Ny rapport: Tech ökar takten i klimatomställningen
Klimatkrisen är ett faktum. Omställningen mot mer hållbara flöden, produktionssätt och affärsmodeller - med minskad inverkan på miljö och klimat - är av största vikt om vi ska nå målen i Parisavtalet till 2030. Techbranschen tar frågan på stort allvar. Dels genom att aktivt se över och minska utsläppen i sin egen verksamhet, dels som möjliggörare av hållbara flöden och minskade utsläpp i andra branscher och i samhället i stort.
Idag släpper TechSverige en ny rapport som belyser dessa två aspekter av techbranschens roll i hållbarhetsfrågan. Dessutom presenteras nio konkreta policyförslag som ökar branschens bidrag till ett klimatsmart samhälle.
- Techbranschen har en fantastisk potential att bidra till klimatfrågan, med digital teknik så som uppkoppplade saker, artificiell intelligens och 5G. Tekniken finns redan och många lösningar kan skalas upp både nationellt och globalt så att vi får en snabb och radikal minskning av växthusgaserna, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör TechSverige.
Uppskattningsvis kan de globala utsläppen minska med 15 procent med hjälp av digital teknik och indirekt kan tekniken bidra till ytterligare 35 procents minskning, visar studier från klimatinitiativet Exponential Roadmap.
- Mitt budskap till alla som nu har samlats på klimattoppmötet Stockholm+50 är att vi i ännu högre grad kan dra nytta av de möjligheter tekniken erbjuder. Techbranschen ökar tempot i sitt eget hållbarhetsarbete och erbjuder lösningar för andra att minska sitt klimatavtryck. Nu handlar det om att tillsammans öka användningen av digitala tekniker på bred front för att vi ska få ett hållbart samhälle, fortsätter Åsa Zetterberg.
Techsektorn bidrar till FN:s klimatmål
I den första delen av rapporten har TechSverige sammanställt branschens största hållbarhetsutmaningar och arbetet med att hantera dem.
Företagen i techbranschen arbetar allt mer aktivt med att minska sina egna utsläpp lokalt. Utmaningen framåt handlar om att få kontroll över utsläppen i de globala leveranskedjorna. Vidare pågår en övergång till mer cirkulära produkter och affärsmodeller med ökad grad av återvinning och återanvändning, vilket har stor potential att minska klimatpåverkan. Att minska klimatavtrycket av ökade datamängder och att fasa ut icke önskvärda kemikalier, är andra utmaningar branschen arbetar med.
Men techbranschens största bidrag till klimatomställningen ligger inte i den egna verksamheten utan i dess unika möjlighet att bidra till att andra branschers - och hela samhällets - omställning mot hållbara flöden och minskade koldioxidutsläpp. Detta belyser TechSverige i den andra delen av rapporten.
Uppskattningsvis kan 70 procent av FN:s 17 globala hållbarhetsmål i Parisavtalets Agenda 2030 mötas med hjälp av existerande teknik och tillämpade tekniska lösningar baserade på AI, IoT och robotteknik, enligt World Economic Forum.
I rapporten beskrivs hur flera av TechSveriges medlemsföretag, tillsammans med partners, har tagit fram digitala lösningar som minskar utsläppen i flera sektorer och som kan skalas upp både nationellt och globalt.
Bland exemplen finns blockkedjeteknik som minskar utsläppen i livsmedelskedjor och 3D-modellering som minskar utsläppen i byggsektorn.
- Den digitala och den gröna omställningen hör ihop och är beroende av varandra. Med vår rapport vill visa på de stora möjligheter som digitalisering innebär för vår förmåga att ställa om till ett mer hållbart samhället, avslutar Åsa Zetterberg.
Rapporten "Hållbar tech & Tech för klimatet" lanseras vid TechSveriges webbinarium, fredagen den 3 juni kl. 10.00-11.15. Följ sändningen direkt via länken:
Lansering TechSveriges nya hållbarhetsrapport
Läs och ladda ner rapporten: Hållbar tech & Tech för klimatet
Nyckelord
Kontakter
Frida FaxbornNäringspolitisk expert
Tel:+46 8 762 69 18frida.faxborn@itot.seÅsa ZetterbergFörbundsdirektör
Tel:+46 8 762 69 20asa.zetterberg@techsverige.seAlexandra HeymowskaKommunikatör med pressansvar
Tel:072 204 64 57alexandra.heymowska@techsverige.seBilder
Länkar
Om
TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.
Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.
Följ TechSverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TechSverige
Agnes Stenbom är Årets AI-svensk 202414.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I dag offentliggjordes vinnaren av utmärkelsen Årets AI-svensk 2024. Ett pris som delas ut av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige och går till en person som bidragit särskilt till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Årets pristagare är Agnes Stenbom, chef för inkluderingslabbet IN/LAB och ansvarig för förtroendefrågor på Schibsted Media samt grundare av initiativet Nordic AI journalism.
Hinder i upphandlingar begränsar techbranschens innovationskraft och bidrag till samhällsnytta25.10.2024 11:28:41 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Almega, som brutits ut på TechSveriges medlemmars svar, pekar på vad som behöver ske för att fler techföretag ska kunna bidra till samhällsutvecklingen. Fokus på lägsta pris, tidskrävande formalia och för många och irrelevanta krav listas som några av de största hindren.
De är finalister i Årets AI-svensk 202423.10.2024 07:34:52 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart vilka som är de sju finalisterna till priset Årets AI-svensk 2024. En utmärkelse som delas ut av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige och går till den person som juryn tycker har bidragit mest till synliggörandet och utvecklingen av svensk AI. Finalisterna är Lina Bjelkmar, Maja Fjaestad, Ann-Charlotte Munkhammar, Thomas Schön, Agnes Stenbom, Staffan Truvé och Anders Ynnerman.
TechSveriges chefsekonom om budgeten: Reformer för ökad tillväxt, produktivitet och utbildning välkomna19.9.2024 10:17:26 CEST | Pressmeddelande
Regeringens höstbudget får ett positivt mottagande från TechSveriges chefsekonom. Satsningar på tillväxt, produktivitet och utbildning är viktiga för att stärka Sveriges konkurrenskraft, där techbranschen spelar en avgörande roll. TechSverige betonar behovet av fortsatt högt reformtempo för att möta globala utmaningar och driva innovation där fler offensiva satsningar inom digitalisering, välfärd och hållbarhet krävs.
Ny rapport: Techbranschen – bland de mest attraktiva och hälsosamma arbetsgivarna18.9.2024 06:40:31 CEST | Pressmeddelande
Techbranschen är en av de mest attraktiva och hälsosamma branscherna i svenskt näringsliv. Det visar en ny rapport från Nyckeltalsinstitutet, framtagen på uppdrag av TechSverige. Techföretagen utmärker sig med goda anställningsvillkor, friska medarbetare och marknadsmässiga löner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum