Riksteatern

Nytt samarbete ska främja svensk cirkuskonst

Dela
Nordens branschmässa för samtida cirkus, Subcase, som arrangerats av Subtopia sedan 2009, produceras nästa år i samarbete med Riksteatern och Manegen. Via Riksteaterns och Manegens nationella nätverk bland arrangörer och cirkusartister ska Subcase nu bli en ännu starkare språngbräda för svensk samtida cirkus.
Fotograf: Ben Hopper
Fotograf: Ben Hopper

Nordens branschmässa för samtida cirkus, Subcase, arrangeras den 17-19 februari 2022 i sin tolfte upplagan, nu tillsammans med Riksteatern och Manegen. Subtopia ser det nya samarbetet som en stor möjlighet. - Subcase har genom åren varit en motor för internationell spridning av nordisk cirkus, och kan genom vårt samarbete nu bli en ännu vitalare språngbräda för den samtida cirkusen i Sverige, säger Kiki Muukkonen, konstnärlig ledare för cirkus på Subtopia.

Riksteatern, som har en unik infrastruktur med lokala teaterföreningar i hela landet, fick i år ett uppdrag från Kulturdepartementet. Man ska bland annat att främja konstformens utveckling, cirkuskreatörers möjligheter att verka i Sverige samt att utöka antalet scener där cirkus spelas och därigenom också sprida cirkuskonsten till en bred publik i hela landet. - Det finns ett stort intresse för att arrangera cirkus runt om i landet, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern. Vi har därför stora förhoppningar på samarbetet med Subtopia och Manegen, och är övertygade om att många arrangörer nu i än högre grad kommer få upp ögonen för konstformen och vilja erbjuda den till sin publik.

Det nya samarbetet är en stor händelse för samtida cirkus i Norden och Baltikum, där Subcase är den enda branschmässan. Sveriges nationella intresseorganisationen för cirkus, Manegen, ser ljust på framtiden. - I denna tid av återstart för scenkonsten ger samarbetet mellan Manegen, Subtopia och Riksteatern våra medlemmar fler möjligheter att fortsätta vara verksamma, säger Margreth Elfström, styrelseordförande för Manegen. Denna gemensamma plattform för utövare och arrangörer kommer att skapa nya kontakter, uppdrag och möten med publik.

Samarbetet kan på många sätt ses som ett naturligt nästa steg i den utveckling för svensk samtida cirkus som bland annat sett etableringen av Cirkus Cirkör som Sveriges enda regionala institution för cirkus, utbildningarna cirkus på Stockholms Konstnärliga Högskola, samt Subcase som brett har presenterat branschen för en internationell marknad. Det ser onekligen ut som en spännande tid för svensk cirkus.

Subtopia är en produktionsplats för konst, kultur och sociala näringar i Botkyrka. Här arbetar artister, producenter, kompanier och andra kreatörer med att förverkliga sina drömmar och att göra världen bättre. (https://www.subtopia.se/om-subtopia/) www.subtopia.se

Manegen är en nationell intresseorganisation för cirkus, varieté och gatuperformance. Manegens medlemmar är artister, producenter, kreatörer, studenter och stora som små kompaniet från hela Sverige. www.manegen.org

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: Ben Hopper
Fotograf: Ben Hopper
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye