Ny fiskväg i Laxberg – så påverkas Sommens vattennivå under byggtiden
Sedan april i år är det klart att Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) ska bygga en ny fiskväg vid dammen i Laxberg. Fiskvägen skapas för att både fiskar och andra vattenlevande arter obehindrat ska kunna passera mellan Svartån och Sommen. Nu är det avgjort hur de olika byggfaserna kommer att ligga och vilka vattennivåer som planeras i Sommen under byggtiden. Målet är att påverkan ska bli så liten som möjligt på både människa och natur.
Särskilt viktig blir fiskvägen för den unika Sommenöringen, som i motsats till de flesta laxfiskar leker nedströms. Projektet är en frivillig miljöinvestering av Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), som också är ägare till dammen. I MSS ingår Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi och Holmen Energi.
Arbetet planeras att genomföras från september i år till och med november 2024. Under byggtiden behöver vattennivåerna tillfälligt sänkas i Sommen, men aldrig lägre än vad befintlig vattendom tillåter.
– Vi börjar sakta sänka vattnet i september efter badsäsongen. Den lägsta nivån kommer att vara mellan november och februari, och då som lägst ligga cirka 70 centimeter under än vad som är normalt sommartid. Det är dock viktigt att veta att detta är vår målbild – i slutänden är det vädret som styr, säger Gustav Jonsson, projektledare, Tekniska verken.
Eventuella skyfall, torrperioder eller väldigt mycket snö kan påverka planen, men om allt går som planerat kommer vattennivåerna sakta att kunna börja höjas igen i mars 2024.
– Förhoppningen är att den nya fiskvägen ska kunna öppnas sommaren 2024. Den utgör ett väldigt viktigt naturprojekt och kommer tydligt att bidra till att återskapa en bättre livsmiljö för en rad arter, så det ser vi verkligen fram emot, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör, Tekniska verken.
Samarbetspartner till MSS inom projektet är Länsstyrelsen, Boxholms kommun, Sommens Fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB.
Fakta vattennivåer:
- Vattennivå Sommen sommar 2023: normalt sommarvattenstånd (ligger vanligen mellan 200,70 och 201,00 men kan ibland variera något mer uppåt och nedåt)
- Långsam sänkning inleds i september 2023
- Planerad vattennivå Sommen nov 2023 – feb 2024: 200,27 meter
- Långsam höjning inleds i mars 2024
- Planerad vattennivå sommaren 2024: 200,8 (inom normalt sommarvattenstånd)
OBS! Ovanstående anger planerade vattennivåer. Kraftiga skyfall, torrperioder eller mycket snö kan påverka planen. Vattennivån kommer aldrig att ligga lägre än vad som är tillåtet enligt befintlig vattendom.
Tidigare pressmeddelande om den nya fiskvägen
Information om fiskvägen inklusive illustration – tekniskaverken.se
Information om vattennivåer – tekniskaverken.se
För mer information, kontakta gärna:
Jakob Bergengren, miljöingenjör, Tekniska verken
Telefon: 070-356 46 05
Epost: jakob.bergengren@tekniskaverken.se
Gustav Jonsson, projektledare, Tekniska verken
Telefon: 073-075 71 05
Epost: gustav.jonsson@tekniskaverken.se
Nyckelord
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se - http://tekniskaverken.se/ Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Kunden i fokus när Tekniska verken samlar sig under ett varumärke13.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Med fokus på kunderna kommer Tekniska verken vid årsskiftet att samla merparten av koncernens dotterbolag under ett och samma varumärke. Målet är att gemensamt skapa ännu bättre förutsättningar att möta behov från kunder, ägare och näringsliv.
Tekniska verken besiktigar elnätsledningar med drönare efter ovädret Jakob5.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Med anledning av de hårda vindar som rådde under torsdag och fredag förra veckan inleder Tekniska verken nu en besiktning av luftburna elnätsledningar i Linköping. Besiktningen, som görs med drönare, pågår under vecka 45 och 46.
Höjd beredskap inför blåsigt dygn31.10.2024 16:08:07 CET | Pressmeddelande
SMHI har utfärdat en varning för mycket hårda vindar och stormbyar i Tekniska verkens och MSE:s elnätsområden under torsdag kväll och natten mot fredag. Därför höjs beredskapen för att kunna hantera eventuella strömavbrott.
MSE inför resurseffektiva drönare istället för helikoptrar vid besiktningar23.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu ska eldrivna drönare utrustade med kamera inspektera de 45 kilometer långa, luftburna elnäten i Mjölby. Utfasningen av helikoptrar i besiktningsarbetet ger stora miljövinster och ökar säkerheten för elnätsmontörerna. Djur som betar i hagar längs elnäten störs heller inte av de starka ljud som helikopterbesiktningar medför.
Ny kamera filmar och artbestämmer fiskarna i Stångån3.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan alla som vill följa Stångåns fiskar online. Tack vare fiskvägen vid Nykvarnsholmen i centrala Linköping tar sig varje dag många fiskar och andra vattenlevande arter förbi Tekniska verkens vattenkraftverk och den damm som utgör vandringshinder. För att ta reda på hur många och vilka arter som passerar, har en ny AI-undervattenskamera installerats i fiskvägens övre del. Kameran med livedata filmar fiskarna online för att följa upp den biologiska mångfalden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum