Naturvetarna

Ny rapport visar: Hållbarhet avgör när unga söker jobb

Dela

När unga söker jobb vill de att den blivande arbetsgivaren ska ha ett genuint hållbarhetsarbete på plats. Det visar en studie som fackförbundet Naturvetarna gjort, där hälften av yngre svaranden säger att hållbarhetsarbetet hos arbetsgivaren är en avgörande faktor när man söker nytt jobb.

I studien framkommer även att 94% anser att det är viktigt att den befintliga arbetsgivaren har ett aktivt hållbarhetsarbete. Och på frågan om man som individ bör bidra till ett mer hållbart samhälle, svarar hela 98% att det är viktigt, eller mycket viktigt. Svaren ger tydligt besked till de arbetsgivare som vill locka till sig morgondagens talanger: hållbarhetsarbete är viktigt, både på ett individuellt plan och på företagsnivå.  

- De arbetsgivare som missar detta, kommer inte kunna locka till sig talangerna i framtiden, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna. 

Studien är genomförd som en enkät, riktad till Naturvetarnas medlemmar. Bland medlemmarna finns det många med både djup och bred kompetens om hållbarhet. Det visar också enkätsvaren, där många uppger att de lätt ser igenom de arbetsgivare som ägnar sig åt greenwashing. 

- Våra medlemmar kan avgöra om ett hållbarhetsarbete har substans eller om det bara är tomma ord, säger Per Klingbjer. 

Redan i dagsläget innehar naturvetare många olika roller inom den gröna omställningen av samhället. Men antalet strategiska tjänster måste öka, inte minst inom offentlig sektor som behöver sätta på sig ledartröjan på ett tydligare sätt. 

- I studien visar det sig att offentlig sektor, och då främst kommuner och regioner, inte alls är så ledande som man kan förvänta sig. Vill man åstadkomma en grön omställning i samhället bör offentlig sektor gå före eller åtminstone inte befinna sig i bakvattnet, säger Per Klingbjer.  

Naturvetarnas rekommendation är att arbetsgivare bör arbeta mer strategiskt och långsiktigt med klimatfrågan och den gröna omställningen av samhället, och här kan förbundets medlemmar bidra med sin kompetens.  
 

- Vi vill se fler miljö- och klimatstrateger ute i de offentliga verksamheterna, för att accelerera det hållbarhetsarbete som görs. Den här typen av satsning bör genomföras med statliga medel, för att visa att frågan är prioriterad, säger Per Klingbjer. 

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

De tjänar mest inom Life Sciencesektorn1.3.2022 10:10:29 CET | Pressmeddelande

Lönerna för naturvetare inom Life Science höjdes med 5,5% inom privat sektor under 2021, jämfört med cirka 2,8% på arbetsmarknaden som helhet. Medellönerna inom privat sektor ligger ibland 25% högre än inom offentlig sektor. Framtidsutsikterna för sektorn är goda, med stor efterfrågan på yrkesgrupper som biomedicinska analytiker, data scientists och dietister. Det visar en ny rapport från fackförbundet Naturvetarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum