Riksteatern

Nydramatisering av Lagerlöfs episka klassiker

Dela

En hjärtskärande kärleksberättelse om en far och hans dotter, men även en samhällskommentar som är lika aktuell idag. Nu sätter Riksteatern upp Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien i dramatisering av Lucas Svensson. I rollerna ser vi bland annat Niklas Falk, Lia Boysen och Lovisa Onnermark. Artisten Min Stora Sorg har specialkomponerat musik till uppsättningen. Premiär den 25 februari i Stockholm.

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Kejsarn av Portugallien anses vara ett av Lagerlöfs främsta verk och handlar om den fattiga torparen Jan i Skrolycka och hans gränslösa faderskärlek till dottern Klara Fina, döpt efter självaste solen. När dottern lämnar familjen driver den bottenlösa sorgen in honom i en fantasivärld där Klara Fina är självaste kejsarinnan av Portugallien. En berättelse om komplex kärlek, men också en stark historia om ett klassamhälle.

- Ibland kan man uppleva det som att Selma Lagerlöf kidnappats och gullifierats och att man måste påminna sig om hur radikal hon var. Hennes tankar kring hur den svenska kulturen, med dess regler och normer, dess patriarkala och ekonomiska system, maler neråt och på så sätt upprätthåller klasskillnader är högst aktuella idag, säger Carl Johan Karlson, regissör.

I Lucas Svenssons dramatisering blir Lagerlöfs samhällskritik än tydligare. Handlingen är förflyttad från 1800-talets Sverige till mellankrigsåren och tiden då folkhemmet tog sina första stapplande steg. Till skillnad från romanen följer uppsättningen även Klara Finas berättelse och resa. Romanen utkom för första gången för över hundra år sedan, men berör ämnen som fortfarande är aktuella.

- Selma skriver om ett rått klassamhälle, om exploatering och om dem som står allra längst ner i hackordningen, om hur den som äger absolut ingenting ändå kan bestjälas på ytterligare något. Hon skriver om en värld då som också är en värld nu. Och hon skriver glödande om kärleken: som befrielse, som tvång, som något förödande och som något som kan utnyttjas, säger Lucas Svensson, manusförfattare.

Rollen som Klara Fina spelas av Lovisa Onnermark. I rollen som Jan i Skrolycka ser vi Niklas Falk och modern Kattrina spelas av Lia Boysen. Till uppsättningen har artisten Min Stora Sorg skrivit specialkomponerad musik. Bland annat låten Jag döptes av solen som beskrivs som Klara Finas anthem och hon har även tonsatt Kejsarvisan från Lagerlöfs roman. Jag döptes av solen släpps som singel i början av mars.

Om Carl Johan Karlson Detta är Carl Johan Karlsons sista uppsättning på Riksteatern i rollen som husregissör. Hans tidigare föreställningar på Riksteatern, Katt på hett plåttak, Skimrande vattnet, Bra människor och Dimensioner har fått ett fint mottagande av både publik och press.

Om Lucas Svensson Lucas Svensson har varit verksam vid bland annat Unga Klara, Unga riks och Göteborgs Stadsteater. Under sju år arbetade han som husdramatiker på Dramaten och har skrivit ett 40-tal pjäser, där ibland Fallna från månen, De frusna på torget och Sympati för djävulen.

Premiär den 25 februari på Riksteatern i Hallunda, Stockholm. Medverkande Niklas Falk, Lovisa Onnermark, Lia Boysen, Bill Hugg, Marika Holmström, Mårten Andersson och Carlos Romero Cruz.

Av Selma Lagerlöf Dramatisering Lucas Svensson Regi Carl Johan Karlson Scenografi Johanna Mårtensson Kostym Helena Helle Carlsson Mask och peruk Anna Olofsson Ljusdesign och video Susanna Hedin / Sutoda Ljuddesign Christoffer Karlsson

För mer information: https://www.riksteatern.se/kejsarnavportugallien

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kejsarn-av-portugallien

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum