Riksteatern

Nyheter från Riksteaterns pressträff

Dela

Vid förmiddagens pressträff på Södra Teatern presenterades den kommande repertoaren med uppsättningar som Sara Lidmans Tjärdalen i regi av Carolina Frände och Joakim Rindå, urpremiär av Fäboland av Sara Parkman och Charlie Åströms uppsättning Gråter stora killar? Dessutom presenterades tre nyheter: koreografen Cristina Caprioli har under våren 2017 urpremiär med uppsättningen A line_ up, Martin Schibbye medverkar i Kality och Frida Hyvönen gör musiken till minimusikalen Lilla stora livet.

Fotograf: Foto Urban Jörén, Jack Robinson
Fotograf: Foto Urban Jörén, Jack Robinson

A line_ up Koreografen Cristina Capriolis föreställning A Line_up åker på turné med Riksteatern. Det är en musikal och berättelse som handlar om jakten efter uppmärksamhet. Föreställningen tar avstamp i musikalen A Chorus Line som på flera sätt utmanade sin tids förväntningar på underhållning. En samproduktion mellan ccap, Norrlandsoperan Umeå, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Riksteatern.

Urpremiär på Norrlandsoperan våren 2017. Turnépremiär med Riksteatern hösten 2017.

Kality Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. Föreställningen bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kality-fängelset i Etipoien. På scenen Martin Schibbye tillsammans med två skådespelare, samt en lokal journalist från orten där föreställningen spelar. För regin står Måns Lagerlöf. Föreställningen är ett samarbete med Amnesty International.

Urpremiär under våren 2017

Lilla stora livet Minimusikal med manus av författarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson. För musiken står Frida Hyvönen. När Maltes mormor hamnar på sjukhus får han sova över hos mormors väninna Ponti. Under den oroliga natten pratar de om döden, om livet, kattens morrhår och stjärnorna på himlen. Om det lilla och det i stora livet.

Urpremiär under våren 2017

Riksteaterns höstrepertoar 2016

Oförhappandes - Med Ronny Eriksson Ronny Eriksson är tillbaka på Riksteatern. Tillsammans med musikern Benneth Fagerlund bjuder han på satir, musik och stand-up i såväl nyskrivet material som Ronnyklassiker. ”Oförhappandes är ingen föreställning. Däremot blir det en föreställning. Lite beroende av var vi är och vad som har hänt. Lite lokalt, lite dagsaktuellt och en massa låtar. Helt oförhappandes” berättar komikern Ronny Eriksson.

Urpremiär i Avesta den 11 september

Vit kanin Röd kanin Succén Vit kanin Röd kanin åter på turné! Denna gång med skådespelare som Melinda Kinnaman, Bianca Kronlöf, Cecilia Frode, Olle Sarri, Rebecka Hemse och Kayode Shekoni med flera. Under turnén kommer det att vara en ny skådespelare varje kväll. Skådespelaren har inte i förväg fått läsa manus utan får instruktioner från ett brev som ligger på scenen. Bakom den uppmärksammade pjäsen står den iranske dramatikern Nassim Soleimanpour. Vit kanin Röd kanin beskrivs som en personlig berättelse med en universell igenkänningsfaktor.

Nypremiär samtidigt i Skänninge, Skellefteå och Mönsterås den 15 september

Tjärdalen Sara Lidmans hyllade debutroman Tjärdalen från 1953 som storslagen musikteater. Tjärdalen är en laddad, lekfull och angelägen berättelse om ansvar, skuld och priset för att leva tillsammans. Föreställningen tar sitt avstamp i en fasansfull händelse som skakar om en liten by i Norra Västerbotten. Idé och koncept Carolina Frände, regiteam Carolina Frände och Joakim Rindå. Carl Åkerlund har dramatiserat och även skrivit sångtexterna till föreställningen och för musiken står Jonas Svennem, båda medlemmar i bandet Winhill/Losehill.

Urpremiär i Umeå den 23 september

Svenska Amerika Linien En musikalisk seglats med en av Sveriges främsta estradörer, Mattias Enn. Svenska Amerika Linien grundades år 1915 och trafikerade sträckan Göteborg-New York. Mattias tar med publiken ombord där de får träffa kungligheter, politiker och filmstjärnor. Vi får ta del av livsöden och nutidshistorier, till tonerna av Evert Taube, Karl Gerhard och Cole Porter med flera.

Nypremiär på Södra Teatern i Stockholm den 25 september

Fäboland Fäboland är som Thelma och Louise, fast i allmogestil. Det är en feministisk revolt som ger nya perspektiv på begreppet tradition och vår svenska folkmusikhistoria. Det är en musikalisk berättelse om det utopiska matriarkatet som rådde i fäbodarna. Uppsättningen lyfter fram alla de kvinnor som varje år flyttade ut till fäbodarna för att ta hand om djuren och som använde sången som främsta vapen mot skogens faror. Fäboland ger ett nytt feministiskt perspektiv på det som glömts bort i vårt historieberättande. Den är skriven av Sara Parkman, hon framför den tillsammans med Samantha Ohlander och Hampus Norén. Regi Lisa Färnström.

Urpremiär i Järvsö den 27 september

Dagbrott Vardagsnära problem möter gruvbrytning och exploateringen av naturen som fortfarande är ett öppet sår i vår samtid. ”Gruvfrågan innefattar så många aspekter av svensk politik. Här finns en berättelse om Sverige, om arbete, industri, hemtrakt, kolonialism och oändliga landskap som ruvar på ett nationellt trauma” säger Sara Giese som regisserar föreställningen. För manus står Anders Duus. Dagbrott är ett humoristiskt drama om kärlek, stora planer och spruckna drömmar. Medverkar gör Sarakka Gaup, David Lenneman och Mårten Andersson. Dagbrott är ett samarbete med Giron sámi teáhter.

Urpremiär i Lomma den 30 september

Främling En nyskriven pjäs om Bert Karlssons liv, från dansbands- och schlagerkung till Sveriges största entreprenör för asylboenden. Anna-Lena Efverman porträtterar Bert Karlsson och tillsammans med fem skådespelare och musiker tar hon med publiken på en musikalisk resa från dansbandsdagarna via Skara Sommarland och Ny Demokrati till dagens asylboenden. För manus står Gertrud Larsson och regi Alexander Öberg. Främling är en samproduktion med Uppsala Stadsteater.

Urpremiär i Skövde den 6 oktober

Ensam I samproduktion med Östgötateatern kommer Riksteatern turnera med en av Alfhild Agrells mest kända pjäser. Alfhild Agrell var en 1800-talets största dramatiker, vid sidan av August Strindberg och Henrik Ibsen, men hon glöms ofta bort i historieböckerna. I Ensam möter vi den ogifta Thora och hennes dotter som i hopp om ett mer bekymmersfritt liv flyttar till Stockholm, men det förflutna kommer ändå ikapp. Regi Martin Rosengardten.

Premiär i Osby den 9 oktober

Parasta ennen/Bäst före En av Finlands mest älskade skådespelare, Ilmari Saarelainen, kommer till Sverige. Med massor av humor och charm reflekterar han i denna enmansshow kring hur snabbt livet går och att man en dag vaknar upp och har blivit gammal. Regi Riku Suokas. Föreställningen spelas på finska och textas till svenska och är ett gästspel från Tammerfors Arbetarteater.

Premiär i Hallunda den 19 oktober

Mozarts requiem Folkoperans uppsättning av Mozarts requiem åker nu på turné med Riksteatern. I denna uppsättning, med närmare hundra människor på scen, ligger fokus på livet efter oss. För musiken svarar en kör och orkester från respektive spelort, bland annat Västerås Sinfonietta med Västerås Kammarkör, Gävle Symfoniorkester, Dalasinfoniettan (i Falun och Vara), Nordiska Kammarorkestern (i Sundsvall) samt Norrköpings Symfoniorkester.

Premiär i Gävle den 21 oktober

Magnus Uggla - Hallå! Popmusik, kickar å kläder Magnus Ugglas kritikerrosade publiksuccé åker på turné med Riksteatern. Monologen är en självbiografisk berättelse om Magnus Ugglas liv och karriär med utgångspunkt i hur allt började en gång, blandat med Magnus musik från samma tid. På scen står Magnus tillsammans med tre musiker. Manus Martin Luuk och regi Sunil Munsh.

Premiär i Linköping den 3 november

Nina - a story about me and Nina Simone Nina Simone är en av de mest hyllade artisterna genom tiderna och en älskad ikon. Men under sin karriär mötte hon stort motstånd då hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen i USA på 60-talet. I föreställningen utforskar skådespelaren Josette Bushell-Mingo sig själv i relation till de val Nina gjorde under sitt liv. Föreställningen är en musikalisk resa från dåtidens USA till dagens Sverige. Regi Dritëro Kasapi. En samproduktion med Unity Theatre i Storbritannien.

Urpremiär den 18 oktober i Liverpool. Sverigepremiär i Vilhelmina den 15 november

Dans

Trans[e]iciòn I Trans[e]iciòn möts fyra kubanska och svenska dansare från danskompaniet SOMOS Dance Company i en föreställning som mixar traditionella afrokubanska transritualer, hiphop, house och popping. Bakom föreställningen står koreografen och dansaren Lisa Janbell. ”I Trans[e]iciòn utforskar vi transtekniker från ceremoniella kubanska traditioner och mixar det med klubbvärldens repetitiva beats för att komma i kontakt med något som är större än oss själva. Att skapa andrum, en tillåtande miljö som ger hopp om frihet” säger koreografen Lisa Janbell. Uppsättningen kommer även att spelas på skolor.

Premiär den 13 september på Södra Teatern i Stockholm

Digambara Bakom Digambara står Virpi Pahkinen, en av Skandinaviens internationellt mest framgångsrika koreografer. Hennes koreografi söker sig ofta utanför den västerländska danstraditionen och utforskar kulturer där dans spelar en viktig roll i livsavgörande händelser. I Digambara gör Virpi Pahkinen tillsammans med Mugiyono Kasido och Pontus Sundset en vandring mellan vad som uppfattas som dans och vad som är ritual.

Premiär den 6 november i Ytterjärna

Barn & Unga

De omöjliga möjligheternas hus Riksteatern i samarbete med det välkända engelska teaterkompaniet Forced Enterainment. Pjäsen sattes första gången upp på Barbican i London 2014. Det är en fantasifull uppsättning som för tankarna till Alice i Underlandet med nytänkande scenografi, ljudeffekter och projektioner på vanliga pappkartonger. På scen står Ana Stanisic och Linn Bjørnvik Grøder som tar med publiken längs labyrintiska korridorer och genom praktfulla balsalar där udda karaktärer väntar. För regi står Terry O'Connor från Forced Entertainment, biträdande regissör är Pelle Hanæus.

Premiär den 12 september i Norrtälje

Skimrande vattnet I Skimrande vattnet möter vi Ally och Manisha som rymmer efter falska anklagelser om att de dödat deras lärares marsvin. De flyr ut i en fantasiskog där de finner sig själva och inser att de har mer gemensamt än vad de först trodde. Pjäsen är skriven av Johanna Emanuelsson, som 2009 vann Riksteaterns manustävling Ny text. För regin står Riksteaterns egen husregissör Carl Johan Karlson. Föreställningen tar med publiken på en mystisk resa till det skimrande vattnet.

Urpremiär den 4 oktober i Norrtälje

Tyst Teater

Gråter stora killar? I höst turnerar Tyst Teater med en föreställning om hur det är att vara ung kille idag, på jakt efter att hitta sig själv och förstå omvärlden. Föreställningen kommer att spelas för både vuxna och skolungdomar på högstadiet och gymnasiet. I centrum står en ung killes identitetssökande, hans laddade relation till sin mamma, hans frånvarande pappa och tjejen som han är hemligt kär i. Manus Åsa Björklund, regi Charlie Åström.

Urpremiär den 1 oktober i Örebro

Övriga produktioner

Music for life Under hösten åker iransk-amerikansk singer- songwritern Rana Mansour med flera på turné på asylboenden runt om i landet. Tillsammans med musiker från Shapor’s Band kommer Rana Mansour och två andra gästsångare framföra omtyckta sånger på arabiska, dari och tigrinja. Dessutom kan publiken få uppleva det mycket sällsynta eritrianska instrumentet Cherra Watta som ytterst få musiker i världen behärskar att spela.

Premiär den 13 augusti i Gnosjö

Förstå världen - möt radiokorrespondenterna Ett samarbete mellan Riksteatern och Ekot Sveriges Radio där korrespondenterna åker på turné. I en tid när det fria ordet hotas runt om i världen har utrikesjournalisterna en viktig roll att rapportera vad som händer från utsatta platser. Under kvällen berättar korrespondenterna historier från världens alla hörn. Det blir även samtal och diskussioner med publiken.

Premiär den 5 september i Växjö

Decemberfestivalen Festivaler är ofta något som hör sommaren till, något som Riksteaterns Decemberfestival vill ändra på. Vinterkylan byts ut mot musikfest med turkiska, kurdiska, bosniska, iranska och arabiska världsartister på scen.

Turnéplaner: Se samtliga turnéplaner på http://www.riksteatern.se/sekundar-meny/press/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig Tel: 070-528 99 15 E-post: Joakim.johansson@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Foto Urban Jörén, Jack Robinson
Fotograf: Foto Urban Jörén, Jack Robinson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum