Umeå kommun

Nytt steg mot ett fossilfritt Umeå

Dela

Umeå kommun tackar ja till inbjudan att medverka i projektet Kommunala klimatledare inom offentlig upphandling som arrangeras av Fossilfritt Sverige. Projektet ska bland annat bidra till att utveckla mer samordnade regionala klimatkrav.

Fossilfritt Sverige är ett regeringsinitiativ som vill påskynda omställningen till ett fossilfritt samhälle. Projektet hjälper till att sprida framgångsrika arbetssätt och stimulera till mer samordnade klimatkrav i upphandlingar.

– ­­­­­Genom att medverka i det här projektet visar vi för medborgare och andra att Umeå kommun har långsiktiga klimatmål som alla verksamheter arbetar för att nå. Genom projektet underlättar vi för fossilfria upphandlingar och stärker på så vis även företag som vill ställa om till att leverera fossilfria produkter och tjänster, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Projektet Kommunala klimatledare inom offentlig upphandling har som mål att utveckla kommunernas arbete med att använda offentlig upphandling mer strategiskt i klimatomställningen och därigenom bidra till att stärka de företag som vill ställa om till att leverera fossilfria produkter och tjänster. Umeå är en av fem kommuner som fått en inbjudan till att delta i projektet. Kommunerna som deltar förväntas fungera som förebild och inspiration för omkringliggande kommuner, andra offentliga beställare i regionen och för riket i stort.

Projektet Kommunala klimatledare syftar till att:

  • Skapa en plattform för att lära och inspireras av varandra
  • Utveckla mer samordnade regionala klimatkrav
  • Utöka dialog och kunskapsutbyte mellan kommuner och det regionala och lokala näringslivet
  • Stärka kommunernas exponering och kommunikation om arbetet med klimatkrav inom offentlig upphandling
  • Hitta och utveckla metoder för värdering och finansiering av klimatkrav
  • Hjälpa att undanröja eventuella nationella hinder samt hitta kostnadseffektiva lösningar för klimatkrav i upphandlingar

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum