationalförfattare H.C. Andersen skrev 1845. Snödrottningen handlar om barnen Gerda och Kaj som på grund av en skärva ur en förhäxad spegel blir tvungna att gå igenom en massa hemska saker innan allt ordnar sig. Den iskalla Snödrottningen får nys om skärvan i Kajs öga och låter kidnappa honom. Det hon inte tog med i beräkningen var att den unga modiga Gerda skulle besluta sig för att befria sin vän och ge sig ut på en äventyrlig och farofylld resa. Under resan hamnar hon i magiska trädgårdar och träffar på både prinsar och rövare. På vägen fattar hon några ödesdigra beslut, innan hon kommer fram till sin vän Kaj i Snödrottningens palats. Det blir en nytolkning av en gripande saga, med stora känslor som kärlek, ondska och oskuld. Det är en balettföreställning om grymhet, saknad och vänskap, och den är skräddarsydd för den stora scenen i Koncertsalen. Allt berättat av H. C. Andersen, som är en av världens mest ansedda författare. 

Drottningen som scenograf
Drottningen har med åren blivit en erfaren scenograf. Hon har bland annat skapat många scenografier till föreställningar på Tivoli, som Elddonet, Svinaherden och senast Askungen. Sju föreställningar, med flera nyuppsättningar, har det hittills blivit i samarbetet med Tivoli Ballet Teater. Mest känd är den hyllade Nötknäpparen, med fler än 100 kostymer och många olika scenbilder. Det fortsatta samarbetet med musikern Oh Land och koreografen Yuri Possokhov gör att Danmarks drottning kan lägga ännu en framgång till den redan lysande karriären som scenograf.

Musikern Oh Land är med i gruppen

Nanna Øland Fabricius, mer känd som sångerskan Oh Land, står för musiken till Snödrottningen. Det är andra gången hon tonsätter en balett. Den första var Askungen, som även den hade drottningen som scenograf och kostymmakare. Det är 10 år sedan Oh Land debuterade på den danska och internationella musikscenen med albumet Fauna, och hon är särskilt känd för hits som Sun of a Gun och White Nights. På senare tid har hon medverkat i danska tv-program som Voice Junior, och snart är hon aktuell som domare i den danska versionen av X Factor. Med en bakgrund som balettdansare har hon den rätta kompetensen att skapa det musikaliska ramverket till Snödrottningen. 

Fakta om Snödrottningen

Snödrottningen blir en poetisk och musikalisk familjeföreställning efter H. C. Andersens saga. Det är en hjärtevärmande berättelse om vänskap och mod. I den nya uppsättningen medverkar 40 vuxna dansare samt dansande barn och en orkester. Vilken kvinnlig skådespelare som ska spela Snödrottningen är inte bestämt än.

Om Yuri Possokhov
Utbildad balettdansare 1982. Därefter dansade han 10 år på Bolsjojteatern, där han snabbt blev solodansare. Längre fram i karriären blev han solodansare i Den Kgl. Ballet och därefter i San Francisco Ballet fram till 2006. Vid sidan av dansen studerade han koreografi, och debuterade som koreograf 1997. Sedan dess har han skapat en rad verk till ledande balettkompanier över hela världen, bland annat San Francisco Ballet, Den Kgl. Ballet och Bolsjoj-baletten. 2016 skapade han tillsammans med den danska drottningen och Oh Land balettföreställningen Askungen till Pantomimeteatret.

Om Oh Land
Oh Land (Nanna Øland Fabricius) är en dansk sångerska och kompositör i elektropop-genren. Hon fick kronprinsparets Stjernedryspris 2009 och GAFFA-priset som Årets danska kvinnliga artist 2011. Hon gick på Det Kgl. Teaters Balletskole och senare på Kungliga Svenska balettskolan, men blev tvungen att ge upp karriären som klassisk dansare på grund av en ryggskada. Hon har full fart på karriären just nu, och är även domare i X-Faktor. Som låtskrivare har hon arbetat med bland andra Sia, John Legend och Pharrell. Hon har haft många radiohits i eget namn, till exempel Sun of a Gun, White Nights, Wolf & I, Renaissance Girls och Head Up High. Hennes nästa album kommer ut 2019.

H.C. Andersen
Hans Christian Andersen, som om någon är Danmarks nationalskald, föddes i Odense 2 april 1805 som son till en tvätterska och en skomakare. H.C. Andersen har skrivit in sig i världslitteraturen med sagor som Den fula ankungen, Elddonet och Prinsessan på ärten. Han älskade balett och han besökte också Tivoli, där han fick inspiration till sagan Näktergalen. Hans död 1875 högtidlighölls med bland annat ett fackeltåg i Köpenhamn.

Översikt över drottningens föreställningar på Tivoli
2001                    Pantomimeteatret: Kærlighed i Skarnkassen (Kärlek i soptunnan) (även uppförd 2002 och 2005)
2005                    Pantomimeteatret: Tummelisa (även uppförd 2006, 2008 och 2011)
2007                    Pantomimeteatret: Elddonet (även uppförd 2008 och 2012)
2009                    Pantomimeteatret: Svinaherden (även uppförd 2010 och 2015)
2012                    Tivolis Koncertsal: Nötknäpparen (även uppförd 2014, 2016 och 2018)
2013                    Pantomimeteatret: Den ståndaktige tennsoldaten (även uppförd 2014)
2016                    Pantomimeteatret: Askungen (även uppförd 2018)
2019                    Tivolis Koncertsal: Snödrottningen

Tivoli Ballet Teater

Tivoli Ballet Teater är Tivolis eget balettkompani som uppträder på Pantomimeteatret.
Under sommarsäsongen spelas omkring 270 föreställningar av klassiska baletter, pantomimer och dansföreställningar. Tivoli Ballet Teater är det enda klassiska balettkompaniet i Danmark utöver Den Kongelige Ballet. Kompaniet har starka samarbetspartner och aktiviteter utanför parken. Till exempel står Tivoli Ballet Teater även för gästuppträdanden av internationella balettkompanier som Alvin Ailey och nyligen New York Ballet, samt den egna produktionen Nötknäpparen i Koncertsalen. Tivoli Ballet Teater leds av Peter Bo Bendixen.

Titel:                                                                        Snödrottningen
Koreografi och iscensättning:                           Yuri Possokhov
Musik:                                                                       Oh Land
Scenografi:                                                                Drottning Margrethe II
Dramaturg:                                                                Camilla Hübbe

Premiär:                                                         1 december 2019

Scen:                                                                         Koncertsalen 

Genre:                                                                         Familjeföreställning/Balett

Rekommenderad ålder:                                                    Från 8 år
Pris:                                                                              Från 220 DKR, inkl. entré till Jul på Tivoli

Läs mer på www.tivoli.dk

Den danske drottningen Margrethe II, den danske sångerskan Oh Land och Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen skall arbeta tillsammans med ballettföreställningen Snödrottningen/Snedronningen.Premiär 1 december 2019.
Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Media contact: Mette Rou Lund, melu@tivoli.dk +45 22237213

Bilder

Snedronningen.Fr v på bild: OhLand, Drottning Margrethe, Peter Bo Bendixen. Fotograf:Bax Lindhardt
Snedronningen.Fr v på bild: OhLand, Drottning Margrethe, Peter Bo Bendixen. Fotograf:Bax Lindhardt
Ladda ned bild
Nøddeknækkeren Lygtedans. Fotograf: Bax Lindhardt
Nøddeknækkeren Lygtedans. Fotograf: Bax Lindhardt
Ladda ned bild
Nøddeknækkeren.Peter Bo Bendixen, Drottning Margrethe, Dansare. Fotograf: Bax Lindhardt
Nøddeknækkeren.Peter Bo Bendixen, Drottning Margrethe, Dansare. Fotograf: Bax Lindhardt
Ladda ned bild

Länkar

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 708 85 54 28http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Nytt Spa i ikoniska byggnader i Köpenhamn7.9.2020 08:15:00 CESTPressmeddelande

Ett nytt spa har sett dagens ljus i Köpenhamn i början av september. Det är AIRE Ancient Baths, som redan är etablerade ibland annat New York och Barcelona, som har öppnat upp i en av Carlsbergs historiska byggnader där också Hotel Ottilia ligger. Närmare bestämt i de gamla källarvalv där Carlsberg förvarade tonvis med malt som behövdes till öl-produktionen när bryggeriet var i drift. En av de mer spektakulära behandlingarna är ett vinbad där spa-besökaren bland annat ligger i ett bad med spanskt rödvin i 30 minuter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum