Järfälla Kommun

Nya forskningsbaserade undervisningsmetoder utvecklas i Järfälla

Dela

Projektet ”Rörelse för bättre hälsa och inlärning” som just nu pågår på flera skolor i Järfälla har rönt stor uppmärksamhet nationellt. Nu väntar ytterligare forskningsuppdrag för nio lärare i Järfälla genom det så kallade ULF-projektet. En nationell försöksverksamhet på uppdrag av regeringen i samarbete med Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH).

Praktiknära forskning i Järfälla kan komma att fungera som förebild nationellt.
Praktiknära forskning i Järfälla kan komma att fungera som förebild nationellt.

Järfälla kommun är drivande i arbetet för att skapa undervisningsmetoder byggda på forskningsbaserade modeller för att på så sätt höja kvaliteten i skolorna. Projektet ”Rörelse för bättre hälsa och inlärning” som just nu pågår på flera skolor i Järfälla har rönt stor uppmärksamhet nationellt. Nu väntar ytterligare forskningsuppdrag för nio lärare genom det så kallade ULF-projektet, en nationell försöksverksamhet som ska utveckla och pröva samverkansmodeller för praktiknära forskning mellan akademi och skola.

– Det finns ett glapp mellan teori och praktik som gör att forskningen inte alltid tillämpas i skolans verksamhet. Det här är ett problem som vi vill göra något åt tillsammans med övriga deltagare, säger Izabela Seger, lektor i idrottsvetenskap och idrottslärare på Björkebyskolan.


Praktiknära forskning
Izabela Seger arbetar med skolutveckling i Järfälla kommun och leder Järfällas deltagande i ULF-projektet som står för Utveckling, Lärande, Forskning. Uppdraget omfattar två delar: Att tillsammans med skolhuvudman dels utveckla exempel på en hållbar modell för praktiknära forskning, dels utveckla metoder för kunskapsspridning nationellt. I Järfälla kommer nio idrottslärare att bedriva praktiknära forskning inom följande områden: 

  • ”Extra timmarna” som tilldelas i årskurs 7 – hur används de?
  • Motivation i yngre åldrar – hur kan man med alternativa perspektiv och inkluderande undervisning öka elevernas motivation för deltagande i idrottsundervisningen i årskurs 3-5
  • Friluftsliv, transformativ pedagogik
  • Pulsträning – effekter på elevernas hälsa och inlärning

Förbättrade resultat
– Vi tror att vår delaktighet inom projektet leder till att utöka idrottslärarnas kunskap om upplevda problem inom utvalda områden. Detta kan bidra till att eleverna i Järfälla dels mår bättre, dels förbättrar sina resultat i skolan. Förhoppningen är att den forskning vi tar fram i Järfälla, även kommer att fungera som förebild nationellt, säger Izabela Seger.


Fakta om ULF-projektet
En viktig skillnad mellan projektet och tidigare samverkan är att det nu råder jämlika villkor mellan skola och akademi. 
– Det innebär till exempel att lärare inom skolan kan ta initiativ till utvecklings- och forskningsprojekt, inte bara forskare. En annan skillnad är att ULF ska skapa långsiktigt hållbara samverkansmodeller för praktiknära forskning och utveckling.

Under hösten har idrottslärarna träffat lärare och forskare från GIH för att diskutera potentiella forskningsområden.
– Under våren kommer vi att arbeta med intervjuer, observationer och tester. Resultaten från studierna kommer att presenteras i slutet av 2021, säger Izabela Seger.


Med i ULF-projektet finns lärarna
Annika Eklund, Anders Svensson från Viksjöskolan
Ali Jamshidpey, Tallbohovskolan
Mattias Svärd, Kvarnskolan 
Åsa Jönsson, Fastebolskolan
Rami Aro och Susanne Laurell, Kolarängskolan 
Åse Engström, Olovslundskolan
Izabela Seger, Björkebyskolan 

Ansvarig från GIH 
Prefekt Suzanne Lundvall

Läs mer om ULF-avtal 
https://www.ulfavtal.se/

Kontakter

Izabella Seger
Fil. Lic. i idrottsvetenskap / Lektor
Järfälla Kommun
Järfälla Barn- och elevhälsa
Tel: 08 58028809
E-post: izabela.seger@jarfalla.se

Bilder

Praktiknära forskning i Järfälla kan komma att fungera som förebild nationellt.
Praktiknära forskning i Järfälla kan komma att fungera som förebild nationellt.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Succé för TAO istället för PRAO på Källtorpsskolan19.5.2020 08:09:31 CESTPressmeddelande

Den rådande Corona-situationen omöjliggjorde PRAO. Istället utvecklades TAO, ett helt nytt sätt att jobba med arbetslivsorientering. Eleverna på Källtorpskolan har fått följa med in på arbetsplatser via Skype varvat med övningar och frågor om arbetslivet. – Det blev en succé, säger Helena Sundqvist, samordnare för studie- och yrkesvägledning i Järfälla. Nu blir TAO kvar även efter pandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum