Film i Väst

Nya samproduktioner presenterades på Berlin filmfestival

Dela
Film i Väst arrangerade under Berlin filmfestival på lördagseftermiddagen en presskonferens där tre nya samproduktioner presenterades: den politiska thriller-serien Doktrinen i regi av Jens Jonsson och Johan Lundin, långfilmen Apathy i regi av den grekiske filmskaparen Alexandros Avranas och en fortsättning på familjefilmen Håkan Bråkan i regi av Ted Kjellsson.
Skådespelare i Doktrinen: August Wittgenstein (Foto: Nils Schwarz), Josefin Neldén och Anna Sise (foto: Marica Rosengård)
Skådespelare i Doktrinen: August Wittgenstein (Foto: Nils Schwarz), Josefin Neldén och Anna Sise (foto: Marica Rosengård)

Doktrinen

I mars börjar inspelningen av Doktrinen, en politisk thriller på TV4. Serien bygger på Magnus Montelius hyllade spänningsroman Åtta månader. Huvudrollerna spelas av Josefin Neldén (Vår tid är nu, The Head, Försvunna människor, Gräns etc), Anna Sise (Tunna blå linjen, Hamilton, Bäckström etc) och svensk-tyske August Wittgenstein (The Crown, Hidden – Förstfödd, Professionals etc). Johan Lundin står för regi tillsammans med Jens Jonsson som även skrivit manus till detta politiska drama, om en rysk påverkansoperation riktad mot Sverige. I Doktrinen landar tittaren i en värld av intriger och interna konflikter, i ett nervkittlande och skrämmande drama som placerar tittaren mitt i händelsernas centrum ­på Utrikesdepartementet. I ett högt tempo kastas tittaren mellan intimt drama, storpolitik och spioneri på högsta nivå. Doktrinen är en samproduktion mellan TV4, Anagram Sverige, Film i Väst, Aurora Studios och Beside Productions. Newen Connect är internationell distributör. 

Apathy

Apathy är den grekiska filmskaparen Alexandros Avranas (Miss Violence, Love me not) femte långfilm och handlar om Sergej och Natalia som är politiska asylsökande som flytt till Sverige tillsammans med sina två döttrar, i hopp om ett bättre liv. När deras ansökan får avslag faller deras yngsta dotter i koma, ett tillstånd känt som uppgivenhetssyndrom eller apati. Originalmanus av Avranas och Stavros Pambalis. Filmen utspelar sig i Sverige med både internationella och svenska skådespelare. Huvudrollerna spelas av Grigoriy Dobrygin and Chulpan Khamatova. Apathy produceras av Les Films du Worso och Elle Driver i Frankrike i samproduktion med svenska Fox in the Snow, estniska Amrion, grekiska Asterisk/Playground och tyska Senator. Samproducerad med Film i Väst med stöd av Svenska Filminstitutet.

Håkan Bråkan 2

Julen 2022 års stora familjefilm, actionkomedin Håkan Bråkan, har setts av nästan 280 000 biobesökare hittills och nu är det klart att det även blir en uppföljare lagom till julen 2023, med Silas Strand i huvudrollen igen som lillebror Håkan. Regi Ted Kjellsson och manus av Thobias Hoffmén och Christoffer Sandler. Den här gången handlar det om Håkan Bråkan som verkligen vill ha ett husdjur, men då måste han först visa sig tillräckligt ansvarsfull. Frågan är om Håkan kan klara en vecka på scoutläger utan att ställa till kaos… Speciellt då det dyker upp både tjuvar och en skattkarta... Producerar gör Malin Söderlund på Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skådespelare i Doktrinen: August Wittgenstein (Foto: Nils Schwarz), Josefin Neldén och Anna Sise (foto: Marica Rosengård)
Skådespelare i Doktrinen: August Wittgenstein (Foto: Nils Schwarz), Josefin Neldén och Anna Sise (foto: Marica Rosengård)
Ladda ned bild
Regissör till Apathy Alexandros Avranas (foto: Orpheas Emirzas)
Regissör till Apathy Alexandros Avranas (foto: Orpheas Emirzas)
Ladda ned bild
Håkan Bråkan får en uppföljareklar julen 2023
Håkan Bråkan får en uppföljareklar julen 2023
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Inspelningsklart i Västra Götaland för Håkan Bråkan 24.5.2023 14:28:06 CEST | Pressmeddelande

Första filmen om Håkan Bråkan har sedan premiären i julas setts av nästan 330 000 biobesökare och är därmed den mest sedda svenska biofilmen sedan 2019. Nu är inspelningen av Håkan Bråkan 2 igång i Göteborg, Ale och Vänersborg. Beräknad biopremiär sportlovet 2024. Filmen regisseras av Ted Kjellsson, produceras av Malin Söderlund, Unlimited Stories, i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film och SVT med stöd av Svenska Filminstitutet. Filmen distribueras av Nordisk Film.

Film i Västs samproduktion About Dry Grasses uttagen i huvudtävlan i Cannes13.4.2023 12:02:23 CEST | Pressmeddelande

I dag tillkännagav Cannes filmfestival vilka filmer som tävlar om den åtråvärda Guldpalmen i Cannes. Film i Västs samproduktion About Dry Grasses av den turkiske regissören Nuri Bilge Ceylan är en av dem. Ceylan har haft med fyra filmer i huvudtävlan i Cannes sedan 2002 och vann en Guldpalm med Vinterdvala år 2014. Dessutom är chilenaren Felipe Gálves The Settlers uttagen i sidosektionen Un Certain Regard. Cannes filmfestival invigs den 16 maj.

PRESSINBJUDAN: Invigning av Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg27.1.2023 11:33:08 CET | Pressmeddelande

Tisdag 31 januari invigs Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg i Studio Fares i Trollhättan. Virtual Production blir allt vanligare inom film och dramaserier. Rätt använd sparar den tid, pengar och klimat och underlättar för inspelning i studio. Väggen är 24 meter bred och åtta meter hög, vilket gör att det går lätt att projicera flera olika inspelningsbakgrunder och samtidigt fortsätta att filma på andra platser i den specialbyggda studion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum