Statens veterinärmedicinska anstaltStatens veterinärmedicinska anstalt

Ny webbplats samlar fakta om juver och juverhälsa

Dela

För att göra kunskap om juver och juverhälsa hos kor mer tillgänglig har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Växa Sverige tagit fram den nya webbplatsen Juverportalen. I denna kunskapsbank finns konkreta tips och råd samt information om juverhälsa.

Nya webbplatsen Juverportalen samlar kunskap om juverhälsa. Foto: Bengt Ekberg
Nya webbplatsen Juverportalen samlar kunskap om juverhälsa. Foto: Bengt Ekberg

Webbplatsen www.juverportalen.se innehåller information om juvrets funktion och juversjukdomar hos mjölkkor, med tonvikt på mastit (juverinflammation). Målgruppen är veterinärer och andra rådgivare, studenter, mjölkproducenter och deras personal samt andra personer som vill lära sig mer om juver och juverhälsa.

– Mastit är den vanligaste och mest kostsamma sjukdomen bland Sveriges mjölkkor. Det är därför viktigt att höja den generella kunskapsnivån om mastit och hur sjukdomen förebyggs. Förhoppningen är att Juverportalen ska hjälpa till med detta genom bland annat konkreta tips och råd om hur man lyckas med juverhälsan i mjölkkobesättningen, säger Karin Persson Waller, statsveterinär vid SVA, som har varit med och tagit fram webbplatsen.

Baskunskap och fördjupningsmaterial

Portalen har tagits fram av SVA i samarbete med husdjursföreningen Växa Sverige. Här finns både lättillgänglig baskunskap och fördjupningsmaterial förmedlat i form av texter, bilder och rörliga media, samt även länkar till andra relevanta webbplatser. All information vilar på vetenskaplig grund och användare ska kunna känna sig trygga med att materialet är källgranskat. Framtagningen av portalen finansierades av Jordbruksverket genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Mer information

Karin Persson Waller, statsveterinär, SVA, och gästprofessor, SLU.
Telefon: 018-67 46 72
E-post: karin.persson-waller@sva.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nya webbplatsen Juverportalen samlar kunskap om juverhälsa. Foto: Bengt Ekberg
Nya webbplatsen Juverportalen samlar kunskap om juverhälsa. Foto: Bengt Ekberg
Ladda ned bild
Karin Persson Waller, statsveterinär vid SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight
Karin Persson Waller, statsveterinär vid SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA koordinerar stort internationellt coronaprojekt14.5.2020 09:12:11 CESTPressmeddelande

EU-finansierade Innovative Medicines Initiative (IMI) har lanserat en stor satsning på forskning för att ta fram diagnostik, botemedel och vaccin mot det nya coronaviruset Sars-CoV-2. Ali Mirazimi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är ansvarig för ett av åtta projekt som valts ut bland 144 sökande. SVA kommer härigenom att koordinera forskningsmedel på totalt 6,4 miljoner euro under fyra år. Projektet innefattar nio deltagande organisationer och företag i sex länder, varav två finns i Sverige.

Kunskapen växer om våra skygga tumlare14.5.2020 08:28:08 CESTPressmeddelande

Söndagen den 17/5 är det tumlarens dag. Därför vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Naturhistoriska riksmuseet (NRM) passa på att tillsammans uppmärksamma tumlaren, vår enda bofasta val i svenska vatten. Hur mår den? Hur arbetar vi med den, och hur kan allmänheten hjälpa till? Resultaten från ett decenniums obduktioner har sammanställts i en ny rapport som kartlägger tumlarens hälsa, sjukdomar och dödsorsaker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum