Ny gymnasiestatistik från Skolverket visar att alltför få tjejer väljer teknikutbildningar

Teknik är nyckeln till majoriteten av våra samhällsutmaningar och teknikbranschen ser mångfald som en nödvändighet för att öka innovationskraften. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen menar att en ojämn könsfördelning bidrar till negativa konsekvenser både för den enskilda individen som går miste om betydelsefulla arbetsuppgifter och för samhället i stort då det riskerar att stå i vägen för klimatomställningen.
– Teknikintresset är en förutsättning för att fundera på tekniska utbildningar, i synnerhet bland tjejer. När det är dags att göra sitt gymnasieval i årskurs nio är intresset för teknik som allra lägst och då är det inte så konstigt att statistiken ser ut som den gör, säger Elin Östblom, ansvarig för ungdomskommunikation hos Teknikföretagen.
Tillsammans med Ulrika Sultan, som sedan 2016 forskat på flickors teknikintresse, har Teknikföretagen sammanfattat ett antal insikter om varför tjejer väljer bort teknikutbildningar. Underlaget är en omfattande undersökning bland unga mellan 15 och 24 år utförd av Ungdomsbarometern. Resultatet kommer inom kort att presenteras i en rapport med fokus på ungas attityder till teknik och vilka utmaningar som finns kopplade till studievalet.
Här är tre av de viktigaste orsakerna bakom att tjejer väljer bort teknikutbildningar:
- Valet till gymnasiet görs i den ålder då tjejers teknikintresse är som lägst
- Teknik och matematik anses svårt
- För tjejer är teknikutbildning ett laddat val
– Att flickor inte anser sig vara tekniska nog börjar tidigt. Tidigt som i mellanstadiet. En tid då teknikämnet har få timmar och generellt inte heller prioriteras i skolans budget. Flickor får därför inte möjligheten att känna känslan av att höra hemma i teknik, säger Ulrika Sultan, doktorand på Linköpings Universitet.
– Teknikintresserade flickor väljer inte självklart Teknikprogrammet. Ibland avråds de även att söka på grund av mansdominerad kultur eller på grund av att vuxna i deras närhet varnar för att programmet är mattetungt. Intressant här är, även om pojkar inte ser sig som teknikintresserade kan de ändå välja Teknikprogrammet. Detta för att den tekniska världen är så självklar för dem. De hör hemma där ändå, säger Ulrika Sultan.
Skolverkets ansökningsstatistik till gymnasieskolans nationella program läsår 2021/22visar att andelen tjejer som sökt Teknikprogrammet ligger på 18,3 procent vilket är något lägre i jämförelse med förra året (18,9 procent).
Teknikprogrammet är det fjärde största programmet. I år var det totalt 132 464 sökande och av dessa har 11 385 i första hand sökt till Teknikprogrammet. Av dessa är 2086 tjejer (18,3 procent).
Kontakter
Elin ÖstblomUngdomskommunikatör
Tel:+46 70-372 32 20elin.ostblom@teknikforetagen.sePer BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seBilder



Om
VI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Marcus Dahlsten ny förhandlingschef på Teknikföretagen8.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Marcus Dahlsten har utsetts till ny förhandlingschef på Teknikföretagen. Han efterträder Tomas Undin som går i pension i februari 2026.
Sveriges konkurrenskraft 20244.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande
Hur står sig svensk konkurrenskraft och vad påverkar Sveriges förutsättningar att vara en toppnation inom industri och näringsliv globalt? Det analyserar Teknikföretagen i en ny årlig konkurrenskraftsrapport. Den första släpper vi fredagen den 11 april på ett frukostseminarium. Hjärtligt välkommen!
Nya tullar utmanar världshandeln: EU måste besvara, förhandla och diversifiera3.4.2025 10:52:07 CEST | Pressmeddelande
USA inför nya tullar på 10 procent på all import till USA, samt ytterligare tullar på utvalda länder. Import från EU kan inom kort beläggas med en tilläggstull på 20 procent. Tullarna utmanar den regelbaserade handeln och kommer leda till omfattande störningar som drabbar industrin i både EU, USA och globalt.
Presskonferens: Industrins märke klart1.4.2025 01:30:30 CEST | Pressmeddelande
Efter förhandlingar utifrån ett mycket svårt utgångsläge så har arbetsgivare och fack inom industrin enats om löneökningar på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Därmed har parterna inom industrin satt normen för lönekostnadsökningar på svensk arbetsmarknad. Välkommen till pressträff om avtalet klockan 09.00, tisdagen den 1 april!
Teknikföretagen säger ja till OpO:s hemställan21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandena (OpO) föreslår löneökningar på totalt 7,7 procent i ett 36 månader långt riksavtal för industrin. Teknikarbetsgivarna och Tech Alliance ställer sig positiva till OpO:s hemställan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum