Statens veterinärmedicinska anstalt

Ny klövsjukdom hos svenska får

Dela

Smittsam digital dermatit hos får (contagious ovine digital dermatitis, CODD) har för första gången diagnostiserats i en svensk djurbesättning. Sjukdomen är smittsam och orsakas av bakterier som ger avlossning av klövkapseln, smärta och kraftig hälta.

Smittsam digital dermatit på får. Foto: Jennifer Duncan.
Smittsam digital dermatit på får. Foto: Jennifer Duncan.

Smittsam digital dermatit är mycket svår att behandla, och det finns idag ingen bra metod för att sanera bort sjukdomen från drabbade besättningar. Det är oklart hur sjukdomen kommit in i den svenska besättningen, som finns i södra delen av landet. Sjukdomen är vanlig i Storbritannien, Liknande bakterier orsakar också digital dermatit hos nöt, en sjukdom som däremot är mycket vanlig i Sverige.

– Fårägare ska vara observanta på hälta i besättningen och ta kontakt med SVA eller Gård&Djurhälsan om man känner sig osäker. Vi har inga indikationer på att fler besättningar skulle vara drabbade, men det är viktigt att ha koll så att vi tidigt får reda på eventuellt nya fall, säger Ylva Persson, bitr. statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

För att förhindra smitta till fårbesättningar bör livdjursinköp undvikas. Om djur köps in ska klövarna undersökas noga och sedan ska djuren hållas i karantän. Se också till att ha goda smittskyddsrutiner för besökare.

Fakta

Smittsam digital dermatit (CODD) beskrevs första gången i Storbritannien 1997 och nu är sjukdomen spridd över hela landet, samt även till Irland. Alla får med CODD är inte halta men det är ett vanligt symtom som kan kvarstå efter att skadorna läkt. Skadorna syns ofta bara på en klövhalva på ett ben.

Läs mer här om smittsam digital dermatit hos får

Mer information

Bitr. statsveterinär Ylva Persson, tel. 018-67 41 62, e-post: ylva.persson@sva.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Smittsam digital dermatit på får. Foto: Jennifer Duncan.
Smittsam digital dermatit på får. Foto: Jennifer Duncan.
Ladda ned bild
Bitr. statsveterinär Ylva Persson, SVA. Foto: Göran Ekeberg/ AddLight
Bitr. statsveterinär Ylva Persson, SVA. Foto: Göran Ekeberg/ AddLight
Ladda ned bild

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00http://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA letar efter främmande virus hos fåglar16.7.2019 13:00:00 CESTPressmeddelande

Under senare år har West Nile-virus (WNV) och Usutuvirus (USUV) spridit sig i Europa och så långt norrut som till Tyskland. Virusen har i nya områden orsakat sjukdomsutbrott och dödlighet hos fåglar. Övervakning av döda fåglar är därför ett effektivt sätt att tidigt upptäcka sjukdomen. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ber nu om allmänhetens hjälp med att rapportera in alla döda fåglar som hittas söder om Dalälven.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum