Sveriges Museer

Ny rapport: Risk för stora gap i framtidens museisamlingar

Dela
Museichefer runt om i landet tvingas välja bort insamling av vår samtid efter åratal av urholkad ekonomi. Samtidigt ser man stora möjligheter att verka positivt i sina lokalsamhällen och nationellt.
Bild: Ola Svenre
Bild: Ola Svenre

”Utan föremål och relevanta berättelser har vi i framtiden ingen historia att levandegöra.” säger en av museicheferna i en ny rapport från riksförbundet Sveriges Museer.

– Vi ser en pågående urholkning av samhällets minne. De ansvariga behöver förstå vilka konsekvenser det får över tid. Priset vi alla kan få betala är stora gap i framtidens museisamlingar, säger Maria B Olofsson tf generalsekreterare Sveriges Museer.

Branschorganisationen Sveriges Museers årliga rapport om läget i museisektorn släpps i samband med Folk och Kultur. Rapporten Museer under press 2022 - läget i landet enligt 98 museichefer undersöker förutsättningarna att driva en bra museiverksamhet i relation till det ekonomiska läget och Museilagen.

– En positiv utveckling vi ser i rapporten är att dialogen mellan museerna och politiker förbättrats över tid. Det inger hopp om att de akuta samlingsfrågorna ska tas på allvar runt om i landet, säger Maria B Olofsson tf generalsekreterare Sveriges Museer.

Rapporten visar bland annat:

  • En dryg femtedel av museerna har ett sämre ekonomiskt läge än året innan.

  • Tre femtedelar anger att det ekonomiska läget är likvärdigt med fjolåret. Det innebär dock i realiteten att basverksamheten skärs ned då kostnaderna ökar.

  • Nuvarande läge har föregåtts av åratal av ekonomisk urholkning, som ytterligare kraftigt förvärrats av att besöksintäkterna rasat under två års tid i och med pandemin.

  • Drygt hälften av museicheferna larmar om att möjligheterna att bedriva en aktiv samlingsförvaltning är dåliga. Det innebär bland annat att museer saknar resurser att samla in vår samtid för framtida besökare.

  • Hela 84 procent upplever att dialogen med politiken är "halvbra" eller god, en liten ökning från i fjol och bättre än året innan (80 respektive 68 procent).

  • Hela 82 procent upplever att museet har goda möjligheter att vara en stark samhällsaktör och bidra till det offentliga samtalet, en liten minskning från fjolårets rapport (89 procent). Men det är en hög siffra som ökat jämfört med första rapporten 2020 (76 procent). 

Läs hela rapporten på www.sverigesmuseer.se

Kontakter

Bilder

Bild: Ola Svenre
Bild: Ola Svenre
Ladda ned bild
Maria B Olofsson, tf. Generalsekreterare Sveriges Museer. Foto: Anna Drvnik
Maria B Olofsson, tf. Generalsekreterare Sveriges Museer. Foto: Anna Drvnik
Ladda ned bild

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum