Tibber AB

Ny studie visar: Så stor skillnad gör det att sänka temperaturen hemma en grad

Dela

Svenskarna är bland världens största energikonsumenter och enligt Energimyndigheten går hela 80 procent av energiförbrukningen i våra hem till uppvärmning. Enligt en ny studie av det digitala energibolaget Tibber skulle koldioxidutsläppen från detta kunna minska med 209 000 ton per månad - om alla villaägare sänker inomhustemperaturen med en enda grad.

I den nya studien har Tibber undersökt uppvärmningen av svenska hem och hur mycket det genomsnittliga hushållet kan spara genom att bara göra små justeringar. För individens del innebär en grads sänkning av temperaturen i hemmet en besparing på 111 kWh i månaden, vilket motsvarar 133 kr mindre på elräkningen. Om alla villaägare i Sverige gjorde detta däremot skulle det innebära en minskning på 220 miljoner kWh - vilket kan översättas till 84 600 resor tur och retur till Thailand. 

- Resultatet från vår studie är ett tydligt exempel på att många bäckar faktiskt gör en stor å. Att sänka värmen hemma en grad känns knappt, men det ger en billigare elräkning och gör stor skillnad för våra totala utsläpp, säger Edgeir Vårdal Aksnes, grundare och VD på Tibber. 

Studiens resultat i korthet: 

  • Den vanligaste inomhustemperaturen i svenska hushåll är mellan 21 och 23 grader, varav 22 är den vanligaste.
  • Det genomsnittliga hushållet kan spara 111 kWh per månad genom att sänka temperaturen en grad. Detta skulle spara cirka 133 SEK per månad eller 1 596 kr på ett år, enligt beräkningar baserade på Tibbers data.
  • Om villaägare i Sverige skulle sänka värmen en grad under en månad, skulle det motsvara en minskning med 220 miljoner kWh, vilket motsvarar en minskning av 209 000 ton CO2-utsläpp, vilket motsvarar 84 600 resor tur och retur till Thailand.
Om studien: 
Resultaten är baserade på användardata och statistik från mer än 1200 hushåll med Air2Air-värmepumpar. 
Referenser och siffror:
Zeromission, 2019,  utsläppsberäkningar från https://zeromission.myclimate.org/en/portfolios?calculation_id=2768657
Beräkningarna bygger på SCBs uppgifter om 2 miljoner villor i Sverige och besparingen på 111 kwh.

Kontakter

André Frisk
andre@wikbergfrisk.se
073 077 8984

Bilder

Om

Tibber AB
Tibber AB
Luntmakargatan 90 0tr
11351 Stockholm

http://www.tibber.com

Tibber är ett digitalt elbolag som låter konsumenter automatiskt köpa grön el direkt från producenten. Företaget grundades 2016 av Edgeir Vårdal Aksnes och Daniel Lindén, och tjänsten lanserades 2017. Tibber finns i Norge, Sverige och Tyskland och har ett tungt lag av investerare i ryggen, inklusive Petter Stordalens Strawberry Equities, Founders Fund, Wiski Capital och BKK run.

Följ Tibber AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tibber AB

Världsunikt elbilsprojekt - balanserar elnätet med elbilar i den primära reservmarknaden30.6.2020 10:43:08 CEST | Pressmeddelande

I dagarna blev det klart att det digitala elbolaget Tibber från och med vecka 27 börjar leverera flexibilitet i balanseringen av elnätet åt myndigheten för elförsörjning, Svenska Kraftnät. Tibber blir det allra första elbolaget som genom sina kunders elbilsladdning kommer att bidra med balansering av elnätet åt Svenska Kraftnät. Det är första gången i världen som balanseringen sker genom hushålls elbilsladdning i den primära reservmarknaden Frequency Containment Reserve (FCR-N).

Tibber inleder samarbete med en av Sveriges största fastighetsägare - grön el till 26 000 hyresgäster tillsammans med Stena Fastigheter27.4.2020 15:29:44 CEST | Pressmeddelande

Det digitala elbolaget Tibber inleder nu ett samarbete med ett av Sveriges största privata fastighetsbolag, Stena Fastigheter, som ger 26 000 hyresgäster möjligheten att köpa grön el producerad av vindkraft. Samarbetet är det första i sitt slag för det digitala elbolaget och gör det möjligt för hyresgästerna att köpa grön, lokalproducerad el till ett bättre pris.

7 av 10 vill förbjuda telefonförsäljning - upprop startas för att göra det till verklighet30.1.2020 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Enligt Energimarknadsbyrån gäller en stor del av klagomålen som inkommer till Konsumentverket elbolag och under hösten svartlistades flera av dessa, bland annat på grund av oförmånliga avtal. Nu tar det digitala elbolaget Tibber ett krafttag mot sin egen bransch för att få slut på telefonförsäljning, något som bolaget menar är en av huvudorsakerna till att människor sitter fast i oförmånliga avtal som är svåra att ta sig ur.