Norrköpings kommun

Ny yrkeshögskoleutbildning till Bråvallagymnasiet

Dela

Norrköpings kommun har fått beskedet att Bråvallagymnasiet beviljats en helt ny yrkeshögskoleutbildning - Rörtekniker med svetscertifikat. Utbildningen är tvåårig och framtagen i samarbete med företag i och omkring Norrköping samt Östsvenska yrkeshögskolan.

Foto: Juliana Fälldin
Foto: Juliana Fälldin

– Vi är väldigt glada att det är nu är klart att vi får bedriva utbildningen eftersom efterfrågan inom industrirörsvets är stor. Det är en kompetens som idag är svår att hitta i Sverige. Vår förhoppning är att vi genom detta ska kunna bidra till företagens kompetensförsörjning. För elever som går den här utbildningen ser arbetsmarknaden just nu väldigt ljus ut, säger Claes Göransson, verksamhetschef för Norrköpings kommunala gymnasieskolor.

Utbildningen bygger på svetskunskaper som finns på det industritekniska programmet och VVS-och fastighetsprogrammet. Efter avslutad utbildning ska den studerande bland annat ha kunskap, färdigheter och kompetenser inom rörmontage och svetsmetoder som förekommer inom rörsvetsning. Yrkesroller som utbildningen leder till är till exempel industrirörtekniker och rörsvetsare.

Utbildningen är framtagen i samarbete med en rad företag. Dessa utgör utbildningens ledningsgrupp och tar emot studerande på studiebesök och praktikplatser, samt bidrar med föreläsningar inom sina spetskompetenser.

– Företag som är engagerade i utbildningen har lyft fram att det är av stor vikt att få en sådan här utbildning till Norrköping och regionen då rekryteringsbasen idag inte finns om man inte rekryterar från konkurrerade företag, vilket inte gynnar någon arbetsgivare. Genom den här yrkesutbildningen kommer vi på sikt att kunna bidra till företagens tillväxt och möjlighet att ta emot ordar, vilket är väldigt positivt, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Just nu har två utbildningsomgångar beviljats. Första omgången startar i augusti 2021 och avslutas i juni 2023. Andra omgången startar i augusti 2022 och avslutas i juni 2024.

Föjande företag är involverade i utbildningen:
AG:s i Norrköping AB, Mats Runqvist Svets och Montage AB, Jernbro Industrial Services, Nyköpings rörsvets, Ståthöga Ma Teknik AB, Holmen Paper AB, Licenssvetsarna öst AB, Saltängen Industri AB samt SLS Kyla Värme Energi AB.

Bråvallagymnasiet:
Bråvallagymnasiet är ett nytt och modernt yrkescampus med fokus på teknik, innovation och praktisk problemlösning. Bråvallagymnasiet är godkänt av Svetskommissionen att utbilda enligt IIW:s utbildningsriktlinjer. Gymnasiet har tillstånd att starta kurser inom IW-internationell svetsare och är också godkänt att utföra svetsvalidering. Just nu erbjuds fem nationella yrkesprogram: Bygg och anläggning, El och energi, Fordon och transport, Industriteknik samt VVS och fastighet.

Kontakt:
Claes Göransson
Titel: verksamhetschef, Norrköpings kommunala gymnasieskolor
Telefon: 0730-20 23 58
E-post: claes.goransson@norrkoping.se

Kikki Liljeblad (S)
Titel: ordförande i utbildningsnämnden
Telefon: 070-628 59 28
E-post: kikki.liljeblad@norrkoping.se

Lejla Gros
Titel:samordnare för näringslivsfrågor, utbildningskontoret
Telefon: 0722-54 37 69
Epost: lejla.gros@norrkoping.se

___________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Juliana Fälldin
Foto: Juliana Fälldin
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med covid-19 vecka 2311.6.2021 16:12:53 CEST | Pressmeddelande

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 23. Läget är allvarligt och kommunen vill uppmana alla att handla ensamma, hålla avstånd, följa restriktioner och rekommendationer samt stanna hemma vid minsta symtom.

God rättssäkerhet på ekonomiskt bistånd i Norrköping11.6.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ekonomiskt bistånd på arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret (AVK) i Norrköpings kommun har säkerställt att handläggningen är rättssäker. Det bedömer Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som har granskat hur verksamheten arbetar med barnrättsperspektiv, delaktighet, tillgänglighet och bemötande. Parallellt visar kontorets egen kvalitetsrapport också på många styrkor i verksamheten, men även ett par förbättringsområden som man inlett ett fokuserat arbete med.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum