Svenskt Trä

Ny sektor-EPD för hyvlade trävaror stärker trämaterialet miljömässiga fördelar

Dela

Branschorganisationen Svenskt Trä har tagit fram en sektor-EPD, Environmental Product Declaration, för hyvlade trävaror baserat på data från 16 förädlingsenheter. Den nya sektor-EPDn tillsammans med motsvarande EPD för sågade trävaror förstärker ställningen för träprodukter inför kravet om klimatdeklarationer 2022.

- Värden i denna sektor-EPD och den motsvarande EPDn för sågade trävaror är representativa för hyvlade respektive sågade trävaror i Sverige. Det är mer fördelaktigt att använda en specifik EPD än om man skulle använda generiska data, säger Patrice Godonou som är senior konstruktör på Svenskt Trä. 

En EPD, Environmental Product Declaration eller miljövarudeklaration som det kallas på svenska innehåller data som beskriver de koldioxidutsläpp per mängd som ett byggnadsmaterial har (kg CO2e/kg). En EPD kan därmed visa den totala klimatpåverkan en färdig hyvlad respektive sågad trävara har, från vagga till grind. 

Den nya sektor-EPDn för hyvlade trävaror innehåller data från 16 förädlingsenheter. Dessa står för över 25 procent av Sveriges hyvlade trävaror och ger ett bra medelvärde för den svenska marknadens hyvlade trävaror. EPDn är baserad på senaste standarderna ISO 14025 och SS-EN 15804:2012+A2:2019. Den är även baserad på det vanligaste dimensionshyvlade virket 45x145, samt även dimensionshyvlat virke 45x95.  

- Från och med 1 januari 2022 krävs som bekant att alla nya byggnader ska kunna klimatdeklareras. Det innebär att man innan byggnadens uppförande ska kunna informera om vilken klimatpåverkan den har baserat på materialval i bärande stomme, klimatskärmen och innerväggar. Här blir EPDer en stor hjälp och i vissa fall avgörande för vilka val som kommer att göras, säger Patrice Godonou. 

En del företag har kunnat ta fram produktspecifika EPDer som kan visa på ett företags specifika miljöpåverkan. Till 2027 kommer Boverket kräva att alla företag tagit fram produktspecifika miljövarudeklarationer. En sammanfattning av EPDn finns i Boverkets databas under kategorin trävaror och sågad vara.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Tomas Alsmarker ny chef för innovation och forskning på Svenskt Trä1.9.2021 18:36:34 CEST | Pressmeddelande

Tomas Alsmarker, en av Sveriges namnkunnigaste träkonstruktörer, tillträdde som chef för innovation och forskning på branschorganisationen Svenskt Trä den 16 augusti 2021. Tomas Alsmarker är huvudansvarig för att hålla ihop Svenskt Träs forsknings- och utbildningssatsningar och kommer även att driva ett antal innovationsprojekt med fokus på träbyggande inom ramen för verksamheten på Sveriges Träbyggnadskansli.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum