Umeå kommun

Nya kurser på den nya Kulturskolan i höst

Dela

Från hösten 2019 kan barn och ungdomar i Umeå gå kurser i allt från teater och trumpet till slöjd och stand up. Den nya Kulturskolan breddar utbudet rejält och hoppas locka många nya barn och ungdomar.

Musikskolan i Umeå och Kulturcentrum för barn och unga har slagits ihop till en ny verksamhet: Kulturskolan. Syftet är att skapa en sammanhållen kulturskola genom att samla kommunens kulturutbud för barn och unga.

– Vår officiella start för Kulturskolan är januari 2020 men vi tjuvstartar lite redan nu, säger Camilla Freedman, enhetschef på Kulturskolan i Umeå.

Verksamheten fortsätter precis som tidigare att erbjuda teatergrupper och musikundervisning, men utbudet blir större än så från i höst.

– Vi vill nå nya målgrupper och att införa nya ämnen har visat sig vara ett bra sätt att nå ut till barn och ungdomar som aldrig har hittat till kulturskolan förut. I somras provade vi öppna kurser i film, graffiti, nycirkus och slöjd som visade sig vara väldigt populära som nya ämnen. Det känns fantastiskt roligt att få fortsätta erbjuda ett så rikt utbud! säger Camilla Freedman.

Utökar samarbetet med skolorna

Förutom kurser som barn och ungdomar kan söka, har Kulturskolan både fortsatt och utökat samarbete med skolan och öppen verksamhet. Det gäller till exempel Skapande lördagar som börjar den 14 september igen. Tanken är att på så sätt nå ut till ännu fler barn och ungdomar i kommunen.

– Ett helt nytt koncept är ”Störstsjung” där alla barn i årskurs 2 under året ska få chans att vara stjärnor på Umeås största scen, Idun på Umeå Folkets hus, berättar Camilla Freedman. Eleverna ska, över tid, få dela scen med olika artister som representerar olika musikgenrer. Först ut är Operaduon Divine som ska ha en decemberkonsert med barnen den 11 december och där årskurs 1 är publik.

– Vi ser fram emot att göra den nya Kulturskolan till en verksamhet där så många barn och ungdomar som möjligt kan prova olika estetiska uttryck. Oavsett om man gillar att spela klarinett eller måla graffiti så kan man känna sig hemma oss, avslutar Camilla Freedman.

Nya kurser

• Stand up
• Film (Youtube, manus, stop-motion)
• Slöjd
• Nycirkus
• Bäbislek med Minn och Minna
• Forumteater
• Världsmusik
• Brasslek

Mer information:

Camilla Freedman
enhetschef Kulturskolan
070-373 59 61
camilla.freedman@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum