Solna Stad

Ny strategi stärker arbetet mot hedersrelaterat våld

Dela

Solna stad intensifierar arbetet med att motverka hedersrelaterat våld och förtryck med en ny strategi som beslutades i kommunstyrelsen den 12 november. Strategin pekar på åtgärder vad gäller till exempel utbildning, samverkan och verktyg för att kunna upptäcka och stödja personer som utsatts för hedersrelaterat våld.

Kommunstyrelsen har den 12 november beslutat om en strategi för att motverka hedersrelaterat våld. Strategin bygger på att ge kunskap om hedersrelaterat våld, möjliggöra riktade insatser för utsatta personer och skapa goda relationer mellan flera aktörer i offentlig sektor och civilsamhället för att hedersrelaterat våld ska motverkas.

– Frihet från våld är en mänsklig rättighet och Solna stad accepterar inte att hedersrelaterat våld förekommer. Den strategi som kommunstyrelsen idag har beslutat om ger handfast vägledning för upptäckt och stöd till utsatta personer, men syftar också till att stärka kunskap, samverkan och det förebyggande arbetet, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Åtgärdsområden för att motverka hedersrelaterat våld

Strategin fokuserar på att identifiera åtgärder för att motverka hedersrelaterat våld inom tre områden:

  • Utbildning och information
  • Upptäcka och stödja personer som utsätts för hedersrelaterat våld
  • Intern och extern samverkan

För att möta och motverka hedersrelaterat våld och förtryck krävs fungerande samverkan mellan de förvaltningar som kommer i kontakt med utsatta personer – strategin är en viktig del i att ge en gemensam bild av vad hedersproblematik innebär och syftar till att öka kunskap hos alla medarbetare på området – och särskilt för yrkesverksamma som arbetar med barn och unga.

Erfarenheter, kunskap och verktyg

Vägledande för strategin är bland annat den nationella definitionen av hedersrelaterat våld och förtryck, den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor samt den regionala strategin för att motverka våld i nära relationer. Erfarenheter, kunskap och verktyg hämtas även dels från resurscentrumet Origo, som har fokus på ungdomar som lever i en hederskontext, och dels från Länsstyrelsen Östergötland, som har regeringens uppdrag att driva och samordna arbetet för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum