Region Örebro län

Ny digital väg in i vården - nu öppnar 1177 direkt i Region Örebro län

Dela
Via tjänsten 1177 direkt kan länets invånare påbörja sin vårdkontakt och få råd när som helst på dygnet. 22 mars är startdatum för en ny digital väg in i vården.
Foto: Jenny Hallström / Inera
Foto: Jenny Hallström / Inera

På 1177 direkt kan patienter logga in, fylla i sina symptom och, om man vill, bifoga bilder. Därefter sker en första automatisk triagering, bedömning, av ett dataprogram – en så kallad bot. 

Resultatet kan leda patienten vidare till råd om vad man kan göra själv men för besvär som kräver vidare utredning erbjuds patienterna kontakt med sjuksköterskor från länets vårdcentraler. Det kan ske via chatt eller videosamtal under dagtid.

Bygger på under våren

Invånarna når 1177 direkt från startsidan på 1177.se. Redan den 21 mars 17:00 kan de första länsborna logga in och påbörja sina besök. I de fall där det behövs vidare kontakt kommer vårdpersonal att kontakta patienterna från 8:30 den 22 mars.

- Lite längre fram i vår kommer vi också att kunna erbjuda videosamtal med läkare och fysioterapeuter, säger Fredrik Lann, enhetschef på 1177 direkt.

”På sikt vård med högre servicenivå”

För användarna av 1177 betyder tjänsten bland annat att man inte behöver boka telefontid på sin vårdcentral eller att vänta i kö på telefonrådgivning. 

För vårdpersonalen som bemannar 1177 direkt blir en av fördelarna att man snabbt kan bedöma vem som behöver hjälp först. 

- På sikt kommer den här tjänsten att leda till vård på en högre servicenivå, säger Katrin Eriksson som är biträdande områdeschef för Område nära Vård. Inledningsvis får vi räkna med en viss inkörningsperiod för både personal och patienter som vi vill lotsa över till den nya tjänsten.

Politiska ledningen tror på bättre tillgänglighet

Hos Region Örebro läns politiska ledning vilar beslutet att upphandla 1177 direkt på att tjänsten ska leda till bättre tillgänglighet - även för dem som inte kan eller vill använda den.

- Vi är olika som människor, konstaterar Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden. Vissa uttrycker sig lättare skriftligt medan andra behöver prata med någon. 1177 direkt innebär att vi har fler kontaktvägar att välja på och att trycket minskar på de rådgivningstjänster vi har idag. 

- Vi behöver jobba på nya sätt och mer digitalt och låta de patienter som kan göra mycket själva göra det, menar Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen. På så vis kan fler få rätt vård snabbare.

- Det är viktigt att poängtera att det handlar om ännu ett alternativ för att öka tillgängligheten i vården, avslutar Anna Gunnarsson (C), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden. Vi måste se till alla medborgare i alla ålderskategorier i länet. Då är det bra att vi tar hjälp av tekniken.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Lann
enhetschef 1177 direkt
073-590 84 28


Andreas Svahn (S)
ordförande Regionstyrelsen
019-602 74 09

Bilder

Foto: Jenny Hallström / Inera
Foto: Jenny Hallström / Inera
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Sugen på solceller? Fråga din kommun!23.5.2023 07:40:00 CEST | Pressmeddelande

Utbyggnaden av solel fortsätter att öka i snabb takt i Örebro län, där den totala installerade effekten ökade med 58 procent från föregående år. Högre elpriser ökar efterfrågan och intresset att installera solceller på sin egen fastighet, men det kan vara lätt att glömma bort att undersöka vad som gäller inför en installation. Oavsett om bygglov krävs eller inte så ska en installation alltid utformas med varsamhet. Kontakta din kommun i ett tidigt skede för att vara på den säkra sidan att det blir rätt.

Pressinbjudan: Kollegor från Tanzania i erfarenhetsutbyte med Region Örebro län12.5.2023 13:43:45 CEST | Pressinbjudan

Nästa vecka får vi i Region Örebro län besök från Tanzania. Det är Ezra Pharies Ngereza, Tekla Paul Mlysnsi och John Deogratius som jobbar med välfärdsfrågor i Kinondoni som ligger i utkanten av Dar-Es-Salam. De är bland annat intresserade av att utbyta erfarenheter i arbetet för att främja jämställdhet, stötta familjer och se hur vi arbetar med stöd till barn med funktionsnedsättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum