Europaparlamentet

Nytt journalistpris - skicka in ditt tävlingsbidrag

Dela

Europaparlamentet har lanserat ett nytt pris för journalister, Daphne Caruana Galizias journalistpris, för framstående grävande journalistik som främjar EU:s värden. Skicka in ditt tävlingsbidrag senast den 1 september kl.12.00.

  • Årligt pris till utomordentlig journalistik som främjar eller försvarar EU:s grundläggande värden
  • Vinnaren väljs av en oberoende jury som består av företrädare för pressen och civilsamhället
  • Prissumman är 20 000 euro
  • Prisceremonin hålls i mitten av oktober runt årsdagen av mordet på Daphne Caruana Galizia

Priset kommer varje år att belöna utomordentlig journalistik som främjar eller försvarar EU:s grundläggande värden och principer, dvs. mänsklig värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och de mänskliga rättigheterna.

Priset är öppet för yrkesverksamma journalister och professionella journalistteam oavsett nationalitet. De kan skicka in grävande journalistiska reportage som har publicerats eller sänts via mediebolag baserade i något av EU:s 27 medlemsländer.

Vinnaren kommer att utses av en oberoende jury med företrädare för press och civilsamhälle från de 27 EU-länderna samt representanter för de stora europeiska journalistförbunden. Prisceremonin kommer att hållas varje år i anslutning till den 16 oktober, det datum Daphne Caruana Galizia mördades. 2021 går prisceremonin av stapeln torsdagen den 14 oktober på Europaparlamentet.

Prissumman på 20 000 euro visar på Europaparlamentets starka stöd för grävande journalistik och betydelsen av fri press. I en resolution från maj 2018 uppmanade parlamentet EU-länderna att avsätta tillräcklig offentlig finansiering och kämpa för pluralistiska, oberoende och fria medier.

Journalister kan skicka in sitt/sina reportage enbart via webbplatsen https://daphnejournalismprize.eu/.


Vem var Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia var förutom journalist även antikorruptionsaktivist och gjorde grävande reportage om korruption, penningtvätt, organiserad brottslighet, försäljning av medborgarskap och den maltesiska regeringens kopplingar till Panamadokumenten. Efter att ha utsatts för trakasserier och hot mördades hon i en bilbombsattack den 16 oktober 2017. Protesterna mot hur myndigheterna hanterade mordutredningen ledde slutligen till att premiärminister Joseph Muscat avgick. Europaparlamentets ledamöter ställde sig också kritiska till brister i utredningen och uppmanade i december 2019 EU-kommissionen att agera.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum