AI Sweden

Nytt startup-initiativ ska sätta fart på AI-användning i Sverige och Europa

Dela

Idag lanseras världens första kartläggning av det europeiska AI-startuplandskapet. Över 500 AI-startups från Sverige, Tyskland och Frankrike har kvalificerat sig för att ingå.

Bild: iStock
Bild: iStock

Startups har en nyckelroll i att skapa innovation och tillväxt för länder. Målet med kartläggningen är att ge stora företag och investerare vägledning i deras jakt på AI-lösningar och kompetens, samtidigt som startups får en tydlig plattform och synlighet. Att dessa aktörer kopplas samman ska bidra till att sätta fart på utvecklingen och användningen av AI i Europa.

Bakom satsningen står AI Sweden, RISE och Ignite Sweden med finansiering av Vinnova, tillsammans med tyska appliedAI by UnternehmerTUM och franska Hub France IA. Varje land har identifierat vilka AI-startups som ligger i framkant och kombinerat dessa i en gemensam lista för att ge en överblick av Europas bästa AI-startups.

– Det pratas ofta om att USA och Kina ligger långt fram i tillämpningen av AI. Europa har mycket bra förutsättningar att ta större kliv inom området, men behöver ta ett samlat grepp. Genom att utveckla en gemensam databas med AI-startups som håller hög kvalitet får företag och investerare bättre tillgång till AI-partners som de kan lita på, säger Agneta Jacobson, Head of Strategic Partnerships AI Sweden.

Över 500 startups inom fler än 25 olika sektorer har kvalificerat sig för att ingå i landskapet. Alla använder AI eller bygger lösningar som möjliggör användning av AI, har grundats eller startat om med fokus på AI för mindre än 10 år sedan och har huvudkontor eller grundare baserade i Europa. Utvärderingen har skett med hjälp av kriterier som AI-teknik, skalbarhet, tillgång till och användning av data samt anställdas AI-kunskap. En intressant upptäckt är att många startups ser sina lösningar som generiska och inte vill placera sig i något fack. Detta understryker möjligheterna för AI att användas som del av lösningen på en bredd av samhällsutmaningar.

Nästa steg är att fler europeiska länder presenterar sina AI-startups och kompletterar landskapet.

Lanseringen av den europeiska AI-kartan äger rum kl 19.30 ikväll, den 17/11, och är en del av det officiella programmet för den globala konferensen Sweden Innovation Days. 

Anmäl dig här: https://launch-ai-startup-landscape.confetti.events/

Den fullständiga kartläggningen kommer att lanseras här: https://www.ai-startups-europe.eu/

Läs mer om den globala konferensen Sweden Innovation Days här: https://swedeninnovationdays.confetti.events/

För frågor eller mer information, kontakta:

Karin Vajta Engström, AI Sweden
karin.vajta@ai.se
+46730580994

Maite Bellón, Ignite Sweden
maite@ignitesweden.org
+46706702352

Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av
svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är
att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och
att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.

För att lyckas med detta driver centret AI-projekt av nationellt intresse inom områden som
informationsdriven hälsa, svenska språkmodeller och datadriven mobilitet. AI Sweden
tillhandahåller också riktade kompetensutvecklingsinsatser till partners och allmänhet.

Om Ignite Sweden
Ignite Sweden är ett icke vinstutdelande program som startades 2017. Programmet har hittills skapat 3152‬‬‬‬‬‬ matchade möten mellan 545 startups och 178 storbolag och offentlig sektor. Dessa möten har genererat 42% processer och 100+ konkreta kommersiella samarbeten.

Ignite Sweden drivs av SISP- Swedish Incubators & Science Parks och har utvecklats av inkubatorerna LEAD, MINC, STING, THINGS och UMINOVA. Kista Science City och Sahlgrenska Science Park har också nyligen anslutit sig till Ignite Sweden. Initiativet är samfinansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Tillväxtverket.

Om RISE
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. Våra 2 800 medarbetare driver och stöder alla typer av innovationsprocesser. RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Om AI Sweden

AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.

Följ AI Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AI Sweden

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum