Solna stad

Nya bostadskvarter vid Solna centrum och Solnavägen

Dela

Nya bostadskvarter med upp till 400 lägenheter ska byggas ovanpå parkeringsdäcket vid Solna centrum. Bebyggelsen bildar en ny stadsfront mot Solnavägen, som omvandlas till en tät och levande stadsgata. Samtidigt ger projektet ett bidrag till stadens medfinansiering av ny tunnelbana genom Solna.

Vy längs Solnavägen från norr. Illustration: BAU
Vy längs Solnavägen från norr. Illustration: BAU

Ny bebyggelse ovanpå parkeringsdäcket vid Solna centrum innebär ett tillskott på 350-400 nya bostäder samt LSS-bostäder och lokaler i bottenvåningen mot Solnavägen – till exempel butiker, service, restauranger och caféer. Det möjliggör detaljplanen för kvarteret Banken och det exploateringsavtal som godkändes av kommunstyrelsen den 12 oktober 2020.

– Solna centrum får en tydligare och levande stadskärna med de nya bostadskvarteren. Samtidigt bidrar projektet till Solnavägens omvandling från trafikled till tätare och tryggare stadsgata, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Solnavägen blir levande stadsgata

De nya bostadskvarteren stärker områdets roll som stadsmässigt centrum och bildar en ny stadsfront mot Solnavägen. Projektet är ett av flera pågående längs Solnavägen som omvandlas från trafikled till levande stadsgata. Vid Solnavägen planeras omkring 5 000 nya lägenheter, kontor och kommersiella lokaler under de kommande åren – från Råsundavägen i norr till Torsplan och Stockholms innerstad i söder.

Läs mer: Tio projekt omvandlar Solnavägen till levande stadsgata

Medfinansierar tunnelbanans utbyggnad genom Solna

Området ligger i nära anslutning till kollektivtrafik: bussar, tvärbana och tunnelbana, med närhet till Solna centrum på den blå linjen – och den nya stationen Södra Hagalund, på den gula linjen som byggs mellan Odenplan och Arenastaden. Överenskommelsen innebär även ett bidrag till stadens medfinansiering av tunnelbanans utbyggnad genom Solna.

Nästa steg

Detaljplanen godkändes i byggnadsnämnden den 13 maj 2020 och antogs av kommunstyrelsen den 12 oktober 2020. Samtidigt godkändes exploateringsavtalet mellan Solna stad och Rodamco Solna Centrum AB samt ett antal fastighetsbolag.

Kontakter

Bilder

Vy längs Solnavägen från norr. Illustration: BAU
Vy längs Solnavägen från norr. Illustration: BAU
Ladda ned bild
Flygbild från sydost som visar den föreslagna nya bebyggelsen.
Flygbild från sydost som visar den föreslagna nya bebyggelsen.
Ladda ned bild
Vy längs Solnavägen från söder. Illustration: BAU
Vy längs Solnavägen från söder. Illustration: BAU
Ladda ned bild

Länkar

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum