Ny bok: Bort med ålderismen - så får vi ett Sverige för alla åldrar
Ålderismen är allmänt förekommande i det svenska samhället, människor behandlas sämre enbart på grund av sin ålder. Men ålderismen är ofta osynlig, och ifrågasätts sällan. Trots att vi har en lag mot åldersdiskriminering och trots att ålderismen har allvarliga konsekvenser för människors hälsa och välbefinnande samtidigt som den kostar samhället stora summor.
Genom intervjuer med experter, forskare och politiker sätter Barbro Westerholm och Ingrid Kinne Lindgren fingret på vad ålderism egentligen är och hur diskrimineringen av äldre tar sig uttryck. De väcker frågor som:
* Vilka stereotyper förekommer kring äldre och är vi ens medvetna om dem?
* Varför är Sverige bland de sämre länderna i världen när det gäller diskriminering av äldre?
* Hur är synen på seniorer i exempelvis media, forskning, vård och omsorg, politik, lagstiftning och som arbetskraft?
* Och den viktigaste frågan: vad behöver vi göra för att Sverige ska bli ett mer åldersvänligt land?
- Boken är en ögonöppnare för alla som inte förstått hur utbredd och omfattande ålderismen är i vårt samhälle, och en inspirationskälla för alla som vill engagera sig i frågan och föra Barbros viktiga arbete vidare. Det är min förhoppning att många människor, i olika åldrar och i olika delar av vårt samhälle, vill läsa boken och på det viset öka kunskapen om vad ålderism är för att vi tillsammans ska kunna motverka den, säger Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna.
- Även om sjukdomen kom i vägen kämpade Barbro in i det sista för att vi skulle kunna sätta punkt för vårt arbete. Och det blev en bok, med Barbros tankar och strävan efter ett mer åldersjämlikt Sverige. Nu hoppas jag som medförfattare att boken kan bidra till det hon så intensivt strävade efter, att få alla och envar att tänka till och efter bästa förmåga bidra till ett Sverige för alla åldrar, säger Ingrid Kinne Lindgren.
Några av de som medverkar i boken är seniore debattören John Mellkvist, äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M), medieentreprenören Amelia Adamo, seniorforskaren Ingmar Skoog, geriatrikprofessorn Yngve Gustafson och SVT:s programdirektör Jan Helin.
Boken ”Bort med ålderismen - så får vi ett Sverige för alla åldrar” ges ut av SPF Seniorerna. Klicka här för att köpa boken i SPF Seniorernas webbutik.
Barbro Westerholm, 1939-2023, var läkare, forskare, politiker, ämbetsman, sakkunnig på SPF Seniorerna och Sveriges mest seniora riksdagsledamot. Ett av hennes sista projekt var boken Bort med ålderismen - så får vi ett Sverige för alla åldrar, som hon skrivit tillsammans med Ingrid Kinne Lindgren. Ingrid är journalist, redaktör och författare med stor erfarenhet av svensk dagspress och tidskriftsbranschen. Tillsammans har de tidigare skrivit Barbro Westerholms memoarer Om att aldrig ge upp (Bazar förlag 2021).
Kontakt Peter Sikström: 070-765 22 59 eller peter.sikstrom@spfseniorerna.se
Kontakt Ingrid Kinne Lindgren: 070 353 54 64 eller kinne.lindgren@gmail.com
Kontakter
Anna ErikssonPresschefSPF Seniorerna
Tel:0706606993anna.eriksson@spfseniorerna.seBilder
Om
SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.
Följ SPF Seniorerna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna
Positivt med förenklat grundskydd i pensionssystemet, men helhetssyn krävs12.12.2024 08:35:17 CET | Pressmeddelande
SPF Seniorerna välkomnar ett förenklat grundskydd, vilket vi länge har pekat på. Grundskyddet bör renodlas och finnas främst för de med lågt intjänande till pensionen - inte som i dagsläget för tre av fyra pensionärer. Ett bra grundskydd fordrar dock att det lönar sig att ha arbetat i inkomstpensionen, vilket det inte gör idag. Och att pensionssystemet se över i sin helhet, inte olika delar var för sig.
Hemtjänstindex 2024: Här är Sveriges bästa hemtjänstkommuner – Jönköping i topp4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
När Hemtjänstindex för tredje året rankar Sveriges kommuner hamnar Jönköping högst upp följt av Halmstad och Götene. Den kommun som förbättrat sig allra mest från förra året är Grästorp. Hemtjänstindex syftar till att driva kvalitetsutveckling och synliggöra framgångsfaktorer i hemtjänsten. Genom att jämföra kommunernas resultat kan kommuner inspireras att förbättra sitt arbete och höja livskvaliteten för seniorer.
Ny rapport: Bristande försäkringsskydd på särskilda boenden3.12.2024 06:45:00 CET | Pressmeddelande
SPF Seniorernas rapport visar att äldre personer som bor på särskilda boenden i många kommuner inte har ett fullgott försäkringsskydd. Men vanligen ges ingen information till äldre och anhöriga om att det saknas just en kollektiv olycksfallsförsäkring i särskilda boenden. Vår undersökning tyder även på brister i kunskapen om vilka olika försäkringar ute i kommunerna som omfattar de äldre på särskilda boenden. SPF Seniorerna kräver att kommuners kollektiva olycksfallsförsäkringar ska omfatta alla personer – inklusive äldre – som berörs av kommunal verksamhet.
Hur bra är hemtjänsten i er kommun? Den 4 december får vi svaren29.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 4 december kl. 07.00 släpper SPF Seniorerna årets Hemtjänstindex (HTI) – det enda verktyg som visar hemtjänstens totala kvalitet i Sveriges 290 kommuner utifrån seniorers perspektiv. Förutom en nationell ranking ges också en tydlig bild av hur kommunerna i varje län presterar, vilket gör det lättare att granska utvecklingen lokalt.
SPF Seniorerna har beviljats Arvsfondsprojekt: Hållbara Seniorer13.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Arvsfondsprojektet Hållbara Seniorer ska arbeta med att engagera seniorer i hållbarhetsfrågor och i FN:s globala mål med syftet att inspirera seniorer att leva ett mer hållbart liv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum