Riksteatern

Nytt samarbete ska främja svensk cirkuskonst

Dela

Nordens branschmässa för samtida cirkus, Subcase, som arrangerats av Subtopia sedan 2009, produceras nästa år i samarbete med Riksteatern och Manegen. Via Riksteaterns och Manegens nationella nätverk bland arrangörer och cirkusartister ska Subcase nu bli en ännu starkare språngbräda för svensk samtida cirkus.

Fotograf: Ben Hopper
Fotograf: Ben Hopper

Nordens branschmässa för samtida cirkus, Subcase, arrangeras den 17-19 februari 2022 i sin tolfte upplagan, nu tillsammans med Riksteatern och Manegen. Subtopia ser det nya samarbetet som en stor möjlighet. - Subcase har genom åren varit en motor för internationell spridning av nordisk cirkus, och kan genom vårt samarbete nu bli en ännu vitalare språngbräda för den samtida cirkusen i Sverige, säger Kiki Muukkonen, konstnärlig ledare för cirkus på Subtopia.

Riksteatern, som har en unik infrastruktur med lokala teaterföreningar i hela landet, fick i år ett uppdrag från Kulturdepartementet. Man ska bland annat att främja konstformens utveckling, cirkuskreatörers möjligheter att verka i Sverige samt att utöka antalet scener där cirkus spelas och därigenom också sprida cirkuskonsten till en bred publik i hela landet. - Det finns ett stort intresse för att arrangera cirkus runt om i landet, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern. Vi har därför stora förhoppningar på samarbetet med Subtopia och Manegen, och är övertygade om att många arrangörer nu i än högre grad kommer få upp ögonen för konstformen och vilja erbjuda den till sin publik.

Det nya samarbetet är en stor händelse för samtida cirkus i Norden och Baltikum, där Subcase är den enda branschmässan. Sveriges nationella intresseorganisationen för cirkus, Manegen, ser ljust på framtiden. - I denna tid av återstart för scenkonsten ger samarbetet mellan Manegen, Subtopia och Riksteatern våra medlemmar fler möjligheter att fortsätta vara verksamma, säger Margreth Elfström, styrelseordförande för Manegen. Denna gemensamma plattform för utövare och arrangörer kommer att skapa nya kontakter, uppdrag och möten med publik.

Samarbetet kan på många sätt ses som ett naturligt nästa steg i den utveckling för svensk samtida cirkus som bland annat sett etableringen av Cirkus Cirkör som Sveriges enda regionala institution för cirkus, utbildningarna cirkus på Stockholms Konstnärliga Högskola, samt Subcase som brett har presenterat branschen för en internationell marknad. Det ser onekligen ut som en spännande tid för svensk cirkus.

Subtopia är en produktionsplats för konst, kultur och sociala näringar i Botkyrka. Här arbetar artister, producenter, kompanier och andra kreatörer med att förverkliga sina drömmar och att göra världen bättre. (https://www.subtopia.se/om-subtopia/) www.subtopia.se

Manegen är en nationell intresseorganisation för cirkus, varieté och gatuperformance. Manegens medlemmar är artister, producenter, kreatörer, studenter och stora som små kompaniet från hela Sverige. www.manegen.org

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: Ben Hopper
Fotograf: Ben Hopper
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum