Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Ny rapport analyserar EU:s införande av klimattullar

Dela
EU är först med att införa klimattullar på import av varor. Detta för att förhindra så kallat koldioxidläckage; något som uppstår när industrier väljer att flytta till länder med lägre utsläppskrav. I en ny rapport från Tillväxtanalys diskuteras om koldioxidläckage har ökat i världen och om klimattullar är rätt väg att gå för att hantera problemet. Rapporten presenteras på ett seminarium i Stockholm idag, torsdagen den 2 februari.

I rapporten ” Does the risk of carbon leakage justify CBAM?”, har Tillväxtanalys analyserat EU:s förslag om att införa en gränsjusteringsmekanism för koldioxid, förkortat CBAM på engelska, i samband med att klimatmålet höjs från 40 till 55 procent i utsläppsminskning till 2030 jämfört med 1990.

Klimattullarna ska förhindra att industrin, av konkurrensskäl, flyttar till länder med lägre utsläppspriser, och så kallat koldioxidläckage uppstår. Även andra OECD-länder som USA, Storbritannien och Kanada överväger liknande åtgärder.

– Förslaget kommer främst drabba utvecklingsländer med lägre åtaganden i Parisavtalet. Frågan kan leda till spänningar i det globala handelssystemet och i klimatförhandlingarna, säger Håkan Nordström, analytiker Tillväxtanalys.

Systemet införs gradvis med början i oktober 2023. I ett första skede kommer järn och stål, aluminium, cement, konstgödsel, elektricitet och vätgas omfattas. Därefter kommer fler produkter beläggas med klimattullar med målet att alla produkter som ingår i EU:s utsläppshandel ska omfattas 2030. Till en början tas inga tullar ut, utan krav ställs bara på att importörerna ska kunna redovisa utsläppen utomlands. 

En av frågorna som rapporten lyfter fram handlar om huruvida koldioxidläckage är ett problem i praktiken och om det har ökat på grund av olika klimatåtaganden.

– Vår analys visar att utsläppen framförallt ökat för att tillväxten har tilltagit i utvecklingsländerna, särskilt i Kina och Indien, och att tekniken för att minska utsläppen inte har hängt med. Oavsett om risken för koldioxidläckage har ökat, skulle det behövas ett internationellt regelverk för den här typen av åtgärder, för att förhindra handelskrig om klimattullar, klimatsubventioner och likande åtgärder, säger Håkan Nordström. 

Bilder

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye