Röda korset

Nya klimatdata: Mest utsatta länder får minst hjälp med anpassning

Dela

Ingen region i världen är skonad från de förödande effekterna av klimatkrisen, men de samhällen som är mest utsatta för dess effekter får minst hjälp. Nya data från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) visar att inget av världens 30 mest utsatta länder är bland de 30 högsta mottagarna av klimatanpassningsstöd per capita.

Boskapsdjuren i Puntland, Somalia, fortsätter att duka under av brist på mat och vatten. Djurkropparna ruttnar snabbt i den starka hettan. Längs med vägen ligger också skelett från hjordar som gått före.
Boskapsdjuren i Puntland, Somalia, fortsätter att duka under av brist på mat och vatten. Djurkropparna ruttnar snabbt i den starka hettan. Längs med vägen ligger också skelett från hjordar som gått före.

Vid COP27 kommer Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) att uppmana världens ledare att minska utsläppen av växthusgaser och avsevärt skala upp finansieringen. Detta för att göra det möjligt för de mest utsatta lokalsamhällena att anpassa sig och hantera de katastrofala konsekvenser som de redan står inför.

– Vår planet är i kris och klimatförändringarna dödar de allra mest sårbara människorna. COP27 kommer att misslyckas om världens ledare inte stöder lokalsamhällen på frontlinjen av klimatförändringarna. Familjer som förlorar nära och kära, hem eller försörjning har inte råd att vänta på vaga löften eller halvhjärtade åtaganden, säger Francesco Rocca, ordförande för IFRC.

– För att rädda liv nu och i framtiden behöver vi politisk handlingskraft och konkreta förändringar. Lokalsamhällen i riskzonen måste prioriteras och få hjälp att bli mer motståndskraftiga. Klimatkrisen är här och vi måste skydda de mest utsatta.

Vetenskapen är nu oroväckande klar över de humanitära konsekvenserna av klimatförändringarna. IFRC-data visar att under de senaste tio åren stod väder- och klimatrelaterade händelser bakom 86 procent av alla katastrofer som triggades av naturliga risker.

2022 års Intergovernmental Panel on Climate Change Report visade för första gången att klimatförändringarna redan bidrar till humanitära kriser. Idag lever uppskattningsvis 3,3 till 3,6 miljarder människor i dessa sårbara sammanhang.

– Att öka anpassningsfinansieringen är avgörande för att hjälpa länder att hantera klimatförändringarnas effekter och förbereda sig för framtiden, men den nya IFRC-analysen visar att finansieringen inte når platser och samhällen som behöver den mest. Finanseringen för klimatanpassning per person är i genomsnitt mindre än 10 kronor per person i länder där sårbarheten är störst, säger Caroline Holt, chef på avdelningen för katastrofer, klimat och kriser vid IFRC.

Somalia – där extrem torka har fört landet till randen av svält – rankades högst för klimatsårbarhet men nådde endast 64:e plats för klimatanpassningsfinansiering 2020*. Somalia fick mindre än tio kronor per person i klimatanpassning varje år och Centralafrikanska republiken drygt 20 öre.

Enligt Maarten Van Aalst, chef för Röda Korsets/Röda Halvmånen klimatcenter, lönar det sig att ge samhällen verktyg för att förbereda sig för och förutse klimatrisker. Därigenom kan de förhindra att extrema väderhändelser blir katastrofer.

Van Aalst påpekar att världen också måste öka ansträngningarna för att ta itu med de förluster och skador som människor i frontlinjen av klimatkrisen redan upplevt.

Nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar rycker inte bara ut i katastrofer utan spelar också en avgörande roll för att förhindra att faror som översvämningar och värmeböljor blir katastrofer. Genom att arbeta i samhällen före, under och efter katastrofer vet de vad som behövs för att reagera på klimatkriser och hjälpa människor i lokalsamhällen att förebygga och anpassa sig till de ökande riskerna med klimatförändringar.

IFRC har som mål att genom stöd till sina 192 nationella föreningar nå 250 miljoner människor varje år med klimatanpassning och åtgärder för att minska klimatkrisens inverkan.

Foton och videor finns att tillgå hos IFRC SHARED: shaRED (ifrc.org)

* Klimatutsatthet bestäms utifrån en kombination av ND-GAIN och INFORM Index-analys av långsiktig och kortsiktig klimatutsatthet. ND-GAIN kvantifierar nationell sårbarhet för klimatstörningar, samtidigt som ett lands beredskap bedöms när det gäller investeringar för anpassningsåtgärder. Utsatthet beräknas som en kombination av exponering, känslighet och anpassningsförmåga, medan beredskap innefattar ekonomiska, styrande och sociala komponenter. INFORM Index kvantifierar nationell katastrofrisk baserat på historisk exponering för faror, utsatthet och hanteringsförmåga.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Boskapsdjuren i Puntland, Somalia, fortsätter att duka under av brist på mat och vatten. Djurkropparna ruttnar snabbt i den starka hettan. Längs med vägen ligger också skelett från hjordar som gått före.
Boskapsdjuren i Puntland, Somalia, fortsätter att duka under av brist på mat och vatten. Djurkropparna ruttnar snabbt i den starka hettan. Längs med vägen ligger också skelett från hjordar som gått före.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Pressinbjudan: Möte med Internationella rödakorskommittén (ICRC) om kriser som världen inte kan ignorera 202310.12.2022 11:21:18 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset bjuder in till pressträff med Martin Schüepp, ICRC Director of Operations, som kommer direkt från ukrainska städerna Mykolayiv och Kherson. Vintern för med sig ett oerhört lidande för civilbefolkningen och hjälparbetet har gått in i en krävande fas. Omfattande humanitära insatser pågår och under senaste veckorna har organisationen även fått tillträde av Ryssland respektive Ukraina för besök av krigsfångar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum