Nya klimatsamarbeten med Nepal och Dominikanska republiken
I samband med FN:s miljömöte Stockholm +50 tecknade Sverige samförståndsavtal med Nepal och med Dominikanska republiken. Avtalen lägger grunden för framtida klimatsamarbeten enligt Parisavtalets artikel 6.
För att begränsa den globala temperaturhöjningen till 1,5 grader behöver länder samarbeta. Inom Parisavtalet möjliggörs detta genom artikel 6 vars regelverk ger förutsättningar för en internationell handel med utsläpp. En välfungerande och global utsläppshandel kan bidra till investeringar i klimatåtgärder som annars inte skulle ha hänt – och samtidigt bidra till hållbarhetsmålen.
Samförståndsavtalen inom ramen för artikel 6 har idag undertecknats av Dominikanska republikens miljö- och naturresursminister Orlando Jorge Mera, Nepals vice skogs- och miljöminister Pem Narayan Kandel och från Sverige sida Robert Andrén, Energimyndighetens generaldirektör.
– I och med samförståndsavtalen påbörjar vi nu arbetet med att ta fram gemensamma klimatinsatser med Nepal och Dominikanska republiken. Det här är en viktig grund för vårt gemensamma arbete för att tillsammans höja den globala klimatambitionen och övergången till hållbara samhällen, säger Robert Andrén.
Sverige ligger i framkant vad gäller att omsätta Parisavtalets artikel 6 till faktiska samarbeten och har sedan tidigare även signerat ett samförståndsavtal med Ghana.
Vid frågor, kontakta:
Sandra Lindström, enhetschef internationella klimatsamarbeten på Energimyndigheten
E-post: sandra.lindstrom@energimyndigheten.se
Telefon: 016-542 06 45
Om Parisavtalets artikel 6
I artikel 6 under Parisavtalet har länder möjlighet att samarbeta genom bland annat handel med utsläppsminskningar för att nå längre än sina respektive nationella klimatmål.
Samarbetsavtal inom artikel 6 möjliggör klimatinvesteringar i ett värdland och bidrar samtidigt till kapacitets- och kunskapsuppbyggande. I korthet kan man säga att handeln med utsläppsrätter möjliggör både finansiering och utförandet av sådana klimatåtgärder som annars inte hade hänt.
Alla samarbeten inom artikel 6 ska samtidigt bidra till hållbarhetsmålen genom att skapa nya jobbtillfällen, gynna landets ekonomiska utveckling och främja en ökad jämställdhet.
Energimyndigheten ansvarar för artikel 6 för Sveriges räkning och har varit starkt drivande i att förhandla fram ett robust regelverk med hänsyn till miljöintegritet, höjd klimatambition och hållbar utveckling.
För Sverige är samarbetena inom artikel 6 en del av det som kallas för kompletterande åtgärder som vid behov kan användas för att vi ska nå vårt mål om noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045.
Nyckelord
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seBilder




Länkar
Om
Ett hållbart energisystem gynnar samhället!
Energimyndigheten arbetar för ett hållbart energisystem, som förenar ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.
Vi utvecklar och förmedlar kunskap om effektivare energianvändning och andra energifrågor till hushåll, företag och myndigheter.
Förnybara energikällor får utvecklingsstöd, liksom smarta elnät och framtidens fordon och bränslen. Svenskt näringsliv får möjligheter till tillväxt genom att förverkliga sina innovationer och nya affärsidéer.
Vi deltar i internationella samarbeten för att nå klimatmålen, och hanterar olika styrmedel som elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter. Vi tar dessutom fram nationella analyser och prognoser, samt Sveriges officiella statistik på energiområdet.
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Kommande stöd för biogas som uppgraderas till biometan23.5.2022 14:41:44 CEST | Nyheter
Inom kort kan den som producerar biogas söka produktionsstöd för biogas som uppgraderas till biometan i gas- eller vätskeform. Stödet ska bidra till att skynda på energiomställningen och fasa ut fossila bränslen.
Sverige har uppnått de energipolitiska målen med god marginal20.5.2022 10:21:18 CEST | Pressmeddelande
Samtliga energipolitiska mål för 2020 uppnåddes med god marginal, flera av målen nåddes långt i förtid. Det framkommer i Energimyndighetens rapport Energiindikatorer som följer upp dessa mål årligen.
552 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem6.4.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Nu startar Energimyndigheten sitt nya forsknings- och innovationsprogram Framtidens elsystem, med fokus på elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. För de första sex åren avsätter Energimyndigheten totalt 552 miljoner kronor i satsningen.
Annullering av 40,2 miljoner elcertifikat1.4.2022 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 1 april annullerades totalt 40 212 265 elcertifikat för 2021 års kvotplikt inom den gemensamma svensk-norska elcertifikatmarknaden.
RÄTTELSE: Kraftig ökning av installerade solcellsanläggningar31.3.2022 15:30:47 CEST | Pressmeddelande
Rättelse: På grund av ett tekniskt fel i vår statistikdatabas blev listan med installerad effekt per capita och län felaktig. Listan är nu ändrad och de län med högst installerad effekt per capita är Halland och Kalmar. Under 2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en gemensam installerad effekt på 500 MW. Det är en ökning med 46 procent jämfört med 2020.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum