TCO

Ny rapport: En urholkad a-kassa slår mot hushållens ekonomi

Dela

A-kassan har urholkats år för år och ersätter en allt mindre del av lönen vid arbetslöshet. Bara drygt 15 procent får 80 procent i ersättning, visar en ny rapport från TCO. För den som blir arbetslös kan det leda till drastiska förändringar i familjens ekonomi.

- A-kassan har för många blivit en b-kassa. När allt färre får en rimlig ersättning är a-kassan inte längre den omställningsförsäkring den är tänkt att vara. Den som förlorar jobbet måste få tid på sig att hitta ett nytt jobb, utan att behöva göra omvälvande förändringar i sin eller familjens ekonomi, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.

A-kassan är en omställningsförsäkring som syftar till att den som blir arbetslös ska söka nytt jobb och samtidigt klara sin ekonomi. För de allra flesta är det en begränsad period.

Arbetslöshetsförsäkringen var tänkt att ge 80 procent av den tidigare lönen. Men a-kassan har urholkats och med det ordinarie regelverket får bara drygt 15 procent av de heltidsarbetande 80 procent av den tidigare lönen. Bland tjänstemän är det knappt 8 procent. Det visar TCO:s rapport. Trenden är dessutom minskande de senaste tre åren. Ersättningen har urholkats jämfört med lönenivån även med det temporärt höjda taket i a-kassan som infördes under pandemin.

Med ordinarie regler ger a-kassan som mest 14 000 kronor per månad efter skatt. Det innebär att ersättningen motsvarar 60 procent av medianlönen i Sverige. För tjänstemännen är a-kassan ännu lägre, cirka 50 procent av medianlönen.

Att a-kassan har urholkats kan få stora ekonomiska konsekvenser för många hushåll. För 79 procent av de förvärvsarbetande skulle det göra stor eller mycket stor skillnad för ekonomin om deras inkomst skulle sänkas till 14 000 kronor i månaden. Det visar en ny undersökning som Novus utfört för TCO.

Om inkomsten sänktes till 14 000 skulle varannan behöva dra ned på kostnader för mat, 13 procent skulle behöva byta bostad. Bland dem som har barn hemma så skulle nästan 3 av 10 behöva dra ned på barnens utgifter, till exempel fritidsaktiviteter.

-  I en tid med stora behov av omställning på arbetsmarknaden är det väldigt illa att en period av arbetslöshet kan leda till sådana konsekvenser för enskilda och deras familjer. Den som söker efter ett nytt jobb måste kunna ägna all kraft åt att hitta rätt arbete. Det är bra för den enskilde och för samhället.

TCO har i en tidigare rapport visat att den svenska a-kassan blivit allt sämre i ett internationellt perspektiv de senaste 20 åren.

-  Nu måste taket i a-kassan höjas. Men det räcker inte med att den tillfälliga höjningen permanentas. I takt med att löner och priser stiger måste den också räknas upp, annars fortsätter a-kassan att urholkas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

TCO
TCO
Linnégatan 14


08-782 91 00http://tco.se

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.

Läs mer på www.tco.se

Följ TCO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TCO

TCO: Många tjänstemän vill byta jobb på grund av dålig arbetsmiljö30.6.2022 08:24:08 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från TCO visar att risken att drabbas av arbetsorsakade besvär är högst för kvinnor med högre utbildning. Kvinnor som grupp drabbas hårdast men även var fjärde man har besvär som beror på deras jobb. Den vanligaste orsaken till arbetsorsakade besvär är inom samtliga grupper en för hög arbetsbelastning med otillräcklig återhämtning. Rapporten visar också att problemen på jobbet följer med hem och begränsar privatlivet för många.

Mindre jämställt föräldraskap i Östergötlands län förra året9.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

TCO:s årliga jämställdhetsindex, som mäter uttaget av föräldrapenning och vab, visar att Östergötlands län var ett av 12 län i Sverige där jämställdheten minskade under förra året. Länets index var 68,9 under 2021 och 68,1 året innan. Länet tappar därmed fem placeringar och hamnar på tionde plats av landets 21 län. Ödeshög är den mest jämställda kommunen i länet. Där tog kvinnor ut 66,8 procent av dagarna för föräldrapenning och vab. Utvecklingen i landet som helhet går mot en mer ojämställd fördelning för första gången på 14 år.

Inga förbättringar av jämställt föräldraskap i Örebro förra året9.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

TCO:s årliga jämställdhetsindex, som mäter uttaget av föräldrapenning och vab, visar att Örebro län var ett av tre län i Sverige där jämställdheten var näst intill oförändrad förra året. Länets index var 69,1 under 2021 och 2020. Trots det tappar Örebro en placering och innehar nu plats tretton av landets 21 län. Ljusnarsberg är den mest jämställda kommunen i länet. Där tog kvinnor ut 63,7 procent av dagarna för föräldrapenning och vab. Utvecklingen i landet som helhet går mot en mer ojämställd fördelning för första gången på 14 år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum