Riksteatern

Nyskrivet av Marius von Mayenburg på Riksteatern i höst

Dela

I höst sätter Riksteatern upp nyskrivna pjäsen Ex av den tyske dramatikern och regissören Marius von Mayenburg. En dramakomedi om den till synes perfekta familjen med bland annat Helena af Sandeberg i en av rollerna. Ex är ett samarbete med Örebro Teater och har urpremiär den 30 september.

Marius von Mayenburg anses vara en av Europas mest intressanta dramatiker och hans pjäser har översatts till mer än 30 språk. Bland titlarna märks Den fule, Martyren och Perplex. I höst är han aktuell med Ex som är specialskriven för Riksteatern och som Mayenburg själv regisserar.

- Marius är en modig dramatiker som även har en skarp blick som regissör. Detta är första gången en svensk teater beställt en pjäs av honom. Det är även första gången Marius regisserar i Sverige. Med Ex kan vi erbjuda en oförglömlig teaterupplevelse till publiken runt om i landet, berättar Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern.

Förutom Helena af Sandeberg medverkar även Emma Broomé och Andreas Kundler. Berättelsen kretsar kring det perfekta paret med framgångsrika karriärer och ett vackert hem. Men en natt dyker mannens ex-flickvän upp och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring. Det på ytan perfekta livet börjar snabbt krackelera och går emot total kollaps.

Urpremiär den 30 september. Ex åker först på turné med Riksteatern och spelar därefter på Örebro Teater.

Medverkande Emma Broomé Andreas Kundler Helena av Sandeberg

Konstnärligt team Av Marius von Mayenburg Regi Marius von Mayenburg Scenografi & kostym Nina Wetzel Dramaturg Ninna Tersman

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum