Naturskyddsföreningen

Ny Sifo: Fyra av tio svenskar vill flyga mindre även efter pandemin

Dela
Under coronapandemin har antalet flygresor minskat dramatiskt. En Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen beställt visar nu att efterfrågan på flygresor kommer att vara fortsatt lägre än innan pandemin. Fyra av tio svenskar, 39 procent, vill flyga mindre efter pandemin än före. Färre än en av fem, 17 procent, vill flyga mer.

– Under det gångna året har vi tvingats skaffa nya vanor och beteenden, inte minst när det gäller våra flygresor, vilket är bra för klimatet. Vi kan i vår undersökning se att många nu vill välja bort flyget även i framtiden, vilket tyder på en minskad efterfrågan för flyget och att ett nytt samhälle är på väg att växa fram, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Coronapandemin har påverkat flyget dramatiskt. Enligt siffror från Trafikanalys var resorna i inrikesflyget 60 procent färre i mars 2021 jämfört med i mars 2019, och resorna med utrikesflyg var under samma period 78 procent färre. Framtiden för Bromma och många andra flygplatser är nu oviss och många ställer sig frågan hur resandet kommer se ut när coronapandemin släppt greppet.

Enligt Sifo-undersökningen, som gjorts på uppdrag av Naturskyddsföreningen, vill fyra av tio flyga mindre efter pandemin än de gjorde innan. Hela 22 procent av svenskarna uppger att de vill flyga mycket mindre och 17 procent att de vill flyga något mindre. Färre än en av fem (17 procent) uppger att de vill flyga mer.

– Det är glädjande att så många människor säger att de inte vill flyga lika mycket som de gjorde innan pandemin. En minskad efterfrågan är ett steg på vägen mot klimatmålen. Men det krävs också att regeringen slutar subventionera flygande, inför klimatdeklarationer för långresor och satsar på hållbara alternativ som tåg, säger Johanna Sandahl.

Såväl kvinnor (28 procent) som män (15 procent) vill flyga mycket mindre efter pandemin och äldre svarar i högre grad än yngre att de vill flyga mindre.

Fakta: Om undersökningen

Sifo-undersökningen genomfördes under perioden 19–22 mars 2021 i form av en webbaserad undersökning och bygger på 1 124 intervjuer bland svenska allmänheten. Frågeställningarna var:

”Ta ställning till följande påstående om ditt liv efter coronapandemin jämfört med före pandemin: Jag vill resa med flyg: mycket mer, lika mycket, något mer, något mindre, mycket mindre, vet ej.”

Kontakter

Bilder

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye