BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Ny rapport från Bris – stödet till de yngsta barnen brister

Dela
Samhällets stöd till de yngsta barnen måste bli mer tillgängligt och jämlikt. Ny rapport från Bris visar att yngre barn sällan beviljas insatser från socialtjänsten och att tillgången till stöd skiljer sig beroende på var barnet bor.
Illstration: Elin Svensson
Illstration: Elin Svensson

Varje barn har rätt till en trygg uppväxt, liv och utveckling. Ändå finns det barn i Sverige som lever i utsatthet från tidig ålder. Bris nya rapport Se mig – rätten till stöd tidigt i livet fokuserar på barn upp till sex år som lever i utsatthet och samhällets ansvar att ge skydd och stöd. Genom vad barn berättat i Bris stödlinje, intervjuer med yrkesverksamma inom förskola, socialtjänst och BVC, samt utifrån forskning och myndighetsrapporter beskriver rapporten barns erfarenheter av att fara illa och vad som gör att samhällets stöd till de yngsta barnen brister. 
 
– I den offentliga debatten har frågan om tidiga insatser fått allt större utrymme, men samtalet fokuserar på insatser till de äldre barnen och de yngsta barnens situation osynliggörs. Samtidigt vänder sig barn till Bris och berättar om utsatthet de levt i sen de var små och om vuxna som inte gör tillräckligt för att de ska få hjälp i sin situation, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris. 

I rapporten lyfter Bris barns egna berättelser om att leva i utsatthet som yngre och vad det fått för konsekvenser för barnen som äldre. Barn berättar om hur det är att växa upp med föräldrar som inte tar hand om dem och deras yngre syskon, om att bli lämnad ensam, få ta för stort ansvar och bli utsatt för våld. Barn ser ofta en koppling mellan den utsatthet de befunnit sig i vid mycket låg ålder och hur de mår idag. Forskning visar att våld och utsatthet under tidig barndom får konsekvenser för barnet både på kort och lång sikt, och kan leda till både psykisk och fysisk ohälsa.  

Min barndom blev stulen från mig och mina tonår kommer också att bli det eftersom ingen hjälper till och jag kan inte hjälpa migsjälv eftersom jag är ett barn.” 

De yngsta barnen har samma rätt till stöd som äldre barn, men de har än svårare att få sina rättigheter tillgodosedda. För att barn ska få stöd krävs det att vuxna som möter barnet ser och agerar på sin oro. Rapporten visar att det finns flera brister i samhällets stöd till de yngsta barnen. Förskollärare och BVC-personal som Bris pratat med lyfter att de bland annat saknar tid och resurser att ha samtal med föräldrarna om oro de känner, samt att de saknar finns rutiner och metoder för hur samtalen ska ske.   

Rapporten visar även att när socialtjänsten utreder barns situation görs de yngsta barnen sällan delaktiga. Dessutom skiljer sig tillgången till stöd åt. De yngsta barnen får i för låg utsträckning stödinsatser av socialtjänsten, och tillgången och kvaliteten i stödet skiljer sig beroende på var i landet barnet bor.    

– För att barn ska få det stöd de har rätt till krävs stora samhällsförändringar. Kommuner måste säkerställa att varje barn har rätt till en förskola av god kvalitet, där personalen har tid, kunskap och resurser att fånga upp barn som riskerar att fara illa. Tillgången till tidiga och förebyggande insatser måste öka och bli mer jämlik. Barns rätt till stöd får inte vara beroende av var i landet barnet bor, säger Magnus Jägerskog.  

 

Rapporten har tagits fram med stöd av Egmont Fonden. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illstration: Elin Svensson
Illstration: Elin Svensson
Ladda ned bild

Länkar

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk23.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”. – Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

Bris och Telia har utvecklat anonyma SMS – en ny kanal till barnens stödlinje 116 11118.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Barn som söker stöd kan sedan tidigare kontakta Bris nationella stödlinje för barn anonymt via telefon, chatt och mejl. Det har länge funnits en efterfrågan från barn och unga att också kunna skicka sms. För att möta det behovet har Bris och Telia tillsammans utvecklat en ny teknisk lösning som innebär fullständig anonymitet för barn och unga när de SMS:ar Bris på kortnummer 116 111.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye