Järfälla Kommun

Nya äldreboenden i Järfälla

Dela

En ökande andel äldre i Järfälla gör att kommunen behöver fler äldreboenden. Nu undersöks möjligheten att uppföra tre nya boenden fram till 2030; ett i Viksjö, ett i Skälby eller Veddesta och ett i Barkarbystaden.

Idag finns tio särskilda boenden för äldre i Järfälla med totalt 414 lägenheter. Dessutom finns ett korttidsboende med totalt 15 platser. Det byggs även ett nytt äldreboende med 54 platser i Kallhäll genom ett privat företag där inflyttning är planerad till 2020. Med en ökande andel äldre i Järfälla bedömer kommunen att ytterligare tre nya boenden för äldre behövs fram till och med år 2030.

– Genom förslaget säkerställer vi en trygg och långsiktig tillgång av äldreboende i Järfälla. Järfällas seniorer skall kunna lita på att det finns ett äldreboende när behovet av ett boende uppstår säger kommunalrådet och äldrenämndens ordförande Lennart Nilsson (KD).

– Att kunna erbjuda platser på äldreboende i olika delar av kommunen är viktigt för mig. Det ska vara möjligt att kunna bo kvar i, eller nära, ett område du tycker om och är rotad i även när du blir äldre, säger kommunstyrelsens ordförande i Järfälla Emma Feldman (M).

Tre nya boenden, tre platser

Kommunstyrelsen i Järfälla ger nu kommunen i uppdrag att titta närmare på tre nya platser för särskilda boenden.

Viksjö, korsningen Skiftesvägen/Hemmansvägen. I en förstudie ska kommunen utreda hur ett särskilt boende kan utformas på tomten Viksjö 2:591. Tomten, som ägs av Järfälla kommun, är sedan länge planlagd för ”allmänt ändamål” vilket gör att ingen ändring i detaljplanen behöver göras så länge det nya boendet uppförs och drivs i kommunal regi. Om beslut fattas om att uppföra boendet är målsättningen att inflyttning sker under 2022.

Skälby eller Veddesta kan bli aktuellt för ett av de tre boendena. I Skälby, närmare bestämt i den nya detaljplanen för Ormbacka B som är under framtagande, finns en privatägd tomt som planeras att användas för ett särskilt boende. Kommunen ska inleda samtal med den privata fastighetsägaren om att hyra lokaler för ett äldreboende på tomten. Ett eventuellt boende i Ormbacka beräknas kunna vara klart för inflyttning 2023/2024. Ett alternativ till boendet i Ormbacka är Veddesta där kommunen sedan tidigare för samtal med företaget Hemsö om att hyra lokaler för ett äldreboende.

I Barkarbystadens tredje etapp finns en tomt avsatt för särskilt boende. Marken ägs av kommunen och ett boende kan uppföras i egen regi eller av en privat fastighetsägare som kan hyra ut till kommunen. Med hänsyn till Barkarbystadsprojektets förutsättningar beräknas inflyttning vara möjlig runt år 2028.

Ärendet om inrättande av utskottet beslutades av Järfällas kommunstyrelse den 23 april.

Länk till sammanträdeshandlingarna för kommunstyrelsen den 23 april2019.

Mer information

Emma Feldman (M), ordf. kommunstyrelsen, presskontakt John Backvid, john.backvid@jarfalla.se, 073-077 79 75

Lennart Nilsson (KD), kommunalråd och ordf. äldrenämnden, lennart.nilsson@jarfalla.se, 08-580 329 60

Sara Hernäng, fastighetsstrateg, sara.hernang@jarfalla.se, 070-002 33 18

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Succé för TAO istället för PRAO på Källtorpsskolan19.5.2020 08:09:31 CESTPressmeddelande

Den rådande Corona-situationen omöjliggjorde PRAO. Istället utvecklades TAO, ett helt nytt sätt att jobba med arbetslivsorientering. Eleverna på Källtorpskolan har fått följa med in på arbetsplatser via Skype varvat med övningar och frågor om arbetslivet. – Det blev en succé, säger Helena Sundqvist, samordnare för studie- och yrkesvägledning i Järfälla. Nu blir TAO kvar även efter pandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum