Byggnads

Ny undersökning visar svenskarnas pensionsoro

Dela

Byggnads har tillsammans med Katalys tagit fram en Novus-undersökning som idag presenteras på DN Debatt. Undersökningen visar att pensionsoron är utbredd i Sverige och att nära hälften av LO-väljarna är beredda att byta parti över pensionsfrågan. Mest benägna att byta parti är S- och SD-väljare.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

– Pensionsoron är stor ute i landet och den måste alla partier ta på allvar. Vanligt folk vill ha ett nytt pensionssystem. Den som arbetat ett helt arbetsliv ska ha rätt till en bra pension, oavsett när kroppen säger ifrån, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

I undersökningen har ett representativt urval av svenska folket fått svara på frågor om hur man ser på sina egna pensioner och pensionspolitiken idag. Resultatet visar en stor oro för om pensionerna ska räcka till, även hos de yngsta. Det står också klart att pensionsfrågan kan avgöra val och vilket parti som får löntagarnas stöd i framtiden, inte minst i kampen mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Ur undersökningen:

  • Över hälften av samtliga svenskar är oroliga för att de kommer att få eller redan har en för låg pension. 65 procent av LO-medlemmarna oroar sig över att få en låg pension.
  • Var tredje väljare och varannan LO-medlem beredd byta parti på pensionsfrågan.
  • Över hälften av de svarande, 55 procent, tycker att de som slits ut på jobbet och tvingas sluta arbeta i förtid ska kompenseras i högre utsträckning.

– Vi kommer att vara en blåslampa fram till valet 2022 och även efter det. Nu har vi visat den politiska sprängkraften i den här frågan, nästa steg är att tvinga alla partier att bekänna färg. Vad kommer de göra för att ge vanligt folk bättre pensioner i framtiden? säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Ta del av undersökningen i sin helhet här.

Läs debattartikeln hos DN Debatt.

Rapporten Pensionsoro släpps idag av Byggnads och Katalys är baserad på en opinionsmätning genomförd av Novus under perioden 18 februari till 3 mars 2021 med totalt 2.095 svarande, en svarsfrekvens på 63 procent. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer. Individurvalet har dragits slumpmässigt av Novus ur Novus förrekryterade Sverigepanel. Rapporten är författad av Lisa Gemmel vid fackliga idéinstitutet Katalys och är en del av Byggnads pensionsprojekt En pension att leva på som genomförs av fackliga idéinstitutet Katalys.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum