Ny domprost i Stockholm förordad

Dela

Tillsättningsnämnden beslutade enhälligt vid sitt sammanträde den 26 augusti att förorda Marika Markovits som ny domprost i Stockholms domkyrkoförsamling. Det formella beslutet tas, efter avslutade MBL-förhandlingar, vid ett nytt sammanträde i tillsättningsnämnden den 3 september.

- Jag är glad över förtroendet och ser fram emot att börja lära känna nya kollegor och församlingen när beslutet väl är fattat, säger Marika Markovits.

Marika Markovits är för närvarande senior advisor vid Stockholms stadsmission där hon tidigare var direktor i 15 år. Hon har även verkat som församlingspräst och som förtroendevald i församling och på nationell nivå.

- Med Marika Markovits som förordad domprost får vi en erfaren ledare som tillsammans med medarbetare, förtroendevalda och volontärer i domkyrkoförsamlingen kommer att förfina och utveckla det framgångsrika arbete som nuvarande domprost Hans Ulfvebrand initierat, säger Beth von Schreeb, ordförande i Stockholms domkyrkoförsamlings kyrkoråd.

I sin roll som domprost kommer Marika Markovits förutom att vara kyrkoherde i sin församling även inneha flera uppdrag för stiftsorganisationen

- Jag är mycket glad att Marika Markovits är föreslagen som vår nästa domprost. Hon är kompetent ledare och präst med ett omfattande nätverk i Storstockholm. Jag ser mycket framemot att få arbeta tillsammans med henne med stiftets angelägenheter i bland annat domkapitlet och stiftsstyrelsen, säger biskop Andreas Holmberg.


Det formella beslutet fattas av tillsättningsnämnden den 3 september. Mer information följer då.


Om domprosttjänsten
Domprosten är kyrkoherde i stiftets domkyrkoförsamling, vice ordförande i domkapitlet och ersättare för biskopen som ledamot i stiftsstyrelsen. Stockholms domkyrkoförsamling är en dynamisk miljö med hög kompetens bland medarbetare och förtroendevalda. Med knappt 2 900 kyrkotillhöriga är församlingen den minsta av domkyrkoförsamlingarna i landet och samtidigt en av de största vad gäller genomströmningen av människor. Verksamheten bedrivs i tre kyrkor: i Storkyrkan som är Stockholms domkyrka, i S:ta Clara kyrka i samarbete med Föreningen S:ta Clara kyrka och i S:t Jacobs kyrka på uppdrag av Stockholms stift.

Kontakter

Andreas Lindström
0732-508377

Om

Stockholms Stift
Klara Södra Kyrkogata 1
103 25 Stockholm

https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Stockholms stift är det yngsta av Svenska kyrkans tretton stift och bildades 1942. Stiftets uppgift är att stärka de 61 församlingarnas förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Domkyrka är Storkyrkan i Gamla stan och biskop är sedan 2019 Andreas Holmberg.

Följ Stockholms Stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum