Fastighetsägarna

Nytt statligt fastighetsföretag löser inte problemet med segregation

Dela

Ett nytt statligt fastighetsföretag kommer inte lösa de problem med segregation och otrygghet som finns i samhället. Både privata och kommunägda fastighetsföretag är bra på att bygga och förvalta bostäder och områden med god standard. Staten behöver därför fokusera på långsiktiga regler för att fastighetsbolag ska kunna fortsätta erbjuda attraktiva bostäder och koncentrera sina resurser där de gör störst nytta. Ett nytt statligt fastighetsbolag kommer inte lösa det här problemet.

Regeringen har idag tillsatt en statlig utredning med uppdrag att utreda om ett nytt statligt fastighetsföretag kan bidra till att öka tryggheten och minska segregationen i socioekonomiskt utsatta områden.

– Det finns många utmaningar med otrygghet, kriminalitet och segregation i samhället. Förslaget om ett nytt statligt fastighetsbolag för minskad kriminalitet är dock ett feltänk från regeringens sida. Privata och allmännyttiga fastighetsföretag finns redan i de här områdena och arbetar långsiktigt med att både förvalta och bygga nya bostäder. Vi ser inte att ett nytt statligt fastighetsbolag som ska agera på samma affärsmässiga villkor som övriga fastighetsbolag tillför något i det sammanhanget, det säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

– För att motverka segregationen behövs långsiktiga regler som gör att fastighetsbolag kan fortsätta att underhålla och renovera sina fastigheter och att skattepengar används där de gör som störst nytta. I ett kärvare ekonomiskt läge behöver alla resurser användas där de gör störst nytta. fastighetsbolag ska använda sina resurser till fastigheter, kommuner till sociala insatser och statens resurser till långsiktigt hållbara regelverk och myndigheter som kan agera både förebyggande och direkt mot brottslighet och otrygghet, säger Anders Holmestig.

Regeringen vill också utreda en ny förköpslag som innebär att kommunerna ska ha företräde framför andra aktörer för att köpa fastigheter för bostäder.

– Förköpslagen har utretts flera gånger och avskaffades för att lagen inte fyllde något behov. Det finns ingen anledning att på nytt utreda något som inte behövs och som skulle försvåra möjligheter till utveckling av bostadsområden, säger Anders Holmestig.

Kontakter

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Branschbredd och kultur i stadskärnan drar folk och ökar omsättningen9.6.2022 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Stadskärnor med stor branschbredd lockar fler besökare. För varje ny bransch som etablerar sig i stadskärnan kan vi nu påvisa en ökad besöksnivå på mellan 1-2 procent. Branschbredden är störst i storstäder och minst i småstäder. Handelsverksamheter har en mindre andel av den totala branschbredden i större städer än i mindre. Det visar rapporten Cityindex Insikt som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum