Klimatpolitiska rådet

Ny ledamot i Klimatpolitiska rådet

Dela

Regeringen har utsett professor Erik Kjellström till ny ledamot i Klimatpolitiska rådet. Han tillträder den 1 januari 2023.

Erik Kjellström är professor i klimatologi vid SMHI Rossby Centre och adjungerad professor vid meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

- Vi välkomnar Erik Kjellström till rådet. Han kommer att komplettera vår tvärvetenskapliga inriktning väl, framför allt genom sina kunskaper på klimatområdet, men också genom sina erfarenheter från det nationella expertrådet för klimatanpassning, säger Cecilia Hermansson, ordförande för Klimatpolitiska rådet.

Klimatpolitiska rådets uppdrag är att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat. Utifrån förslag från rådet fattar regeringen beslut om att förordna rådsledamöter under en bestämd tid, normalt tre år.

- Jag är glad över möjligheten att bidra till rådets arbete. Klimatfrågan är en av de stora samhällsutmaningarna och det är viktigt att vi följer upp och säkerställer att Sveriges klimatarbete går framåt. Klimatomställningen måste utgå från kunskap och grundas på vetenskapliga underlag, säger Erik Kjellström.

När Erik Kjellström tillträder blir Klimatpolitiska rådet återigen fulltaligt efter att Johan Kuylenstierna lämnade rådet tidigare i höst för att tillträda som generaldirektör för forskningsrådet Formas.

Klimatpolitiska rådets årliga granskning
Klimatpolitiska rådet kommer i slutet av mars, preliminärt torsdag den 23 mars, att presentera sin årliga granskning av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen.

Länk till mer information om den nya ledamoten
Erik Kjellström | SMHI

Kontakter

Om

Klimatpolitiska rådet
Klimatpolitiska rådet
Drottninggatan 89
113 60 Stockholm

08-7754170http://www.klimatpolitiskaradet.se

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan med uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik leder till att klimatmålen uppnås. Det långsiktiga målet är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. I vårt uppdrag ingår också att bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.

Följ Klimatpolitiska rådet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Klimatpolitiska rådet

Seminarium 24 maj om finanssektorns allt större roll i klimatomställningen20.5.2022 13:08:57 CEST | Pressmeddelande

Klimatpolitiska rådet betonar i 2022 års granskning att dagens samlade politik med avseende på klimatmålen inte räcker och att omställningen måste accelerera. En av de övergripande rekommendationerna är att politiken bör skapa bättre förutsättningar för investeringar som bidrar till att målen nås. Nu anordnar Klimatpolitiska rådet ett seminarium för att fördjupa diskussionen om finanssektorns växande roll i klimatomställningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum