Riksteatern

Nytolkning av Carmen lyfter romers berättelser - Nu på turné över hela Sverige

Dela
Den klassiska operan Carmen får ett nutida perspektiv när Salamanca Taikon Gonzalez väver ihop sin egen och andra romers berättelser om att vara rom i Sverige i Carmen med förhinder. Carmen gestaltas genom musik, dans och skådespeleri när Bizets musik blandas med romers livsöden.
Fotograf: Leif Eriksson. Salamanca Taikon Gonzalez, 
skådespelare.
Fotograf: Leif Eriksson. Salamanca Taikon Gonzalez, skådespelare.

– Vi vill berätta Carmens egen historia utifrån hennes perspektiv som kvinna och rom. Det har alltid varit icke romska män som berättat hennes historia och bilden som målas upp i operan Carmen, av henne som tjuvaktig, lömsk, förförisk och lösaktig har påverkat romer i Europa och synen på den romska kvinnan. I Carmen med förhinder får hon sjunga på sitt eget språk och ge sin version, säger skådespelaren Salamanca Taikon Gonzales. 
 
Carmen med förhinder är en publik och kritikerrosad föreställning med sex medverkande musiker, dansare och skådespelare som gestaltar en ny version av Carmen. Operan från 1800-talet blandas med flamenco, jazz, romsk folkmusik, hiphop och nyskriven kollektivt komponerad musik. I centrum är berättelsen om Carmen som får komma till tals med en starkare röst och som nu också kommer att höras över hela Sverige. 
 
– Jag hoppas att publiken tar med sig en större förståelse för den svenska nationella minoriteten romer eftersom vår historia och kultur tyvärr inte kommer fram på skolor och arbetsplatser som det ser ut idag. Vår existens och kultur är också en del av svensk kultur. Men jag känner även att det är underbart att vi turnerar över hela Sverige. Att vi 2023 kan claima ett romskt levnadssätt av resande och att vara ute på vägen med glädje och denna berättelse, säger Salamanca Taikon Gonzales 
 
Carmen med förhinder är regisserad av Anna Ulén och dramatiserad av NinnaTersman. Det är en produktion av Riksteatern i samarbete med ARTHEM - Romska teatern. 
 
Carmen med förhinder spelar över hela Sverige från Haparanda till Lund under våren 2023. 
 

Medverkande 
Salamanca Taikon Gonzalez   
Robert Svärd   
Johan Bengtsson   
Sima Eriksson   
LeloNika Jr   
Ebba Westerberg   
 
Karaktärer Projektion:   
AlecioAraci   
Lindy Larsson   
Niklas Rydén   
Shirin Kaj aka S.K.T   

Konstnärligt team
 
Idé: ARTHEM- romska teatern   
Dramatiker: NinnaTersman   
Regi: Anna Ulén   
Kostymör: FiannaRobijn & Olivia Schubert
Scenograf: FiannaRobijn
Ljusdesign: Anna Wemmert  
 
Komposition/ musikarr: ARTHEM/ S.K.T/ Bizet Toreadorens klagosång: Anders Ortman Filmare/Projektioner: Leif Eriksson  

 
Producent 
Riksteatern i samarbete med ARTHEM- romska teatern 
 
För att läsa mer om föreställningen besök Riksteaterns webbsida. 
För bilder från föreställningen besök Riksteaterns mediabank.  

Kontakter

Bilder

Fotograf: Leif Eriksson. Salamanca Taikon Gonzalez, 
skådespelare.
Fotograf: Leif Eriksson. Salamanca Taikon Gonzalez, skådespelare.
Ladda ned bild
Fotograf:
Patrick Miller. Carmen med förhinder
Fotograf: Patrick Miller. Carmen med förhinder
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum