A Non Smoking Generation

Ny kampanjfilm avslöjar ”Barnarbete i ny förpackning”

Dela

Inför FN-dagen 2020 lanserar A Non Smoking Generation en ny version av kampanjfilmen "Du Bestämmer Själv". Filmen avslöjar att vitt snus och e-cigaretter, som blir alltmer populära bland unga, framställs av tobak som odlas av barnarbetare och orsakar enorma miljöproblem. Under hösten visas filmen i organisationens föreläsningsturné ”Barnarbete i ny förpackning” för att tusentals ungdomar runtom i Sverige ska få kunskap om hur tobak motverkar FN:s globala mål för hållbar utveckling.

För åttonde året i rad har A Non Smoking Generation inlett projektet Tobaksbarn för att förse ungdomar med nya argument för att avstå tobak. Istället för ett ensidigt fokus på individens hälsa förmedlas kunskap om tobaksindustrins effekter på global hållbar utveckling. Årets stora fokus ”Barnarbete i ny förpackning” handlar om att uppmärksamma att även produktionen av nya nikotinprodukter är beroende av tobaksodling och medför allvarliga hållbarhetsproblem. Organisationen har nu därför uppdaterat kampanjfilmen Du Bestämmer Själv från 2017, som visas under föreläsningen, med samma budskap då andelen unga som har använt vitt snus och e-cigaretter har ökat drastiskt sedan dess. I organisationens Novusundersökning 2020 svarade en av fem ungdomar i 14-18 års ålder att de har använt vitt snus.

-        Idag marknadsför tobaksindustrin nya nikotinprodukter som ”tobaksfria”. Vi möter ofta ungdomar som tror att vitt snus och e-cigg inte har någon koppling till tobak, när de i själva verket innehåller höga doser nikotin som framställs av tobak. Industrin lurar konsumenter att tro att detta är ofarliga produkter och döljer att de fortsätter att utnyttja barnarbete och skövla regnskog, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

För att tillgängliggöra filmens budskap för så många som möjligt finns den nya versionen nu med svenska, engelska och arabiska undertexter. Under A Non Smoking Generations många skolbesök har skolorna förmedlat att de saknar och efterfrågar information om tobak på fler språk. Nu hoppas organisationen kunna engagera och motivera fler ungdomar med olika ursprung och förkunskaper att avstå samtliga tobaksprodukter.

-        Vi är övertygade om att ökad kunskap om tobakens hållbarhetseffekter gör stor skillnad. 2019 uppgav 92 % av eleverna i en enkät att innehållet i föreläsningen motiverade dem att avstå tobak, och alla barn har rätt till denna livsviktiga kunskap så det känns bra att nu kunna förmedla den till en stor grupp unga som annars ofta exkluderas från det svenska informationssamhället, säger Helen Stjerna.

Filmen uppmärksammar hur tobaksindustrin maximerar sina vinster genom att utnyttja människor som lever i fattigdom runtom i världen. Miljontals barn tvingas hjälpa sina föräldrar med skadligt arbete på tobaksfälten istället för att gå i skolan, och riskerar både sin hälsa och framtid. Globalt dödar tobak åtta miljoner människor varje år och orsakar enorma avfall som förgiftar mark, hav och djur. Filmen visar hur tobak hotar samtliga av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, och att unga kan bidra till en mer hållbar värld genom att tacka nej till tobak.

-        ”Du Bestämmer Själv” är ett viktigt inslag i föreläsningen som får mycket positiv respons, vilket visar att den kunskap vi förmedlar är uppskattad och kan stödja unga att fatta aktiva och medvetna beslut i relation till tobak. Filmen är extra viktig i år på grund av covid-19 och rådande restriktioner, då vi enkelt kan sprida kunskapen digitalt till ännu fler barn och unga, säger Helen Stjerna.

Under höstterminen kommer den nya filmen visas för tusentals elever på högstadie- och gymnasieskolor i olika delar av Sverige. Filmen har tagits fram i samarbete med Grayn och finns tillgänglig med svensk, engelsk och arabisk text på A Non Smoking Generations youtube-kanal samt på nonsmoking.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Fler än 240 000 unga vill ha en tobaksfri skoltid – utbildningsdepartementet undviker frågan24.11.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande

A Non Smoking Generations senaste Novusundersökning visar att åtta av tio ungdomar i 14-18 års ålder är positiva till att förbjuda cigaretter och snus under hela skoltiden. Denna statistik motsvarar minst 240 000 ungdomar som vill ha en tobaksfri skoltid. Organisationen har kontaktat utbildningsdepartementet upprepade gånger för att lyfta frågan, men har inte fått något gensvar.

Unga behöver och vill ha en tobaksfri skoltid11.10.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nio av tio tobaksdebuter sker i tonåren eller tidigare. Den vanligaste orsaken till att unga börjar röka eller testar nya nikotinprodukter är påverkan från kompisar. A Non Smoking Generations nya Novusrapport visar att de flesta som börjar använda tobak är minderåriga och gör det på grund av grupptryck. Samtidigt visar rapporten att unga vill slippa den pressen i skolan - åtta av tio är positiva till att förbjuda både cigaretter och snus under skoltiden.

Vitt snus framställs av tobak och barnarbete - marknadsförs som ”tobaksfritt” till barn i Sverige6.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Influencers marknadsför ”tobaksfritt” snus i välbetalda samarbeten med stora tobaksföretag. En ny Novusundersökning visar att reklamen når ut till ungdomar samtidigt som endast sex procent har kunskap om att produkten framställs av tobak – som odlas av miljontals oavlönade barnarbetare. Nu startar A Non Smoking Generations föreläsningsturné för att öka denna kunskap och motivera unga att avstå alla former av tobak.

Stark opinion mot samarbete med tobaksföretag5.7.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny Novusundersökning visar att färre än en av tio bland allmänheten anser att det är okej att samarbeta med tobaksföretag. Samtidigt är det få som vet att tobaksproduktion orsakar skogsavverkning och barnarbete, samt att ”tobaksfria” nikotinprodukter framställs av tobak. Nu lanserar A Non Smoking Generation en engelsk kortfilm för att öka kunskapen om tobakens globala konsekvenser – i syfte att motivera fler aktörer att ta avstånd från tobaksindustrin.

Unga luras in i missbruk genom influencer-marketing2.2.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Tobaksindustrin lägger miljontals kronor på att anlita influencers, artister och kända personer för att locka ungdomar in i ett skadligt nikotinmissbruk. Det avslöjar en ny undersökning som genomförts av Meltwater på uppdrag av A Non Smoking Generation. Undersökningen visar även på stora brister i medias granskning av tobaksindustrin som tillåts marknadsföra sina produkter genom effektivt PR-arbete som motsvarar ett annonsvärde på 48 miljoner kronor bara under första halvåret 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum