Installatörsföretagen

Ny granskning: Felaktiga solcellsinstallationer vanliga

Dela

I stort sett varje installerad solcellsanläggning uppvisade brister vid en kartläggning som forskningsinstitutet Rise genomfört. Det rapporterade SVT Plus nyligen. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen kan bekräfta problematiken med oseriösa aktörer och allmänfarliga installationer. Detta trots tydligt regelverk. Solcellsinstallationer får enbart utföras av elinstallationsföretag.

Antalet installerade solcellsanläggningar har exploderat under senare år. En stor andel installeras hos hushåll och småhusägare.

Att installera solcellsanläggningar ställer stora krav på kompetens hos utförarna. Forskningsinstitutet Rise har emellertid visat på stora brister i ett inslag i SVT Plus. Felaktigt installerade solceller kan orsaka både strömgenomgång av personer som vistas på taket och medföra en allmän brandfara.

Utöver detta har det på senare tid uppdagats exempel på felaktiga solcellsinstallationer som behövts monteras ner på grund av att de skapat störningar på mobiltelefoni och andra samhällsviktiga radiosystem.

Att sätta upp solceller på sitt tak kan tyckas vara ett enkelt arbete som inte kräver några särskilda kunskaper. Så är det inte. Det är inget som privatpersoner eller lycksökare ska hålla på med. Anlita alltid ett elinstallationsföretag och se alltid till att få skriva under föranmälan i ett så tidigt skede som möjligt. Alla elinstallationsföretag som utför arbeten på den öppna marknaden finns registrerade hos Elsäkerhetsverket, säger Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet och installationsteknik på Installatörsföretagen.

Installationer av solcellsanläggningar är en relativt ny marknad. Installatörsföretagens erfarenhet säger att många oseriösa aktörer utfört undermåliga installationer med missnöjda konsumenter som följd. Detta trots att regelverket sedan 2017 är mycket tydligt och konsumentinriktat. Installationer av solcellsanläggningar får enbart utföras av elinstallationsföretag. Detta gäller även montaget av panelerna på taket.

Ett elinstallationsföretag har alltid en auktoriserad elinstallatör och ett egenkontrollprogram som styrker företagets verksamhet och kompetenser. I samband med att du beställer din solcellsanläggning kan du alltid fråga efter att få ta del av företagets egenkontrollprogram så du vet att företaget verkligen kan sitt jobb, fortsätter Fredrik Byström Sjödin,

Alla solcellsanläggningar större än 800 watt måste godkännas av elnätföretaget, genom att både en representant för elinstallationsföretaget och konsumenten skriver under en så kallad föranmälan. Utan underskriven föranmälan får inte anläggningen kopplas in på elnätet.

För mer information:

Fredrik Byström Sjödin - expert installationsteknik – Elsäkerhet, Installatörsföretagen +46 8 762 75 80 eller fredrik.sjodin@installatorsforetagen.se

Eva Strindberg – pressansvarig, Installatörsföretagen +46 8 762 75 64 eller eva.strindberg@installatorsforetagen.se

Om

Installatörsföretagen
Installatörsföretagen
Ringvägen 100
11860 Stockholm

+46 8 762 76 00https://www.in.se/

Våra 3600 medlemmar är entreprenörer, arbetsgivare och företagare verksamma inom branschen för tekniska installationer. Det är våra medlemmar som med sina 50 000 medarbetare installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi representerar även entreprenörerna inom elkraft som säkrar infrastrukturen för Sveriges elförsörjning.

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi är en del av Svenskt Näringsliv.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Avtal 2020: Svenska Elektrikerförbundet missar chansen att skapa framtidens bransch19.11.2020 12:12:55 CETPressmeddelande

Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet (SEF) har nått en överenskommelse gällande Installationsavtalet. Överenskommelsen löper över 29 månader och följer märket på 5,4 %. Tyvärr avvisar SEF möjligheten att utvidga kollektivavtalet till nya grupper, vilket innebär att gemensamma vägar för att följa den tekniska utvecklingen och skapa framtidens klimatsmarta lösningar saknas i avtalet. Därmed finns en uttalad besvikelse hos Installatörsföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum