Patent- och registreringsverket

Ny OECD-rapport visar hur piratkopieringen slår mot Sverige

Dela

För första gången har det kartlagts hur internationell piratkopiering av svenska produkter påverkar svenska företag och konsumenter. Enligt OECD, som gjort studien på uppdrag av PRV, är konsekvenserna av handeln med piratkopiorna alarmerande. I Sverige ger den årligen upphov till ekonomiska förluster på över 17 miljarder för de drabbade företagen och svenska konsumenter luras på nästan 4,5 miljarder, när de köper dyra kopior i tron att de är äkta.

- Det är en viktig fråga som PRV uppmärksammar med hjälp av rapporten från OECD. Bästa sättet att komma tillrätta med försäljning av piratkopierade varor är att det skapas en större medvetenhet hos konsumenterna. Så att vi alla kan hjälpas åt att låta rätt företag sälja sina produkter och på så sätt få erkännande för sin utveckling och design. Samtidigt bidrar vi till samhällets utveckling och fler arbetstillfällen i ”schyssta” bolag, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

OECD-rapporten som släpps idag, visar på stora ekonomiska förluster. Enligt rapporten omsätter piratkopiering av svenska produkter mer än 28 miljarder årligen. Handeln ger upphov till ekonomiska förluster på minst 17,1 miljarder för de svenska företagen, vilket är alarmerande enligt OECD.

- Analysen som OECD gjort visar att runt hälften av de svenska konsumenter som köper piratkopior på svenska produkter gör det i tron att de är äkta. Det innebär att svenska konsumenter luras på nästan 4,5 miljarder när de köper dyra kopior. Dessutom kan vissa köp innebära risker för enskildas hälsa och säkerhet, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV.

Svenska produkter är särskilt utsatta, både sett till det absoluta värdet av handeln och dess andel av den totala handeln i en viss produktkategori, omfattar bilreservdelar, maskineri (kullager), kläder, leksaker och klockor. De flesta av dessa piratkopior kommer från Kina, Hongkong, Singapore och Turkiet.

Utöver att internationell piratkopiering av svenska produkter innebär negativa konsekvenser för svenska konsumenter och företag, går Sverige i förlängningen även miste om mer än 7 miljarder i förlorade skatteintäkter. Dessutom går tusentals jobb förlorade.

Topp 6 mest piratkopierade svenska produktkategorier (se grafer)
De största produktkategorierna som är föremål för intrång i svenska immateriella rättigheter inom den globala handeln, 2016


Om PRV:s uppdrag
PRV fick ett utökat regeringsuppdrag 2017 och därmed intensifierades informationsinsatserna mot piratkopiering ytterligare. Piratkopiering av produkter är ett växande problem internationellt med stora konsekvenser för Sverige. PRV såg därför ett behov av att dyka djupare i problematiken och gav därför OECD i uppdrag att ta reda på exakt hur stora konsekvenserna är. Uppdraget innefattade att räkna på de direkta ekonomiska effekterna av piratkopiering.

Om rapporten
OECD-rapporten mäter de direkta ekonomiska effekterna av piratkopiering för konsumenterna, detaljhandeln, tillverkningsindustrin och svenska staten. Rapporten uppskattar både effekterna av import av piratkopierade produkter till Sverige och effekterna av den globala handeln med piratkopierade produkter där innehavaren av de immateriella rättigheterna är ett i grunden svenskt företag.

Rapporten kommer att presenteras den 10:e maj klockan 13:00 för media och klockan 14:00 blir den tillgänglig för allmänheten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Antalet patent ökar mest i Västernorrland2.10.2019 06:54:00 CESTPressmeddelande

I Västernorrlands län har antalet nationella patentansökningar ökat med 34 procent den senaste 10-årsperioden (2009-2018), vilket är högst i Sverige. För 2019 ser det fortsatt stabilt ut. Allra starkast utveckling i länet har Sundsvalls kommun, med Valmet i spetsen, haft. Totalt har antalet nationella patentansökningar minskat med 12 procent i Sverige under perioden. Det visar en sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum