Ny statistik för omställningsstudiestödet
Statistiken visar att de som fått godkänt för omställningsstudiestöd studerar breda generella utbildningar, så som fristående kurser vid högskolan eller gymnasiekurser vid komvux. Näst vanligast är inriktningen företagsekonomi, handel och administration följt av informations- och kommunikationsteknik. Bland skolformerna är yrkeshögskola och högskola/universitet de vanligaste alternativen, med över 90 % av alla beviljade ansökningar. För yrkeshögskola är fördelningen mellan kvinnor och män förhållandevis jämn, men på universitet/högskola står kvinnorna för 70 % av alla studerande som fått ett godkänt beslut om omställningsstudiestöd.
Storstadsboende med god inkomst vanligast
Av dem som sökt och fått omställningsstudiestöd är majoriteten kvinnor och knappt en fjärdedel bor i någon av de tre största städerna i Sverige.
– Vi ser att ungefär 75 % av de som fått omställningsstudiestöd är 40 år eller äldre och mer än hälften av dem som studerar med omställningsstudiestöd hade en årlig inkomst före studierna som översteg 400 000 konor, säger Sofia Lennerth, analytiker på CSN.
Andelen som tar lån är något högre än förväntat. Ungefär hälften av de som fått omställningsstudiestöd utnyttjar hittills lånedelen, vilket var något högre än vad som hade antagits på förhand.
Fortsatt högt ansökningstryck
Under den första ansökningsomgången, 1 oktober 2022 – 31 mars 2023, ansökte 23 500 personer om omställningsstudiestöd och nästan 17 000 personer har hittills ansökt om stödet sedan den andra ansökningsomgången öppnade den 1 april. Hittills har 12 800 personer fått ett beslut och ungefär 2 400 personer studerar idag med omställningsstudiestöd. De inledande ansökningarna under första ansökningsomgången innehöll många ansökningar från personer som inte uppfyllde villkoren för stödet, vilket hittills har resulterat i många avslag.
På CSN pågår just nu flera uppföljningsinsatser som handlar om omställningsstudiestöd. Den 15 september 2023 publiceras en delrapport där utvecklingen av stödet följs. Slutrapporten för det arbetet publiceras den 1 april 2025. Den 15 september kommer CSN även att publicera statistik som avser personer som har fått omställningsstudiestöd utbetalat under hela det första halvåret 2023. Från och med februari 2024 kommer officiell statistik om omställningsstudiestödet att presenteras. Mer statistik om omställningsstudiestödet publiceras dessutom löpande varje månad på csn.se.
Nyckelord
Kontakter
Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seLänkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka en miljon studerande. Ungefär 1,7 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Svårt att betala på studielånet? Det här kan du göra!8.6.2023 07:30:00 CEST | Nyheter
Har din ekonomi blivit sämre och det är svårare att betala tillbaka på studielånet? Det finns hjälp att få, och vissa saker kan du göra själv!
Förenklat regelverk och fler handläggare behövs till omställningsstudiestödet, bedömer CSN31.5.2023 10:50:08 CEST | Pressmeddelande
Handläggningsläget för omställningsstudiestödet är fortsatt utmanande och kommer att följa med under 2024 om inga stora förändringar sker. CSN bedömer fortfarande att större delen av anslaget för både 2023 och 2024 kommer att behöva lämnas tillbaka. CSN fortsätter därför att äska pengar för att anställa fler handläggare och driver också frågan om ett förenklat regelverk för omställningsstudiestödet.
Färre studiemedelstagare men högre andel tog studielån under 20224.5.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 sjönk antalet studerande med studiemedel, men andelen som lånar pengar till studier ökade till den högsta nivån sedan 2004. Ökningen jämfört med 2021 är 1,2 procentenheter, vilket är den största ökningen sedan 1998.
Snart öppnar höstterminens ansökan för omställningsstudiestödet – tänk på det här22.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestöd för höstterminen 2023. CSN förväntar sig ett högt söktryck och rekommenderar alla som tänker söka att titta igenom villkoren och sedan ta kontakt med en omställningsorganisation innan man skickar in sin ansökan.
CSN:s generaldirektör Christina Forsberg talar på konferensen Skills for the green transition – for a competitive Europe 23 mars21.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Det unika svenska omställningsstudiestödet uppmärksammas på konferensen Skills for the green transition – for a competititive Europe. Medverkar gör CSN:s generaldirektör Christina Forsberg som kommer att berätta om det halvår som gått sedan införandet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum