Svenska institutet för standarder, SIS

Nytt certifieringsbehov efter reviderad it-säkerhetsstandard

Dela
Nu finns en helt ny och dessutom svensk version av den centrala it-säkerhetsstandarden ISO/IEC 27002. Det är en rejäl uppdatering av versionen från 2013. Bland mycket annat har åtgärderna rörande molntjänster och dataskydd förbättrats och förtydligats.

- Det hinner hända mycket inom det här området på nio år så det är inte märkligt att standarden behövt en rejäl uppdatering. Det här projektet har varit väldigt stort, har sysselsatt flera hundra internationella experter och behandlat runt 25 000 kommentarer.

Det säger Lars Söderlund, ordförande för AG 11 inom SIS/TK 318, som arbetar med standarderna rörande ledningssystem. TK 318 är den svenska SIS-kommitté som speglar det internationella och europeiska arbetet inom informationssäkerhet, cybersäkerhet och hantering av personuppgifter.

Som en konsekvens av den nya versionen av ISO/IEC 27002 har nu även ISO/IEC 27001 kommit i en ny version. Den innehåller de nödvändiga uppdateringar som stämmer överens med åtgärderna i ISO/IEC 27002.

- Alla organisationer som är certifierade mot ISO/IEC 27001 kommer att behöva se över sina referenser mot olika säkerhetsåtgärder. De kommer också att behöva uppdatera sitt uttalande om tillämplighet som behövs för certifieringen, säger Lars Söderlund.

Han tillägger att det allmänna intresset för it-säkerhet har ökat under senare år. Antalet certifierade företag i Sverige ökade under 2021 med över 30 procent, vilket är mer än den internationella tillväxtnivån. När det gäller offentlig sektor föreskriver MSB att alla statliga myndigheter ska bedriva sitt informationssäkerhetsarbete med stöd av standarderna ISO/IEC 27001 och ISO/IEC 27002.

ISO/IEC 27002 ingår i det som brukar kallas 27000-serien. Den består av ett antal ledningssystemsstandarder som beskriver hur man som organisation arbetar med informationssäkerhet. ISO/IEC 27001 är det centrala kravdokumentet som organisationer certifierar sig emot, men ISO/IEC 27002 är också centralt eftersom det innehåller vägledningen runt de totalt 93 säkerhetsåtgärder som finns i ISO/IEC 27001 Bilaga A. ISO/IEC 27002 utgör också ett portaldokument som pekar vidare på andra standarder inom olika delområden. ISO/IEC 27000-serien är en av de viktigaste familjerna av standarder idag och har vuxit i betydelse, i takt med digitaliseringen. Detta märks inte minst på SIS försäljnings- och utbildningssiffror. Därtill är det rätt ovanligt att standarder på engelska översätts till svenska. Att det görs i detta fall är ytterligare ett tecken på den betydelse som ISO/IEC 27002 tillmäts.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye