Riksteatern

Nydramatisering av Lagerlöfs episka klassiker

Dela
En hjärtskärande kärleksberättelse om en far och hans dotter, men även en samhällskommentar som är lika aktuell idag. Nu sätter Riksteatern upp Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien i dramatisering av Lucas Svensson. I rollerna ser vi bland annat Niklas Falk, Lia Boysen och Lovisa Onnermark. Artisten Min Stora Sorg har specialkomponerat musik till uppsättningen. Premiär den 25 februari i Stockholm.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Kejsarn av Portugallien anses vara ett av Lagerlöfs främsta verk och handlar om den fattiga torparen Jan i Skrolycka och hans gränslösa faderskärlek till dottern Klara Fina, döpt efter självaste solen. När dottern lämnar familjen driver den bottenlösa sorgen in honom i en fantasivärld där Klara Fina är självaste kejsarinnan av Portugallien. En berättelse om komplex kärlek, men också en stark historia om ett klassamhälle.

- Ibland kan man uppleva det som att Selma Lagerlöf kidnappats och gullifierats och att man måste påminna sig om hur radikal hon var. Hennes tankar kring hur den svenska kulturen, med dess regler och normer, dess patriarkala och ekonomiska system, maler neråt och på så sätt upprätthåller klasskillnader är högst aktuella idag, säger Carl Johan Karlson, regissör.

I Lucas Svenssons dramatisering blir Lagerlöfs samhällskritik än tydligare. Handlingen är förflyttad från 1800-talets Sverige till mellankrigsåren och tiden då folkhemmet tog sina första stapplande steg. Till skillnad från romanen följer uppsättningen även Klara Finas berättelse och resa. Romanen utkom för första gången för över hundra år sedan, men berör ämnen som fortfarande är aktuella.

- Selma skriver om ett rått klassamhälle, om exploatering och om dem som står allra längst ner i hackordningen, om hur den som äger absolut ingenting ändå kan bestjälas på ytterligare något. Hon skriver om en värld då som också är en värld nu. Och hon skriver glödande om kärleken: som befrielse, som tvång, som något förödande och som något som kan utnyttjas, säger Lucas Svensson, manusförfattare.

Rollen som Klara Fina spelas av Lovisa Onnermark. I rollen som Jan i Skrolycka ser vi Niklas Falk och modern Kattrina spelas av Lia Boysen. Till uppsättningen har artisten Min Stora Sorg skrivit specialkomponerad musik. Bland annat låten Jag döptes av solen som beskrivs som Klara Finas anthem och hon har även tonsatt Kejsarvisan från Lagerlöfs roman. Jag döptes av solen släpps som singel i början av mars.

Om Carl Johan Karlson Detta är Carl Johan Karlsons sista uppsättning på Riksteatern i rollen som husregissör. Hans tidigare föreställningar på Riksteatern, Katt på hett plåttak, Skimrande vattnet, Bra människor och Dimensioner har fått ett fint mottagande av både publik och press.

Om Lucas Svensson Lucas Svensson har varit verksam vid bland annat Unga Klara, Unga riks och Göteborgs Stadsteater. Under sju år arbetade han som husdramatiker på Dramaten och har skrivit ett 40-tal pjäser, där ibland Fallna från månen, De frusna på torget och Sympati för djävulen.

Premiär den 25 februari på Riksteatern i Hallunda, Stockholm. Medverkande Niklas Falk, Lovisa Onnermark, Lia Boysen, Bill Hugg, Marika Holmström, Mårten Andersson och Carlos Romero Cruz.

Av Selma Lagerlöf Dramatisering Lucas Svensson Regi Carl Johan Karlson Scenografi Johanna Mårtensson Kostym Helena Helle Carlsson Mask och peruk Anna Olofsson Ljusdesign och video Susanna Hedin / Sutoda Ljuddesign Christoffer Karlsson

För mer information: https://www.riksteatern.se/kejsarnavportugallien

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kejsarn-av-portugallien

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum