Umeå kommun

Ökad digital delaktighet för att bryta ensamhet

Dela

Under våren genomförs en satsning för att bryta ofrivillig ensamhet och öka digital delaktighet hos seniorer. Genom en trestegskurs får deltagarna möjlighet att prova på videomöten i lugn och ro, för att sedan kunna ta del av till exempel digitala tjänster, social samvaro och kulturarrangemang online.

Foto: Marie Linnér/Scandinav
Foto: Marie Linnér/Scandinav

Det är Umeå stadsbibliotek genom projektet Stärkta bibliotek som i ett samarbete med Frivilligcentralen, Kultur för seniorer och PRO Umeå har bjudit in till videomötesprovning för att de som aldrig provat tidigare ska våga testa. Ca 60 personer anmälde sitt intresse och startade kursen i början av februari. Första steget var ett personligt introduktionsmöte via Teams med kursledarna för att få se och prova på de viktigaste funktionerna. Därefter har de haft ett andra möte med många deltagare för att alla ska våga testa och se hur det fungerar.

Det tredje steget i kursen är en föreläsningsserie under ett antal måndagar med start idag den 22 februari. Föreläsningarna sänds från Sjuans mötesplats och kommer att handla om exempelvis digitala vårdkontakter och bibliotekens digitala tjänster. Även Kultur för seniorer kommer att sända digitala arrangemang under våren.

- På det här sättet vill vi sänka tröskeln för personer som inte riktigt vågat prova att delta i videosamtal och videomöten. Det har varit överlag positiva reaktioner och gott betyg åt vårt initiativ under de första stegen i kursen. När personer känner sig bekväma att delta digitalt kan de också ta del av föreläsningar, kulturarrangemang och mycket annat den vägen, säger Annika Eriksson, projektledare inom Stärkta bibliotek.

Vårens program

22 februari klockan 13:00
Digital ekonomi: vill du lära dig hur du går på banken i mobilen?

Med digitala banktjänster kan din vardag bli enklare. Välkommen till en introduktion om hur du kan sköta dina bankärenden när du vill. Vi kommer bland annat att gå igenom BankID, Swish och säkerhet.

8 mars klockan 13:00
Säkerhet på nätet

Känner du dig osäker på nätet? Vill du känna dig tryggare? Lär dig mer om hur du kan göra för att undvika risker och problem på internet. Och istället få så mycket glädje och nytta som möjligt av internet och digitala kanaler. Här blandas teori med praktiska exempel.

22 mars klockan 13:00
Gör dina vårdärenden när det passar dig

Lär dig mer om hur du kan förnya dina recept, läsa din journal och kontakta vården genom att logga in på webbplatsen 1177.se.

19 april klockan 13:00
Bibliotekens digitala tjänster

Lär dig hur du lånar e-böcker och e-ljudböcker, streamar film och läser tidningar och tidskrifter gratis med hjälp av ditt bibliotekskort och PIN-kod.

Kontakt

Annika Eriksson
bibliotekarie/projektledare
Stärkta bibliotek – digital delaktighet
070-611 27 27
annika.eriksson.2@umea.se 

Kontakter

Bilder

Foto: Marie Linnér/Scandinav
Foto: Marie Linnér/Scandinav
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

”Studiegård” på Dragonskolan ska stötta efter distansstudier4.5.2021 09:06:12 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har gymnasieeleverna tvingats ta ansvar för sina studier på ett helt annat sätt än vad som är normalt. På Dragonskolan arrangeras därför nu en ”studie-gård” för alla elever under varje dag fram till sommaren. – Vi har upprätthållit en god kvalitet på undervisningen genom hela pandemin, men det går inte att sticka under stol med att närundervisning slår all form av distansundervisning, säger Henrik Bolin, samordningsrektor på skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum