Ny gymnasiestatistik från Skolverket visar att alltför få tjejer väljer teknikutbildningar

Teknik är nyckeln till majoriteten av våra samhällsutmaningar och teknikbranschen ser mångfald som en nödvändighet för att öka innovationskraften. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen menar att en ojämn könsfördelning bidrar till negativa konsekvenser både för den enskilda individen som går miste om betydelsefulla arbetsuppgifter och för samhället i stort då det riskerar att stå i vägen för klimatomställningen.
– Teknikintresset är en förutsättning för att fundera på tekniska utbildningar, i synnerhet bland tjejer. När det är dags att göra sitt gymnasieval i årskurs nio är intresset för teknik som allra lägst och då är det inte så konstigt att statistiken ser ut som den gör, säger Elin Östblom, ansvarig för ungdomskommunikation hos Teknikföretagen.
Tillsammans med Ulrika Sultan, som sedan 2016 forskat på flickors teknikintresse, har Teknikföretagen sammanfattat ett antal insikter om varför tjejer väljer bort teknikutbildningar. Underlaget är en omfattande undersökning bland unga mellan 15 och 24 år utförd av Ungdomsbarometern. Resultatet kommer inom kort att presenteras i en rapport med fokus på ungas attityder till teknik och vilka utmaningar som finns kopplade till studievalet.
Här är tre av de viktigaste orsakerna bakom att tjejer väljer bort teknikutbildningar:
- Valet till gymnasiet görs i den ålder då tjejers teknikintresse är som lägst
- Teknik och matematik anses svårt
- För tjejer är teknikutbildning ett laddat val
– Att flickor inte anser sig vara tekniska nog börjar tidigt. Tidigt som i mellanstadiet. En tid då teknikämnet har få timmar och generellt inte heller prioriteras i skolans budget. Flickor får därför inte möjligheten att känna känslan av att höra hemma i teknik, säger Ulrika Sultan, doktorand på Linköpings Universitet.
– Teknikintresserade flickor väljer inte självklart Teknikprogrammet. Ibland avråds de även att söka på grund av mansdominerad kultur eller på grund av att vuxna i deras närhet varnar för att programmet är mattetungt. Intressant här är, även om pojkar inte ser sig som teknikintresserade kan de ändå välja Teknikprogrammet. Detta för att den tekniska världen är så självklar för dem. De hör hemma där ändå, säger Ulrika Sultan.
Skolverkets ansökningsstatistik till gymnasieskolans nationella program läsår 2021/22visar att andelen tjejer som sökt Teknikprogrammet ligger på 18,3 procent vilket är något lägre i jämförelse med förra året (18,9 procent).
Teknikprogrammet är det fjärde största programmet. I år var det totalt 132 464 sökande och av dessa har 11 385 i första hand sökt till Teknikprogrammet. Av dessa är 2086 tjejer (18,3 procent).
Kontakter
Elin ÖstblomUngdomskommunikatör
Tel:+46 70-372 32 20elin.ostblom@teknikforetagen.sePer BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seBilder



Om
Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Mer hållbarhet för små och medelstora företag29.5.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler kunder till mindre industriföretag efterfrågar leverantörer med ett hållbart produkterbjudande. Andelen investerare som efterfrågar detta ökar också markant. Samtidigt som sex av tio företag arbetar mot mätbara hållbarhetsmål. Det visar Teknikföretagens hållbarhetsenkät.
Pressinbjudan: Swedish Offshore Wind Forum i Göteborg den 31 maj22.5.2023 16:06:14 CEST | Pressmeddelande
Den 31 maj anordnar Svensk Vindenergi, Business Sweden, Teknikföretagen och IKEM vår första havsvindskonferens i Göteborg: Swedish Offshore Wind Forum 2023. Representanter från media hälsas hjärtligt välkomna!
Nytt system för arbetstillstånd behöver styra hårdare mot kortare handläggningstider12.5.2023 14:06:53 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket presenterade idag en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden i syfte att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Bransch- och arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen, TechSverige och Innovationsföretagen är positiva till regeringens ambitioner men pekar på att den modell som presenterats idag behöver vässas för att träffa rätt och ger flera inspel till utformningen av det nya systemet.
Teknikföretagens stämma: ”Innovationsförmågan avgör vår framtid”11.5.2023 17:27:36 CEST | Pressmeddelande
En av huvudtalarna vid Teknikföretagens årsstämma, som hölls torsdagen den 11 maj i Stockholm, var Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt. Han lyfte hur avgörande innovationsförmågan är för den kommande utvecklingen.
Europeisk teknikindustri samlad bakom förslag att stärka EU:s konkurrenskraft10.5.2023 14:06:30 CEST | Pressmeddelande
Teknikföretagen har tillsammans med industriorganisationer från åtta medlemsstater tagit fram gemensamma rekommendationer till det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd inför stundande samtal om EU:s konkurrenskraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum