Svenska institutet för standarder, SIS

Ny EU-anpassad standard för elcyklar

Dela
Nu finns en ny europeisk standard för elcyklar. Alla elcyklar som framförs på allmän väg måste uppfylla kraven i EU:s maskindirektiv samt vara CE-märkta. Genom att följa den nya harmoniserade standarden uppfyller leverantörer och utvecklare kraven. – Det är främst ur säkerhetssynpunkt som standarden behövs. T.ex. utsätts elcyklar för högre påkänningar på framgaffel, ram, styre och styrstam, och det är även viktigt att cykeln inte startar oavsiktligt t.ex. vid ett trafikljus, säger Claes Alstermark, ordförande i SIS-kommittén som varit med och tagit fram standarden.

SIS, Swedish Standards Institute, har projektlett det svenska deltagandet inom CEN av framtagandet av standarden EN 15194:2017 Cyklar – Elassisterade cyklar – EPAC som nu också satts som svensk standard.

Elcyklar ökar markant sin marknadsandel i Sverige, fler och fler väljer att lösa sina dagliga transportbehov med elcykel istället för bil eller kollektivtrafik. Därtill föreslog Regeringen i budgetpropositionen för 2018 att premier för elcykel ska delas ut till privatpersoner.

–  Elcykeln är till och med utsedd till årets julklapp av HUI research. Så den här standarden ligger helt rätt i tiden. Det är positivt om fler väljer elcykel som transportmedel men som konsument måste man känna sig säker i sadeln. Vi ser positivt på premier, men vi vill förstås att det också ska bidra till att främja användandet av säkra elcyklar på våra vägar, säger Claes Alstermark.

Den nya standarden innehåller samtliga mekaniska tester, krav på elektromagnetisk kompabilitet samt övriga krav enligt EU:s maskindirektiv och CE-märkning. 

– Den som färdas med elcykel har i regel en högre medelhastighet och cykeln väger mer på grund av e-motor och batteripaket. Sammantaget utsätts elcykeln för högre påkänningar. Vidare är det viktigt att elsystemet under drift inte kan störa ut andra elektriska system liksom att det själv inte störs ut av andra fordon, säger Claes Alstermark.

Målgruppen för standarden är företag som utvecklar, tillverkar och distribuerar elcyklar eller till exempel importörer av elcyklar tillverkade i Sydostasien, Kina och Japan. I Sverige används standarden också av tillsynsmyndigheten Arbetsmiljöverket i samband med marknadskontroll av hur elcyklar uppfyller standardens krav.

Här hittar du standarden SS-EN 15194:2017 Cyklar – Elassisterade cyklar – EPAC

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

Över 770 000 USD till svensklett arbete för att möjliggöra utvecklingsländers engagemang i arbetet med att skapa en global standard för mensprodukter17.1.2024 08:11:18 CET | Pressmeddelande

– Mensprodukter saknas i stor utsträckning för kvinnor och flickor i utvecklingsländer, och det minskar möjligheten att arbeta och gå i skolan. Genom Bill & Melinda Gates Foundations bidrag på över 8 miljoner kronor får utvecklingsländer möjlighet att delta i ett viktigt arbete om mensprodukter, och samtidigt sprida kunskap i sina länder, säger Annika Andreasen, vd, Svenska institutet för standarder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye