Ny granskning: Felaktiga solcellsinstallationer vanliga
Antalet installerade solcellsanläggningar har exploderat under senare år. En stor andel installeras hos hushåll och småhusägare.
Att installera solcellsanläggningar ställer stora krav på kompetens hos utförarna. Forskningsinstitutet Rise har emellertid visat på stora brister i ett inslag i SVT Plus. Felaktigt installerade solceller kan orsaka både strömgenomgång av personer som vistas på taket och medföra en allmän brandfara.
Utöver detta har det på senare tid uppdagats exempel på felaktiga solcellsinstallationer som behövts monteras ner på grund av att de skapat störningar på mobiltelefoni och andra samhällsviktiga radiosystem.
- Att sätta upp solceller på sitt tak kan tyckas vara ett enkelt arbete som inte kräver några särskilda kunskaper. Så är det inte. Det är inget som privatpersoner eller lycksökare ska hålla på med. Anlita alltid ett elinstallationsföretag och se alltid till att få skriva under föranmälan i ett så tidigt skede som möjligt. Alla elinstallationsföretag som utför arbeten på den öppna marknaden finns registrerade hos Elsäkerhetsverket, säger Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet och installationsteknik på Installatörsföretagen.
Installationer av solcellsanläggningar är en relativt ny marknad. Installatörsföretagens erfarenhet säger att många oseriösa aktörer utfört undermåliga installationer med missnöjda konsumenter som följd. Detta trots att regelverket sedan 2017 är mycket tydligt och konsumentinriktat. Installationer av solcellsanläggningar får enbart utföras av elinstallationsföretag. Detta gäller även montaget av panelerna på taket.
- Ett elinstallationsföretag har alltid en auktoriserad elinstallatör och ett egenkontrollprogram som styrker företagets verksamhet och kompetenser. I samband med att du beställer din solcellsanläggning kan du alltid fråga efter att få ta del av företagets egenkontrollprogram så du vet att företaget verkligen kan sitt jobb, fortsätter Fredrik Byström Sjödin,
Alla solcellsanläggningar större än 800 watt måste godkännas av elnätföretaget, genom att både en representant för elinstallationsföretaget och konsumenten skriver under en så kallad föranmälan. Utan underskriven föranmälan får inte anläggningen kopplas in på elnätet.
För mer information:
Fredrik Byström Sjödin - expert installationsteknik – Elsäkerhet, Installatörsföretagen +46 8 762 75 80 eller fredrik.sjodin@installatorsforetagen.se
Eva Strindberg – pressansvarig, Installatörsföretagen +46 8 762 75 64 eller eva.strindberg@installatorsforetagen.se
Om
Installatörsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen och en del av Svenskt Näringsliv. Vi representerar 4 200 medlemsföretag med närmare 63 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi finns i våra medlemsföretags vardag och jobbar för deras framtid. Hos oss samlas företag som steg för steg gör världen mer hållbar genom elektrifiering, energieffektivisering och smarta installationer. Det är vi som gör energi- och klimatomställningen möjlig.
Följ Installatörsföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen
Installatörsföretagens vd lämnar posten17.4.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Installatörsföretagens styrelse har beslutat, i samförstånd med Saira Alladin, att hon lämnar rollen som vd för föreningen. Ordförande Johnny Petré tar över som tillförordnad vd tills vidare.
Rotavdraget kommer rädda småföretag15.4.2025 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Den svaga konjunkturen har inneburit flera svåra år för bygg- och installationsbranschen, med konkurser och uppsägningar som följd. Regeringens höjning av rotavdraget från 30 till 50 procent av arbetskostnaden är en viktig stimulans och positivt för hårt arbetande småföretag. Men mer behövs för att komma tillbaka till tidigare investeringsnivåer.
Stora branschaktörer – så når vi energimålen2.4.2025 09:17:56 CEST | Pressmeddelande
EU:s krav på energieffektivisering i byggnader skärps och senast 2025 ska Sverige ha ett utkast till den nationella renoveringsplanen, för att uppnå nollutsläppsbyggnader till 2050. För att nå målet krävs skärpt fokus och tydliga styrmedel. Nu presenterar flera branschaktörer, samlade i initiativet Energirenovera Sverige, konkreta förslag för att öka takten i energieffektiviseringen av svenska byggnader. Det är en avgörande nyckel för att Sverige ska kunna möta framtidens elbehov.
Länsförsäkringar skriver in nya regler för solceller24.3.2025 11:17:22 CET | Pressmeddelande
Länsförsäkringar blir först ut av försäkringsbolagen att skriva in krav på att installationer av solcellsanläggningar ska ske enligt branschreglerna Säker Sol. Branschreglerna säkerställer att installationerna blir korrekt utförda av seriösa företag.
Höjt rotavdrag räddar jobben21.3.2025 11:01:32 CET | Pressmeddelande
Regeringen höjer rot-avdraget från 30 till 50 procent av arbetskostnaden från och med 12 maj och året ut. Installatörsföretagen har efterfrågat en förstärkning av rot-avdraget länge och välkomnar regeringens besked.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum