Ny rapport visar: Hållbarhet avgör när unga söker jobb
I studien framkommer även att 94% anser att det är viktigt att den befintliga arbetsgivaren har ett aktivt hållbarhetsarbete. Och på frågan om man som individ bör bidra till ett mer hållbart samhälle, svarar hela 98% att det är viktigt, eller mycket viktigt. Svaren ger tydligt besked till de arbetsgivare som vill locka till sig morgondagens talanger: hållbarhetsarbete är viktigt, både på ett individuellt plan och på företagsnivå.
- De arbetsgivare som missar detta, kommer inte kunna locka till sig talangerna i framtiden, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.
Studien är genomförd som en enkät, riktad till Naturvetarnas medlemmar. Bland medlemmarna finns det många med både djup och bred kompetens om hållbarhet. Det visar också enkätsvaren, där många uppger att de lätt ser igenom de arbetsgivare som ägnar sig åt greenwashing.
- Våra medlemmar kan avgöra om ett hållbarhetsarbete har substans eller om det bara är tomma ord, säger Per Klingbjer.
Redan i dagsläget innehar naturvetare många olika roller inom den gröna omställningen av samhället. Men antalet strategiska tjänster måste öka, inte minst inom offentlig sektor som behöver sätta på sig ledartröjan på ett tydligare sätt.
- I studien visar det sig att offentlig sektor, och då främst kommuner och regioner, inte alls är så ledande som man kan förvänta sig. Vill man åstadkomma en grön omställning i samhället bör offentlig sektor gå före eller åtminstone inte befinna sig i bakvattnet, säger Per Klingbjer.
Naturvetarnas rekommendation är att arbetsgivare bör arbeta mer strategiskt och långsiktigt med klimatfrågan och den gröna omställningen av samhället, och här kan förbundets medlemmar bidra med sin kompetens.
- Vi vill se fler miljö- och klimatstrateger ute i de offentliga verksamheterna, för att accelerera det hållbarhetsarbete som görs. Den här typen av satsning bör genomföras med statliga medel, för att visa att frågan är prioriterad, säger Per Klingbjer.
Nyckelord
Kontakter
Per KlingbjerFörbundsdirektör
Tel:073-366 24 38per.klingbjer@naturvetarna.sePetra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.seOm
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum