A Non Smoking Generation

Ny kampanjfilm avslöjar ”Barnarbete i ny förpackning”

Dela

Inför FN-dagen 2020 lanserar A Non Smoking Generation en ny version av kampanjfilmen "Du Bestämmer Själv". Filmen avslöjar att vitt snus och e-cigaretter, som blir alltmer populära bland unga, framställs av tobak som odlas av barnarbetare och orsakar enorma miljöproblem. Under hösten visas filmen i organisationens föreläsningsturné ”Barnarbete i ny förpackning” för att tusentals ungdomar runtom i Sverige ska få kunskap om hur tobak motverkar FN:s globala mål för hållbar utveckling.

För åttonde året i rad har A Non Smoking Generation inlett projektet Tobaksbarn för att förse ungdomar med nya argument för att avstå tobak. Istället för ett ensidigt fokus på individens hälsa förmedlas kunskap om tobaksindustrins effekter på global hållbar utveckling. Årets stora fokus ”Barnarbete i ny förpackning” handlar om att uppmärksamma att även produktionen av nya nikotinprodukter är beroende av tobaksodling och medför allvarliga hållbarhetsproblem. Organisationen har nu därför uppdaterat kampanjfilmen Du Bestämmer Själv från 2017, som visas under föreläsningen, med samma budskap då andelen unga som har använt vitt snus och e-cigaretter har ökat drastiskt sedan dess. I organisationens Novusundersökning 2020 svarade en av fem ungdomar i 14-18 års ålder att de har använt vitt snus.

-        Idag marknadsför tobaksindustrin nya nikotinprodukter som ”tobaksfria”. Vi möter ofta ungdomar som tror att vitt snus och e-cigg inte har någon koppling till tobak, när de i själva verket innehåller höga doser nikotin som framställs av tobak. Industrin lurar konsumenter att tro att detta är ofarliga produkter och döljer att de fortsätter att utnyttja barnarbete och skövla regnskog, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

För att tillgängliggöra filmens budskap för så många som möjligt finns den nya versionen nu med svenska, engelska och arabiska undertexter. Under A Non Smoking Generations många skolbesök har skolorna förmedlat att de saknar och efterfrågar information om tobak på fler språk. Nu hoppas organisationen kunna engagera och motivera fler ungdomar med olika ursprung och förkunskaper att avstå samtliga tobaksprodukter.

-        Vi är övertygade om att ökad kunskap om tobakens hållbarhetseffekter gör stor skillnad. 2019 uppgav 92 % av eleverna i en enkät att innehållet i föreläsningen motiverade dem att avstå tobak, och alla barn har rätt till denna livsviktiga kunskap så det känns bra att nu kunna förmedla den till en stor grupp unga som annars ofta exkluderas från det svenska informationssamhället, säger Helen Stjerna.

Filmen uppmärksammar hur tobaksindustrin maximerar sina vinster genom att utnyttja människor som lever i fattigdom runtom i världen. Miljontals barn tvingas hjälpa sina föräldrar med skadligt arbete på tobaksfälten istället för att gå i skolan, och riskerar både sin hälsa och framtid. Globalt dödar tobak åtta miljoner människor varje år och orsakar enorma avfall som förgiftar mark, hav och djur. Filmen visar hur tobak hotar samtliga av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, och att unga kan bidra till en mer hållbar värld genom att tacka nej till tobak.

-        ”Du Bestämmer Själv” är ett viktigt inslag i föreläsningen som får mycket positiv respons, vilket visar att den kunskap vi förmedlar är uppskattad och kan stödja unga att fatta aktiva och medvetna beslut i relation till tobak. Filmen är extra viktig i år på grund av covid-19 och rådande restriktioner, då vi enkelt kan sprida kunskapen digitalt till ännu fler barn och unga, säger Helen Stjerna.

Under höstterminen kommer den nya filmen visas för tusentals elever på högstadie- och gymnasieskolor i olika delar av Sverige. Filmen har tagits fram i samarbete med Grayn och finns tillgänglig med svensk, engelsk och arabisk text på A Non Smoking Generations youtube-kanal samt på nonsmoking.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Ungdomar tror att nya tobaksprodukter är mindre farliga28.9.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

A Non Smoking Generation släpper ny rapport om ungas attityder till tobak. Rapporten baseras på en ny Novusundersökning och visar att ungdomar i hög grad påverkas av tobaksindustrins reklam. Var femte ungdom uppgav att de har testat det nya vita snuset och lika många svarade att de ofta ser tobaksreklam. Fler än 6 av 10 tror att unga testar nya produkter för att de ”verkar mindre farliga än traditionella tobaksprodukter” och 4 av 10 anger ”tilltalande smaksättningar” som en anledning.

Allt fler vill se fler tobaksfria miljöer1.7.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

En ny Novusundersökning, gjord på uppdrag av A Non Smoking Generation, visar att över 80 procent av allmänheten anser att lekplatser, uteserveringar, badplatser och perronger bör vara rökfria. Opinionen för rökfria miljöer har ökat signifikant sedan det utökade rökförbudet trädde i kraft 1 juli förra året. Nästan 80 procent av både vuxna och unga anser också att det borde införas ett förbud mot tobak under skoltiden.

Downtown Camper och A Non Smoking Generation samarbetar för hälsa och en hållbar framtid26.2.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Downtown Camper by Scandic inleder nu ett samarbete med A Non Smoking Generation, en organisation som förebygger tobaksbruk bland unga, som ett led i hotellets arbete med att främja en aktiv, hälsosam och hållbar livsstil. 5 mars lanseras partnerskapet under ett event som kombinerar löpning med kunskapsutbyte om tobaksfrihet som en investering i både hälsa och hållbar utveckling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum