”Nya samhällsbyggnadsutbildningar har fått stå tillbaka för Data/IT”
– Satsningen på bygg- och anläggningsbranschen är alldeles för liten. Sverige har stora behov av bygg- och infrainvesteringar i hela landet. Varje avslagen ansökan riskerar att slå mot framtida byggande. Nu behöver våra politiker ge Yrkeshögskolan de medel den behöver för att fler ska kunna utbilda sig för bygg- och anläggningsbranschen, säger Elin Kebert, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Byggföretagen.
Bland de avslagna utbildningarna återfinns bland annat bygg- och infrastrukturingenjör i Göteborg, byggproduktionsledare i Gällivare samt mätnings- och karttekniker i Stockholm. Det finns dock några nya efterlängtade utbildningar inom samhällsbyggnad, bland annat platschefsutbildningar i Solna respektive Jönköping.
–Yrkeshögskolan ger goda resultat. Den som läser bygg, anläggning och järnväg har goda möjligheter att komma i jobb. Vidare har det varit branschens sätt att få en större mångfald. 32% av de 5594 sökande är kvinnor. YH-utbildningarna är viktiga för Byggföretagens medlemmars rekrytering av tjänstepersoner och i samband med coronakrisen har vi sett ett stort intresse för just samhällsbyggnad, inte minst bland yrkesväxlare. Därför är det extra tråkigt att fler utbildningar inte kunde beviljas, säger Elin Kebert.
Totalt beviljade Myndigheten för yrkeshögskolan 35 000 platser på 426 utbildningar inom 14 utbildningsområden. I år har Data/IT prioriteras, vilket resulterat i 83 nya utbildningar.
Kontakter
Håkan LindKommunikationschef
Tel:+46 72 226 80 66hakan.lind@byggforetagen.seBilder
Om
Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.
Följ Byggföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen
”Öka viljan att investera i samhällskritisk infrastruktur”18.11.2024 05:55:00 CET | Pressmeddelande
Byggföretagen vill se ett infrastrukturundantag i ränteavdragsbegränsningsreglerna för att få fart på byggnationen av samhällskritisk infrastruktur. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd, och Sofie Wilhelmsson, skattejurist, på Dagens Industris debattsida.
"Många hushåll kommer att känna en tydlig lättnad"7.11.2024 09:49:43 CET | Pressmeddelande
Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter till 2,75 procent. - Riksbankens besked om en dubbelsänkning av styrräntan är mycket positivt. Från Byggföretagens sida har vi tidigare kommunicerat att räntehöjningarna varit för omfattande och att en snabbare nedtrappning vore önskvärd, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.
Byggföretagen välkomnar höjt bolånetak och lättade amorteringskrav4.11.2024 08:31:10 CET | Pressmeddelande
Kommittén om låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder föreslår att bolånetaket höjs till 90 procent. Kommittén vill även att det skärpta amorteringskravet avskaffas. Kommittén förslår samtidigt ett skuldkvotstak på 5,5 gånger årsinkomsten med en flexibilitetskvot på 10 procent. - Byggföretagen välkomnar förslaget om ett höjt bolånetak och lättade amorteringskrav. Trösklarna till den ägda bostaden har blivit för höga när olika kreditrestriktioner staplats på varandra, utan en politisk helhetssyn, säger Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen.
Byggföretagen lanserar vägledning för sunda betalningsvillkor29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Beställare som inte följer avtalade villkor är ett problem för många företagare inom bygg och anläggning. Därför lanserar Byggföretagen en ny vägledning för sundare betalningsvillkor. - Byggföretagen vill se ökat ansvar i alla led, från beställare till underentreprenör. Betalningstid är en av flera faktorer som påverkar våra medlemmars möjligheter att konkurrera på schyssta grunder, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Så utvecklas byggmarknaden – region för region23.10.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande
Bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar ökar med fem procent under 2025 enligt Byggföretagens nya konjunkturprognos. - Bostadsbyggandet återhämtar sig i hela landet, om än från väldigt låga nivåer. Konjunkturen är fortsatt stark i Norrbotten, men även Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Blekinge och Gotland visar tydlig återhämtning nästa år, säger Emil Flodin, analytiker, Byggföretagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum